Duminică,
13.10.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Criza a rapit Sibiului sute de milioane de euro

Criza economică a anulat sau amânat investiţii de câteva sute de milioane de euro, anunţate anii trecuţi în Sibiu. Proiecte-gigant de construcţii de locuinţe ori amenajarea de mall-uri au fost îngheţate iar continuarea lor stă sub un mare semn de întrebare. In urmă cu numai doi ani, marii investitori ai Europei dădeau târcoale Sibiului prin firme de consultanţă pentru a găsi posibilităţi de finanţare. Au cumpărat terenuri şi au făcut pe dracul în patru ca să obţină PUZ-uri. In cele din urmă, din cele câteva sute de milioane de euro aşteptate sub formă de investiţii în Sibiu, s-au tradus în fapte doar câteva zeci. Din aceste câteva zeci, 15 au mers într-un eşec, Trident Shopping Center. Restul au rămas sub formă de machete 3D.

Israelienii pregăteau 50 mil. euro

Zephir Park ar fi trebuit să fie cea mai mare investiţie într-un ansamblu rezidenţial din Sibiu. Proiectul, propus de israelienii de la Shapir Project Europe, prevedea construcţia a 800 de locuinţe, pe un teren de 26.000 de metri pătraţi, în urma unei investiţii de 50 milioane de euro. Termen de finalizare: 2011. Noul cartier al Sibiului ar fi trebuit să facă legătura între zona Mihai Viteazu şi centrul comercial din Şelimbăr. Terenul a fost cumpărat încă din 2007, iar investiţia a fost anunţată în 2008, cu fast, la hotelul Ramada. Constructorii au şi apucat să angajeze un paznic şi să sape o groapă, în câmpul dintre Sibiu şi Şelimbăr. Nu a trecut însă mult şi a venit anunţul de îngheţare pe timp nelimitat a proiectului, din cauza lipsei de cereri şi a blocajului de de pe piaţă. Oficial, proiectul va rămâne îngheţat "până situaţia se va îmbunătăţi", potrivit directorului pentru operaţiuni internaţionale al grupului Shapir, Avi Morgenstern.


Mall, locuinţe, turnuri gemene şi companie aeriană

Imediat după lansarea hotelului Ramada, omul de afaceri Ilie Carabulea anunţa, exuberant, investiţii spectaculoase, atât în Sibiu cât şi în ţară. Airport Shopping Center, un mall aproape de aeroport, Turnurile Gemene, clădiri de birouri pe 18 nivele, o companie aeriană cu ambiţii europene şi un ansamblu rezidenţial cu câteva sute de locuinţe în Dumbrava Sibiului au fost cele patru mari proiecte anunţate şi demarate în Sibiu de Ilie Carabulea, prin grupul pe care îl controlează, Atlassib. Dacă mall-ul a rămas la stadiul de teorie, investiţia în turnurile gemene a demarat, însă s-a oprit la primele nivele, din cauze încă neclare. Cert este că Turnurile se vor construi, în cele din urmă, după ce Transcar Internaţional a obţinut finanţare europeană pentru acest proiect. In ceea ce priveşte compania aeriană, omul de afaceri sibian nu a mai dat precizări din 2007, când a anunţat înfiinţarea Transilvania Air. Cât despre ansamblul rezidenţial propus pe terenul fabricii de covoare Sitex Dumbrava se poate spune că nu numai criza economică a contribuit la amânarea punerii proiectului în aplicare, acesta stârnind o serie de proteste în rândul locuitorilor plictisiţi ai Sibiului.

Mall-uri de 300 mil. euro

In vârtejul investiţiilor din ultimii doi ani, Sibiul era în cărţi, la un moment dat pentru construcţia a cinci mall-uri, în mai toate zonele oraşului. In cele din urmă, a rămas tot cu Promenada, din Şelimbăr. Celelalte ori au rămas sub formă de declaraţii în presă ori au trecut la mustaţă de stadiul de obţinere a PUZ-ului. In total, mari fonduri europene de dezvoltare au anunţat investiţii de circa 300 milioane de euro în aceste mall-uri.
Cel mai mare proiect de acest tip dintre toate, cel al austriecilor de la CA Immo Internaţional. Investitorii au cumpărat încă din 2007 un teren de 220.000 de metri pătraţi la ieşirea spre Mediaş şi au anunţat un mega proiect, SCS Shopping Center Sibiu, care ar fi trebuit să funcţioneze din 2009. Mai sunt câteva luni din acest an, dar, slabe şanse. Va fi însă, cel mai probabil anul viitor, un magazin Obi pe locul megaproiectului comercial gândit de cei de la CA Immo Internaţional, în parteneriat cu Oasis.
Mall au anunţat că fac şi nord-irlandezii din grupul Mivan. Mall Tiago, mai precis, cu o suprafaţă de închiriat cuprinsă între 25.000 şi 30.000 de metri pătraţi, dispusă pe două sau trei niveluri, cu peste 1.000 de locuri de parcare şi circa 150 de magazine. Au reuşit să realizeze şi o machetă 3D şi să anunţe termenul de finalizare al proiectului din Sibiu: 2011. Şi cam atât.
In cărţi pentru un mall la Sibiu erau, la un moment dat şi ungurii de la TriGranit, care şi vedea un Polus de mare succes în Capitala Culturală Europeană. Dar s-au răzgândit rapid.
Alţi austrieci, cei de la Immoeast, au pornit cu mare elan proiectul Sibiu City Center, în parteneriat cu S+B Gruppe. In cele din urmă, criza a dat peste cap planurile fondului austriac, care a lăsat proiectul în grija exclusivă a S+B Gruppe. Prima fază a Sibiu City Center ar fi trebuit să fie gata în 2010. Anul viitor, pe fostul teren al Amylon, ar trebui să funcţioneze un mall de 38.000 metri pătraţi, cu 2.200 locuri de parcare, în urma unei investiţii de circa 120 milioane euro. In fazele următoare ale proiectului ar trebui să apară între 600 şi 800 de locuinţe plus spaţii de birouri. Deocamdată însă, şi acest proiect, ca şi celelalte "mega investiţii", este îngheţat.
Proiectul de la Sibiu ar trebui dezvoltat în trei etape, conform planului iniţial. Prima fază se referă la amenajarea unui mall, cu o suprafaţa închiriabila de 38.000 de metri pătraţi, în urmă unei investiţii estimate la 120 milioane de euro. Mall-ul va avea circa 2.200 de locuri de parcare. Sibiu City Center va avea şi un cinematograf format din patru săli. în celelalte două etape de dezvoltare a proiectului din Sibiu, S+B Gruppe ar urmă să amenajeze spaţii de birouri şi între 600 şi 800 de apartamente.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

heptagon

Acum 15 ani

mall...mall..mall... cate doamne mai tine pamantul pentru 150.000 de locuitori? Toate investitiile erau gandite sa va scoata banii din buzunar, nicidecum sa va dea un loc de munca unde sa se produca ceva, unde sa puteti sa va castigati existenta. Iar de locuinte suprascumpe veti avea parte cat de curand din nou. Singura durere la amanarea investitiilor de mai sus ar fi lipsa de bani din impozite dar miram-as ca Carabulea sa plateasca in Romania impozit, de israelieni sa nu mai vorbim, asa ca nu e nimic de regretat.
Raspunde

xx

Acum 15 ani

heptagon, carabulea plateste impozite in romania.
Raspunde

Crow

Acum 14 ani

Carabulea e doar un hot care nu se multumeste mai vrea si padurea dumbrava ,asa ca multumitiii cand o sa respirati doar praf pe viitor .
Raspunde

Crow

Acum 14 ani

Carabulea e doar un hot care nu se multumeste mai vrea si padurea dumbrava ,asa ca multumitiii cand o sa respirati doar praf pe viitor .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus