Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Sherif Sultan, "un gigant al chirurgiei mondiale", primeste titlul de Doctor Honoris Causa al ULBS

Universitatea ”Lucian Blaga”din Sibiu va acorda, la propunerea Facultății de Medicină, titlul de Doctor Honoris Causa lui Sherif Sultan, unul dintre cei mai bine cotați chirurgi și cercetători în domeniul bolilor cardio-vasculare. Vicepreședinte al Societății Modiale de Chirurgie Vasculară, Sherif Sultan se va afla săptămâna aceasta la Sibiu pentru a treia oară.

Decernarea titlului vine ca urmare a propunerii făcută de medicul Victor Costache, conferențiar universitar în cadrul ULBS și director medical al Spitalului European Polisano. ”Pe Sheriff Sultan l-am cunoscut lucrând în cadrul dezvoltării tehnologiei multilayer în tratarea bolii anevrismale. El ține un registru mondial în care toți cei din lume care folosim tehnologia aceasta raportăm cazurile. Am fost de la început extraordinar de surprins de capacitatea lui de înțelegere, de spiritul lui deschis și de personalitatea excepțională a lui Sherif Sultan, dar și de disponibilitatea de a ajuta colegi mai tineri și de a implementa tehnologia aceasta oriunde în lume. Sherif este un model pentru mine, atât prin rezultatele pe care le-a obținut, precum și prin modul lui de muncă. Este o persoană care lucrează zilnic peste 12 ore, cu realizări impresionate. Are un CV cât o țară întreagă. Are 50 de ani și a realizat ceea ce nu au realizat multe universități în aceeași perioadă de timp. Este un gigant al chirurgiei cardiovasculare și nu poți decât să fii «tras înainte» când întâlnești un asemenea om”, spune dr. Victor Costache.

CV-ul lui Sherif Sultan: peste 170 de pagini

Descrierea personalității care va deveni de marți Doctor Honoris Causa al ULBS poate porni și de la impresionantul CV al acestuia. Pe mai bine de 170 de pagini, doctorul irlandez de origine egipteană, părinte a trei copii, născut pe 4 septembrie 1964, descrie o evoluție profesională completată prin studii în SUA, Marea Britanie, Irlanda și Egipt. A primit o multitudine de distincții și premii în întreaga lume, este membru a numeroase societăți medicale (mai bine de zece), iar portofoliul lui în domeniul cercetării se întinde pe câteva zeci de pagini.

Ce câștigă Sibiul?

Sherif Sultan nu este la primul său contact cu Sibiul, oraș în care a și profesat deja și o vamai face. ”A venit pentru prima dată la Sibiu în decembrie 2013, iar apoi în aprilie 2014. Nu a fost simplu de adus, fiindcă este o personalitate cu un program foarte încărcat, stabilit pe trei luni înainte. Dar este o persoană foarte deschisă, care își dorește să ajungă și să-și ajute colegii care demarează programe noi. De ce este important pentru Sibiu? Știm că în regiunea Sibiului – am mai spus asta – mortalitatea în cazurile cardio-vasculare este pe primul loc în Europa. Și atunci când unul dintre primii trei chirurgi din lume în acest domeniu se află la Sibiu nu poate fi decât un lucru benefic, prin proiectele demarate sau care urmează a fi demarate și catalizate de astfel de personalitate”, arată dr. Victor Costache, un nume al chirurgiei românești.

De altfel, din această săptămână în cadrul secției de chirurgie cardiovasculară a Spitalului European Polisano va fi pus în funcțiune un Centru de Excelență în chirurgia aortică și afecțiunile cardiovasculare complexe. Inaugurarea Centrului de Excelență va avea loc în prezența lui Sherif. Sultan, profesor universitar la National University of Ireland, printre multe altele. În cadrul Centrului se vor derula și programe de formare a studenților și tinerilor specialiști din domeniu, în cadrul parteneriatului cu Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, prin programele europene de tip Erasmus +. ”Sherif Sultan va mai veni să lucrăm împreună la diferite cazuri. Apoi mai sunt o serie de studenți la Medicină din cadrul ULBS care au fost deja în pregătire la el și vor mai merge și alții. Avem un program dedicat tinerilor specialiști din domeniu din toată țara și alte câteva țări europene, pentru care Sherif Sultan va veni în iulie și va ține cursuri. Deci, iată, după cum spune Churcill, «this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning»”, spune Costache.

”Echivalentul mersului pe Lună în medicină”

În aprilie anul trecut, dr. Sherif Sultan, alături de o echipă de medici români de la Spitalul Polisano din Sibiu au realizat cinci operații, implantând unor pacienții aflați în stadii avansate de afectare a aortei o proteză aortică prototip Cardiatis. Ineditul intervențiilor constă în faptul că tehnica este invazivă cu riscuri post operatorii minime, iar noua proteză, de producție belgiană, apărută recent pe piață, era pentru prima dată folosită la nivel mondial.

Chirurgul irlandez a amintit atunci că a ales Sibiul pentru a realiza ”această intervenție cu acest dispozitiv deosebit” datorită vechii colaborări pe care o are cu dr. Costache. ”Este pentru prima dată când se pun astfel de dispozitive la niște pacienți. Atât stentul e nou, cât și tehnica de a-l implanta, astfel încât sângele este direcționat spre ambele picioare. S-a întâmplat la Sibiu pentru că suntem obișnuiți să colaborăm cu dr. Victor Costache. Așa că am planificat trei operații pentru aceste două zile, dar s-au adăugat doi pacienți în stare critică, ei aveau nevoie iminentă de aceste intervenții, așa că echipa a făcut cinci operații. În Franța s-a implantat proteza Cardiatis, prima variantă, iar această proteză este una nouă, îmbunătățită, pe care mă bucur că am avut ocazia să o implantez aici. E mai mult decât binevenită, pentru că era nevoie de ceva unic, nou, pentru a putea trata pacienți cu afecțiuni așa avansate. O astfel de intervenție, cu această tehnică, e echivalentul mersului pe Lună în domeniul medicinii, e ceva unic în istoria cardiovasculară și trebuie să fiți bucuroși că acest lucru s-a întâmplat nu la București, ci aici, la Sibiu”, spunea atunci dr. Sherif Sultan.

Dispozitivelor folosite în timpul intervențiilor sunt nişte proteze care tratează patologia aortică complexă. ”O pacientă era foarte tânără, doar 28 de ani, cu o aortă distrusă și care nu ar fi fi putut supraviețui mult fără operație. Cazul ei a fost foarte provocator, dar intervenția a decurs foarte bine. Înainte, în timpul unei operații clasice, și după, pacienții puteau dezvolta paralizie, atac cerebral, blocaj renal. Acum riscurile sunt minime”, descria unul din cazuri cel care va deveni Doctor Honoris Causa al ULBS.

”Domnul profesor se află la a treia vizită în Sibiu. De fiecare dată a fost consultant și a ajutat Echipa inimii (Heart Team) a Spitalului European Polisano pentru soluționarea unor cazuri foarte dificile tehnic. Mai mulți studenți de la Facultatea de Medicină din Sibiu  au efectuat deja stagii Erasmus în cadrul Universității din Irlanda. Ceea ce este de asemenea foarte important este participarea secției condusă de profesorul Sultan împreuna cu Universitatea din Sibiu, Universitatea din Lund și Spitalul European Polisano, la proiectul european de formare a tinerilor specialiști în chirurgie cardiovasculară și cardiologie intervențională «Saving Hearts» care demarează în acest an”, dr. Victor Costache

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

godzilla

Acum 9 ani

Mai usor cu gigantul
Raspunde

...

Acum 9 ani

***www.sherifsultan.ie/site/view/124/
Raspunde

@1

Acum 9 ani

Sunt curios ce te impresionează pe tine????? Vreun articol (eventual ISI) despre mânuirea cu dexteritate a bisturiului în condiții de iluminare scăzută la amputarea auricularului..... Asta știm, asta putem, nimic mai sus nu e bine !!! Mentalitate retrogradă. Bravo ! Ține-o tot așa !
Raspunde

Horia

Acum 9 ani

Bravo,sa fim mindri ca acesti doctori opereaza la Sibiu,la Polisano,bravo dlui. Dr.V.Costache,om tinar,talentat,competent,care face cinste Sibiului,eu sint operat pe cord de dl. Dr.V.C.caruia ii multumesc,
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus