Sâmbătă,
04.05.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Tribunalul Sibiu s-a umplut de lilieci. Magistratii dau vina pe ”schimbarile climatice”

Tribunalul Sibiu s-a umplut de lilieci. Magistratii dau vina pe ”schimbarile climatice”

Lăsată cu unele din geamuri deschise peste weekend, clădirea care adăpostește temporar Tribunalul și Judecătoria Sibiu a fost descoperită de zburătoarele nocturne drept un bun adăpost. Micile mamifere zburătoare au fost descoperite luni dimineață, când angajații Justiției s-au reîntors la birouri. Contactați de reprezentanții Tribunalului, cei de la Agenția de protecție a mediului au cerut atât intervenția Inspectoratului pentru situații de urgență, cât și a singurei asociații din Sibiu care se ocupă cu protecția acestor animale. De altfel, președintele acestei asociații, Lucian Lup, este cel care a strâns efectiv liliecii ascunși prin Tribunal. ”Am adunat peste 50 de lilieci, împreună cu cei de la Agenția de protecție a mediului Sibiu și ISU, cu care am colaborat foarte bine. Niciun animal nu a fost rănit, iar liliecii vor fi eliberați diseară în Pădurea Dumbrava”, descrie Lucian Lup. Cățărat pe o scară și folosind mănuși de protecție, Lucian Lup a prins fiecare liliac, iar până la eliberarea lor i-a dus la el acasă. ”Sunt lilieci de amurg, o specie care trăiește în scorburile copacilor”.
Cât timp s-a derulat acțiunea de capturare a liliecilor, intrarea principală a clădirii de pe Calea Dumbrăvii, unde funcționează Tribunalul, a fost blocată. Pentru că este și vacanță judecătorească, activitatea instituției nu a avut de suferit, anunță reprezentanții instanțelor de la Sibiu. ”Situația climatică din ultima perioadă a determinat migrația unei specii de liliac spre zonele citadine.
S-a constatat în dimineața zilei de azi, că în clădirea Tribunalului Sibiu s-au adăpostit  mai multe exemplare din aceasta specie. Specia de liliac este protejată prin lege, astfel încât s-a luat legătura, pentru capturarea lor, cu Asociația pentru protecția liliecilor din România”, arată reprezentanții Tribunalului într-un comunicat transmis ziarului Turnul Sfatului.
”Activitatea instanței nu a avut de suferit, programul  cu publicul desfășurându-se  normal. Prezența liliecilor nu a fost observată nici de public și nici de personalul instanței”, se mai arată în răspunsul Tribunalului.

Zece ”invazii” pe an

Lucian Lup spune că în fiecare an este solicitat cam de zece ori pentru a captura liliecii care se adăpostesc peste noapte în casele oamenilor. ”Am fost chemat și de persoane fizice, care la întoarcerea din concediu au găsit lilieci în casă. Periculoși nu sunt, nu atacă oamenii și nici nu se pun în păr, acesta este un mit. Trebuie precizat că, în România, toate speciile de lilieci sunt protejate de lege și sunt strict insectivore”. Cei care doresc să prindă singuri astfel de lilieci care le intră în casă o pot face folosind mănuși de piele. Dar există o metodă și mai simplă pentru cei care au răbdare. ”În principiu, dacă geamurile sunt lăsate deschise, liliecii vor ieși singuri noaptea, pentru că ies la vânătoare”, mai explică Lucian Lup.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1679

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Vasile

Acum 8 ani

Sugatori la sugatori trag!!
Raspunde

pt 1

Acum 8 ani

bine zis vasile! bine ca indopam imbuibatii din justitie si de medici ne batem joc!
Raspunde

vasiladi

Acum 8 ani

daca altii nu suteau banii de la reparatia tribunalului de pe victoriei care tine de vreo 5 ani acum nu exista p[roblema liliecilor! poate a pescarusilor !apropo ati vazut citi sint pe la facult. de pe ratiu,uitativa sus la acpoeris,spre seara!
Raspunde

@.@

Acum 8 ani

Sugatori de sange pe naiba, aia sunt in America de Sud si Latina, oricum am prins ideea...cei de aici sunt total inofensivi !
Raspunde

tribun

Acum 8 ani

si de ce nu se cauta ala care a tocmit contractu de renovare a tribunalului ,ba asta este regionalizarea ,va conduce toate satele din tara ,ma refer la curtea de apel suntem singuru oras important si mare care suntem condusi de un orasel ,multumiti lui toasu ciorbea si dejeu ,primu find cocalar din alba si al doilea din salaj ,asta inseamna s-a votati nesibieni ,ce face parlamentari de sibiu ca s-a aduca bani de la guvern pentru repartatia celui mai vechi edificiu de justitie din tara ,la alti are guvernu bani pentru stadioane de 5 stele dra pentru vacalirea su\\i cuteva reparati la o cladire de patrimoniu natrional nu sunt bani ,urmarit aia care au semnat contractu si pusi s-a plateasca din buzunaru lor lucrarea ,s-au asta este tehnica de imbogatire ,nu va mai incurcati cu firme din PH macolo patria hotilor ,s-au nu ati bagat de observatie ce coclitura de hoti bintuie la aia de ploiesti de la primar pina la portar ,sibiu are cele mai tari firmae de constructi [cona si sinecom ]si dati lucrari la alti din alye localitati din afara judetului ceva este foarte suspect ,si inca nu stim noi majoritatea sibienilor cit am perimit la rectificarea bugetului de la guvernu copy -paste ,in top 1-20 nu aparem si nici in 20 -30 ,inseamna ca suntem la coada rau de tot ,acuma inteleg de ce consiliu judetean nu are bani numai de vacaleli [spitalu ] si la portile de intrare in judet ,acolo cu 3-4 galeti de lavabila si vreo 10 kg de vopsea s-a rezolvat repede ,ba tot la sibiu se gata bugetu tari ,numai cind suntem, la dat suntem fruntasi ,lasa sa-si faca stadioane prazburgieni pe bani sibiernilor [vraiova si gorju ] rusuinica bai astia de va dati parlamentari si conducatori de sibiu ,vi-se gata mandatele si nimic pentr-u sibiu si judet ,voi ce reprezentati acolo la parlament cvorumu cind va votati legile la pensi speciale si salarile alea babane ,e greu s-a traiesti cu pensie de 400 roni si salariu minim vreo 800 roni vorbesc de salariu net ,ca ala brut este de 1000 roni ,ba parlamentari desibiu facetivadatoria ca s-a dus perioada dezmatului pe bani publici cind va treceati mandatele fara s-a faceti nimic de acea arfata statia [gara sibiu ] in paragina si alte obiective ,de interses local si judetean in halu asta ca voi cind se propune bugete sforaiti s-au sunteti plecati la bufetu parlamentului ,activitate si la sfirsit de mandate dat socoteala in fata noastra care va tot trimitem acolo s-a ne reprezentati interesele ,sibienilor si con -judetenilor ,gata cu sforaitu pe bani nostri
Raspunde

gogu

Acum 8 ani

Ce sa faca si ei, au venit in vizita la fratii lor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus