Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Tursib se muta pe str. Munchen, colt cu Barcelona

Adresa viitoarei baze Tursib a fost stabilită. Este vorba de un teren evaluat la 985.300 de euro, din Zona industrială vest, în apropiere de actuala fabrică Marquardt.

Terenul pe care se va construi viitoarea bază Tursib este, acum, în proprietatea municipiului Sibiu. Pentru a-l primi în proprietate, Tursib va ceda la schimb Municipiului Sibiu patru terenuri (trei cu construcţii) în suprafaţă totală de 8339 de mp (696 mp clădirile), imobile a căror valoare a fost evaluată la 971.800 de euro. În schimb, Tursib va primi de la Primărie un teren de construcţii în suprafaţă de 33.400 de mp, a cărui valoare a fost evaluată la 985.300 de euro.
Cel mai valoros teren oferit de Tursib (561.000 de euro) este situat pe strada Preot Baca f.n.. Celelalte imobile sunt situate pe str. Energeticienilor f.n., pe strada Uzinei şi pe str. Alba Iulia. Oraşul va ceda la schimb Tursibului un teren din Zona industrială vest, aflat la intersecţia străzilor Munchen şi Barcelona (vizavi de fabrica Marquardt). Strada Barcelona are legătură către centrul oraşului prin intermediul străzii Turda, prelungită şi reabilitată anul trecut.

Pe actuala bază vor fi ridicate locuinţe

Actuala platformă a Tursib, cu o suprafaţă de aproximativ 60.000 de mp, situată pe Calea Dumbrăvii va fi vândută pentru a deveni o zonă rezidenţială. Acesta este unul din motivele de ordin economic pe care societatea de transport în comun le invocă pentru a justifica necesitatea schimbării actualei adrese. „Având în vedere definitivarea şoselei de centură, accesul în oraş pentru încadrare în trasee s-ar putea face prin mai multe puncte. Cu fondurile provenite din vânzarea terenurilor (anul trecut se estimau, cam optimist, venituri de 30 de mil. de euro – n.r.), Tursib ar putea finanţa lucrări de proiectare, la parametri actuali, a unei noi autobaze moderne, construcţia acesteia, dotarea cu reţele de utilităţi noi, clădiri care respectă normele de eficienţă termică, fluxuri tehnologice eficiente şi ecologice. De asemenea, s-ar putea finanţa achiziţia de mijloace fixe moderne, autobuze, aparatură şi scule noi etc.”, se mai arată în motivele invocate de Turisb. Alături de latura economică, conducerea societăţii de transport susţine că sunt şi motive de ordin social care justifică relocarea bazei. „Activitatea economică se desfăşoară în zonă rezidenţială, Tursib începe activitatea înainte de ora 5 a.m. şi o încetează după ora 24, pornind în trasee cu aprox. 70 de autovehicule, fapt ce poluează fonic în orele de linişte”. Sunt invocate, de asemenea, manevrele dificile pe care trebuie să le facă şoferii Tursib pentru a ieşi sau intra în bază.
În plus, raportul Turisb susţine că actuala bază, ridicată în 1967, nu mai corespunde: clădirile nu mai prezintă siguranţă, sunt deteriorate, locurile de muncă sunt neergonomice, iar clădirle sunt neeficiente din punct de vedere termic. „Reţelele de utilităţi nu au fost înlocuite de la data dării în folosinţă, acestea fiind colmatate, ruginite şi nu fac faţă solicitărilor actuale. Amplasarea clădirilor administrative şi operative nu este făcută la parametri optimi, distanţa între acestea e mare, aprovizionarea cu piese, scule şi materiale a locurilor de muncă se face în timp necorespunzător, afectând astfel eficienţa”, mai arată reprezentanţii Tursib.
În acest an, Tursib va comanda studiul de fezabilitate şi întocmirea caietului de sarcini pentru lucrările de amenajare a viitoarelor sedii. Până la vânzarea actualei baze, Tursib intenţionează să finanţeze lucrările dintr-un nou împrumut, de aproximativ cinci milioane de euro.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

K.Samuel

Acum 12 ani

Foarte bine! Doar ca banii sa fie investiti tot in transportul in comun. Era chiar culmea ca baza Tursib sa fie in oras, intr-un loc unde se pot obtine bani frumosi pe teren. Tot asa ar trebui sa se procedeze si cu terenurile armatei, acolo unde este posibil din punct de vedere strategic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus