Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Sport national devenit ilustru anonim

Oina era un spor naţional pe vremuri. Acum este doar un sport anonim care se ascunde în umbra sportului-rege, fotbalul. Puţini ştiu însă că judeţul Sibiu este reprezentat în liga naţională de echipa de oină de la Turnu Roşu. Singurul sport pentru care locuitorii din Turnu Roşu trăiesc. în timp ce alţii tineri joacă fotbal în curtea şcolii, copii din satul de lângă Sibiu joacă oină pe terenul de lângă şcoală. Istoria acestui sport este lungă şi presărată cu glorie. Tradiţia s-a păstrat chiar în familia actualului viceprimar, Stelian Istrate. „La noi se joacă oina de mulţi ani, este tradiţie din 1890. Străbunicul meu, bunicul meu, apoi, tatăl meu, acum eu şi fratele meu şi, mai departe, joacă oină unul din băieţii mei. Toată lumea iubeşte aici oina, este sportul nostru. Alţii iubesc fotbalul, noi iubim oina. Sportul acesta se joacă din şcoala generală, copii încep să-l practice de prin clasele a IV a şi a V-a. Când am jucat eu, în copilărie am câştigat patru titluri la juniori pe ţară. Nu mai ţin minte exact, în 1973, 1974 şi încă două. Apoi ceilalţi, când nu am mai participat eu, au mai luat alte titluri de campioni tot la juniori. Ne bucuram şi noi, că pe vremea aceea singurul loc în care plecam era la mare, câteva zile. Era singurul moment când plecam şi noi şi scăpam de satul acesta”, povesteşte cu nostalgie, Istrate.
Elevii, după ce termină clasa a VIII-a, în loc să aspire la un loc la liceu, ei aspiră la un titlu de campion, în lupta cu celelalte 12 echipe de profesionişti care s-au înscris în ligă. în timpul campionatului se antrenează seara. După ce vin de la muncile câmpului, fug pe teren la antrenamente. Există un profesor de sport la şcoală, însă, culmea că acesta nu vine la antrenamente. Cei care îi asistă pe mici sportivi sunt fie viceprimarul, fie fratele acestuia sau câţiva băieţi cu o experienţă ceva mai mare. „Cu noile reguli pe care le-a impus federaţia trebuie să ne legitimăm copiii, ca urmare am înfiinţat o asociaţie împreună cu primarul şi acum ne încadrăm şi noi în norme. Printre medaliile pe care le-am câştigat se mai numără şi 11 titluri la copii, 6 titluri la juniori, iar de pe vremea lui Ceauşescu, la UTC, am luat încă 6 titluri”, a mărturisit Istrate.
Ultimul rezultat al sportivilor de la Turnul Roşu a fost locul IV la campionatul de la Buzău. Un singur cuvânt duce tradiţia mai departe: pasiunea. Toţi cei care se antrenează o fac din plăcere. Nu există prime sau alte sume cu care să fie recompensaţi. Tradiţie pe gratis, cum s-ar spune. Speranţele pentru acest sport cresc odată cu numirea unui nou preşedinte la fruntea Federaţiei Române de Oină. Doar atât le-a mai rămas sportivilor din Turnu Roşu.

„Străbunicul meu, bunicul meu, apoi, tatăl meu, acum eu şi fratele meu şi, mai departe, joacă oină unul din băieţii mei. Toată lumea iubeşte aici oina, este sportul nostru. Alţii iubesc fotbalul, noi iubim oina”, Stelian Istrate, viceprimarul comunei Turnu Roşu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus