Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Bataie de joc pana la capat: proiectul prin care au fost instituite noile restrictii pe DN14 – secret de stat

În opinia Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, sibienii nu au dreptul să afle de ce pe proaspăt reabilitatul drum național 14 (Sibiu – Mediaș - Sighișoara) au fost instituite o mulțime de noi restricții, prin care viteza maximă este limitată la 30 de km/h în curbe, 50 de km/h în pante și 70 de km/h pe liniile drepte. Asta se arată în răspunsul CNADNR formulat la solicitarea Turnul Sfatului, prin care am încercat să aflăm cine a dispus amplasarea noilor restricții și de ce.

Compania susține că Proiectul de reglementare a circulației prin marcaje și indicatoare rutiere este un document care excede sferei de aplicabilitate a Legii 544/2001 (privind liberul acces la informațiile de interes public). Aprecierea vine după ce, în cursul săptămânii trecute, reprezentanții Biroului de presă al CNADNR au anunțat, telefonic, că documentele solicitate sunt extrem  de stufoase, iar cineva din cadrul Companie se ocupă de realizarea unui rezumat.

Care rezumat a fost transmis astăzi ziarului Turnul Sfatului. ”Urmare solicitării dvs. transmisă Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A., referitoare la amplasarea noilor semne de circulație și a marcajelor rutiere pe drumul național DN 14, Sibiu – Sighișoara, în cadrul actualului proiect de modernizare, vă comunicăm următoarele: Solicitarea dvs. nu poate fi încadrată conform Legii nr.544/2001, întrucât nu se poate identifica o informație concisă și specific, punerea la dispoziție a întregului proiect conform solicitării încalcă prevederile art. 12 din Legea nr. 544/2001”, se arată în răspunsul CNADNR.
Articolul 12 din Legea 544/2001, invocat de reprezentanții CNADNR, include mai multe alineate în care sunt enumerate informațiile exceptate de la accesul liber al cetățenilor. Printre acestea se numără informațiile din domeniul apărării și siguranței naționale, informațiile clasificate pentru protejarea intereselor României sau informații care privesc bucătăria internă a unor anchete penale, de exemplu.

Cei de la CNADNR, totuși, consideră că au și o informație care poate fi făcută publică. ”Vă oferim totuși informația potrivit căreia Proiectul de reglementare a circulației prin marcaje și indicatoare rutiere pentru drumul național DN 14 Sibiu – Mediaș - Sighișoara a fost aprobat de către CNADNR SA în data de 22.05.2014”, se arată în răspunsul semnat ”cu stimă, CNADNR SA”.

Aproape 40 de milioane de euro, fără TVA, au fost investiți din bani publici în modernizarea DN14, Sibiu – Mediaș – Sighișoara, în cadrul unui proiect care și-a depășit termenul inițial de finalizare cu mai bine de un an și jumătate. În urma modernizării care urmărea ”mărirea vitezei de deplasare a şoferilor, reducerea timpului petrecut în trafic, dar şi crearea unor condiţii de confort şi siguranţă pe drumurile publice” (după cum arăta CNADNR într-un răspuns transmis Turnului Sfatului în ianuarie 2011), pe DN14 au fost introduse o serie de restricții de viteză care fac ca traseul Sibiu – Mediaș să fie parcurs într-un timp mai lung decât înainte de modernizare.

Citiți mai multe despre bătaia de joc la adresa șoferilor pe DN14 aici

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

36 comentarii

Nesimtitii

Acum 9 ani

Investesc 40 Milioane din banii mei si ai tai ca sa mergem mai repede si mai in siguranta, si ei pun insule nesemnalizate si reduc viteza nesimtit de mult.In orasul Mediasla intrare e limita de 70! IN ORAS! si vii de pe national cu limita de 50! La ghilotina cu ei de nesimtiti. Sa faca mizerii de genu pe banii lor nu pe banii nostrii! Da rovingneta sa nu o scada ca mergem mai incet ?
Raspunde

Caius

Acum 9 ani

Puteau reduce viteza (prin semnalizarile actuale) si nu mai era nevoie sa mai reabiliteze soseaua. Ar fi fost mult mai ieftin, ne-ar fi costat doar semnele. Dar asa, fac mai multi bani cu amenzile pe care le dau celor care se lasa furati de val si de drumul bun. Niste nesimtiti si hoti. Am sa contest orice amenda de viteza pe care am s-o incasez pe drumul asta.
Raspunde

Georg

Acum 9 ani

Sibieni, ca să mergeţi cu oile nu vă trebuie viteze de 50-70 km/h. Aşa că nu văd de ce v-ar incomoda limitările de viteză.
Raspunde

Caius

Acum 7 ani

Să mergi tu cu vacile!
Raspunde

...

Acum 9 ani

au redus viteza ca sa poata merge si cindrea dupa ce chefuieste
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Puneți întrebări punctuale, de ce pe sectorul de la km 23,235 până la 29,342 ați pus limitare de viteză? și-atunci întrebările devin specifice și concrete și se vor încadra art. 12 din Legea nr. 544/2001.
Raspunde

2

Acum 9 ani

La cata linie continua e...plangi daca prinzi pe unu ce merge cu 30km/h ..sa mai fie si politie la agatat
Raspunde

pt Georg

Acum 9 ani

Nu toti sibienii au oi dar Georgica praz verde de unde sa stie asta ca a venit de foame in Sibiu
Raspunde

germanicus

Acum 9 ani

Drum NATIONAL cu viteza limitata la 30 sau 50 km/ora este o TÄMPENIE tipic de bugetari romani. In cit timp ajung acum din Sibiu la Sighisoara ? Restrictie impusa ca sa admiri peisajul ? Pur si simplu este o batjocura ca in afara localitatilor sa circuli cu 30 sau 50 km/ora. Mai bine ne intoarcem la carutele cu cai ! Unde-au studiat acesti ,,specialisti\" in drumuri si poduri ?
Raspunde

Top Gear

Acum 9 ani

Dl Deleanu,nu va opreste nimeni sa \'\'luati\'\' curbele cu 80,nici macar parapetii(de cind au pierdut procesul,cei de la CNADR prefera sa nu-i mai monteze).Intr-o vreme,pe drumul nemodernizat,fara restrictii ajungeam in Medias in 55-60 minute,cu o masinuta \'\'competenta\'\' respectind partial limitarile de viteza(fara sa intind coarda!).Cit ati facut pina in Medias,dl Deleanu,dupa modernizare si restrictionare?Cit faceati inainte de\'\' nenorocirea\'\' asta?S-a ieftinit rahatul si n-ati anuntat?Niciunul din postacii de mai sus si nici dvs. nu aveti o referinta temporala da\' va sperie clorura.Va uitati la semnele de circulatie si intrati in panica.Ce-ai facut,ma Ioane?
Raspunde

adiarc

Acum 9 ani

ar trebuii eutanasiati....sau pusi sa circule zilnic pe drumul Sb-Sighisoara si retur , cum facem multi dintre noi
Raspunde

gelu

Acum 9 ani

Top Gear-Tp nimic.
Raspunde

vecina

Acum 9 ani

nu de prosti au pus limitele de viteza...se stie ca romanul cind vede drum drept si reparat ii da talpa la masina si se pune pe internet sa vada lumea ce sofer este...
Raspunde

vasi

Acum 9 ani

Restrictiile au fost montate la cererea Politiei Rutiere care nu mai are obiectul muncii (boschetari), de când sa deschis autostrada Sibiu - Deva. Mai bine nu se investeau banii in modernizare si circulam legal cu 90 km/h si puteam depasii camioanele încărcate cu marfa si masini conduse de începători.
Raspunde

Top Gear

Acum 9 ani

@ vasi:Camioane incarcate cu marfa am vazut da\' incarcate cu marfa si masini conduse de incepatori,ba!Spre norocul tau ,prostia nu e infractiune.
Raspunde

Alex

Acum 9 ani

Sa i calci pe cap, cnadnr - ul este cea mai de c.....t institutie, niste incompetenti, sa i f ... T
Raspunde

vecina

Acum 9 ani

ce v-am spus ,numai soferi viteji avem ca cel de la 13,nu degeaba se pun asemenea restrictii de circulatie in Romania...
Raspunde

pt wecina

Acum 9 ani

ejti menopauzista ?
Raspunde

[email protected], [email protected], [email protected]

Acum 9 ani

Aceste 3 adrese de e-mail va stau la dispozitie pentru a trimite mailuri la C.N.A.D.N.R. si la M.T. Blocati-le adresele de e-mail!
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

restrictiile sunt pentru siguranta circulatiei...respectati indicatoarele si nu ne mai aburiti...
Raspunde

alt sibian

Acum 9 ani

restrictiile sunt total aberante si nu fac decat sa creasca nervii si stresul soferilor, de unde rezulta un risc si mai crescut de accidente. parcurg drumul frecvent si sunt curbe cu restrictie de 30 care pot fi trecute lejer cu 60, pot compara cu drumuri judetene (nu mai zic de nationale) din Occident, unde la astfel de curbe era restrictie de 70.
Raspunde

@20 alt sibian

Acum 9 ani

Sunt total in asentimentul tau. Orice e exagerat deranjeaza! Tare mult as vrea sa stiu motivatia acestor restrictii, foarte prbabil unele aberante. Am dat de un post cu distanta de franare. Ei zic ca in 15m te opresti la 30 km/h. ***www.politiarutiera.ro/forum/showthread.php?1573-Distanta-de-franare-in-functie-de-viteza Probabil si tirurile sunt luate in calcul, ca sunt putine masini in ziua de azi care scot peste 10m distanta de franare la 50km/h, si in postul politieirutiere zice ca \"Distanta parcursa în timpul (mecanic) de frânare(m/sec)\" 19m te opresti. Deci distanta dubla.
Raspunde

Pozati masinile cu radar!

Acum 9 ani

Eu asta o sa fac. Sa vad unde se posteaza de acum in colo. In zone cu risc de accidente, sau in zone \"bune\" pentru ei. Poate o sa ajutam si noi la continuare acestor articole, cu niste poze care sa demonstreze motivatia adevarata a politistilor pentru aceste semne de circulatie.
Raspunde

ioc

Acum 9 ani

Teribilisti vor fi cu sau fara restrictii de viteza. In acest caz ar trebui sa intervina politia. Cu toate acestea, o restrictionare abuziva si fara logica nu duce la un comportament decent si preventiv al conducatorului auto. Sunt curios, cei care sustin aceste restrictii le respecta? Circula in anumite zone cu 30 la ora? Cu bicicleta poti atinge o viteza dubla.
Raspunde

SIBIAN

Acum 9 ani

ASTIA SANT DE RASUL CURCILOR CU SEMNELE DE CIRCULATIE , NU AU OCHII SA VADA CUM SE PUN INDICATOARELE IN GARMANIA ? SANT DE UN CRETINISM IESIT DIN COMUN , UNDE ESTE RESPECTUL FATA DE CONTRIBUABIL ? VA SPUN CA MI SA INTAMPLAT DE MULTE ORI SA PUN PICIORUL PE FRANA CIRCULAND IN GERMANIA LA VEDEREA INDICTORULUI ARUNCAND OCHI PE VITEZOMETRUL AVEAM VITEZA CE ERA DATA DE INDICATOR . CRETINI DE LA C.N.A.D.R CHIAR NU I-SI DAU SEAMA DE LUCRURILE ASTEA . Nu este genul meu de a folosi cuvinte jignitoae pe forum dar cu specimenele astea de functionari chiar nu m-am putut abtine .
Raspunde

anon

Acum 9 ani

Propun autorului sa studieze articolele 21 si 22 din Legea nr. 544/2001 si sa actioneze in consecinta. Ar fi un demers jurnalistic de apreciat.
Raspunde

marian

Acum 9 ani

cu un cal parcurgi distanta mult mai repede si nu te prinde nici radarul....... dau masina mea pe un cal.
Raspunde

Sibian

Acum 9 ani

Si cand te gandesti ca directorul CNADR, Narcis Neaga e sibian... Il doare la bashcheti. Un nesimtit care a pupat cu*uri portocalii, acum pupa rosii si daca e nevoie pupa de orice fel.
Raspunde

dd

Acum 9 ani

daca are cineva vreo initiativa sau petitie care trebuie semnata eu ma ofer voluntar sa ajut!Nu putem afla cine din Sibiu a semnat noile reguli?Traiane, ar trebui tinut subiectul cat mai mult in actualitate si fortate autoritatile sa reactioneze. Multumim pentru munca ce o faci.
Raspunde

restrictie

Acum 9 ani

Ce secret,asta nu-i nici un secret.Este politica tarii asteia de tip mafiot,de zeci de ani, de a fura banii din jud.Sibiu prin legi ticaloase si perverse.Simplu ca buna ziua.
Raspunde

anonim.

Acum 9 ani

este nesimtirece au putut sa faca acesti oameni cu acest drum. l-au modernizat si au pus limitari de viteza de mai bine il lasau cu gropi. ca tot cu 50 km la ora mergeam. este inadmisibil asa ceva. sa faci un drum la standarde europene si sa pui limite de viteza ca si cand ar fi un drum de tara. mai bine trimitem o scrisoare la cei care produc masini sa ne scoata viteza a 4 a si a 5 a. daca avem numai limite de 50 si de 30 nu ne trebuie viteze mai mari. tare as vrea sa prind odata masina politiei in spatele meu ca o le respect toate semnele de circulatie. o sa merg si cu 30 la ora unde este limita de 30. abia astept sa ii tin in spatele meu pana in sibiu.
Raspunde

Vasilica

Acum 9 ani

***www.petitieonline.net/petitie/petitie_pentru_revizuirea_marcajelor_si_restrictiilor_rutiere_de_pe_ruta_sighisoara_medias_sibiu-p64982155.html
Raspunde

jum

Acum 9 ani

bai boilor, cu petitile voastre online, daca va deranjeaza iesiti dracu in strada ca in orice tara normala cu oameni adevarati. miscati-va curu slaninos din fotoliu, burtoaca hranita cu bere la pet si branza de sibiu si protestati. sa vedeti cum se schimba lucrurile imediaat...
Raspunde

Vali

Acum 9 ani

Intradevar aceasta restrictionare este abuziva. Si aici cred ca vina cade asupra IPJ, care decide restrictiile de viteza. Totusi, sa spui ca mai bine nu modernizau acest drum, numai un cretin o poate face. Sunt doar niste indicatoare in plus, ele pot fi indepartate, la fel si marcajul se poate sterge, modernizarea drumului inseamna mai mult decat niste semne de circulatie.
Raspunde

Caius

Acum 7 ani

Ați mai auzit ceva noutăți? Sau rămâne așa, fiindcă opinia publică nu contează în țara asta de rahat?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus