Sâmbătă,
06.06.2020
Innorat
Acum
25°C

Nu vreau sa ma reprezinte sportul

24 August 2009 00:00

Nu-mi plac ultimele reclame de promovare a României. Şi sincer vă spun, nu pentru că le promoveaza actuala guvernare. Nu-mi plac, pentru că nu mă regăsesc în ele. Nu înţeleg de ce unicele vedete alese pentru promovarea României sunt sportivi. Asta, din punctul meu de vedere, arată amatorism. Nu cred ca simbolul Italiei este Alberto Tomba sau al Spaniei este Fernando Torres. Imi amintesc de un clip de promovare al Franţei vs Marea Britanie care este de fapt o reclamă la o maşina, dar ea este promovată prin cultura celor două ţări, de actori cunoscuţi şi practic devine o antrenantă repetare a ceea ce defineşte cele două ţări. Eu nu cred că doar sportul ne reprezintă şi este cel mai valoros lucru pe care România îl poate oferi. Eu cred că un actor poate să susţină imaginea României. Sunt actori cunoscuţi care au origini româneşti, cum ar fi Dustin Hoffman sau sunt atâţia actori de primă mână care au filmat în România sau să nu o uităm pe Ana Maria Lara, actriţă foarte cunoscută în întreaga Europă. Sau un artist poate promova, facându-se trecerea dntre el şi Brâncuşi. Mă întreb cine ar promova SUA ca şi sportiv, nu cred ca ei ar putea alege trei mari sportivi, pentru ca au mii începând cu Jesse Owens, până la Michael Phelps. Noi avem trei momente sportive, un tenismen, gimnastele şi echipele de handbal, scuzat să-mi fie demersul dar nu văd vreun mare succes al fotbalului. Adică un sport românesc mediocru, iar nu cred că mediocritatea trebuie promovată în România. Eu ştiu că România înainte de a câştiga un open sau o Olimpiadă sau de a juca fără prea mult succes fotbal, deci performanţe nu tocmai impresionante pentru o istorie sportivă consistentă ştiu că a inventat şi creat premisele transportului aerian, a pus umărul la cultura hippie a anilor 60 – 70, a creat, cântat, scris artă (Brâncuşi sau Mungiu; Enescu sau Angela Gheorghiu sau Gheorghe Zamfir; Cantemir, Ionescu sau Cărtarescu). Eu cred ca acestea sunt lucrurile care ne reprezinta. Si noi am avut regi si principi de seama, avem cultură, avem artă, avem istorie şi cred ca acestea ne reprezintă mai mult decât sportul.„Noi avem trei momente sportive, un tenismen, gimnastele şi echipele de handbal, scuzat să-mi fie demersul dar nu văd vreun mare succes al fotbalului. Adică un sport românesc mediocru, iar nu cred că mediocritatea trebuie promovată în România”.

Comentarii

7 comentarii

Simplu cititor

Acum 10 ani

Domnule ai luat vreodata un ziar din afara Romaniei? L-ai citit din scoarta-n scoarta? Daca ai avut cumva norocul sa gasesti numele Romaniei in mod pozitiv,aproape sigur, a fost la rubrica sport. Acolo, daca citesti in mod constant, vei avea sansa sa mai gasesti cate un nume romanesc, si in dreptul lui,scris marunt numele tarisoarei ns.. dar asta se intampla din ce in ce mai rar din pacate..[la cat de usor o duc si sportivii acasa, o sa vedem ainsi que par example: Lidia Simon-USA..]
Raspunde

razvanelu

Acum 10 ani

un bou de admin mi-o sters mesajul catre anti-marlan, mesaj plin de intelepciune! sa-i steie-n gatlej ...
Raspunde

anti-marlan

Acum 10 ani

razvanele, urat vorbesti...
Raspunde

toto

Acum 10 ani

prietene , ramai la partea cu istoria ... lasa carcoteala !
Raspunde

damaris

Acum 10 ani

si eu sunt viitoare istorica dar nu e asa cum spui pentru a promova ceva iti trebuie ceva cunoscut... sua f b ca au mai multi sportivi,./.si da..pphelps e reprezentativ pt usa ca doar nu o fi pt romania pe cine vroiai sa punem sa ne reprezinte?sportul e ceva universal care merge ...
Raspunde

cipi

Acum 10 ani

bai baiete, n-ai inteles ideea - iti trebuie figuri cunoscute, usor recognoscibile si care sa spuna ceva maselor, oamenilor de rand. ai scris un articol total nefondat.
Raspunde

gogu

Acum 10 ani

asa tanar si deja istoric si carcotas?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus