Companii importante din Sibiu, din mai toate domeniile economice, resimt din plin efectele crizei. Majoritatea companiilor sibiene care au publicat rezultatele financiare la jumătatea anului au afişat o creştere spectaculoasă, pe alocuri, a datoriilor, precum şi o scădere importantă a afacerilor. Contracţia activităţilor economice a dus la reducerea numărului de angajaţi şi la anularea investiţiilor planificate.
Automecanica SA Mediaş, spre exemplu, impresionează la mijlocul acestui an cu datorii totale de 43 milioane lei. Din acestea, 39,4 mil. lei sunt creditele contractate de firmă, iar 4,1 mil lei reprezintă suma datorată bugetului de stat şi personalului. Datoriile comerciale sunt de 1,25 mil. lei, la jumătatea acestui an. Firma este însă pe plus, după primul semestru, cu un profit net de 71.000 lei, la o cifră de afaceri de 9,7 mil. lei. Acţionarul majoritar al companiei este Nick Stirban, care deţine 96,58 la sută din acţiuni. Altădată un producător important din domeniul auto, Automecanica se axează acum mai mult pe închirierea spaţiilor comerciale şi pe serviciile de întreţinere.
Concefa SA, unul din cei mai importanţi constructori din Sibiu, are o datorie totală cu adevărat impresionantă: 188,66 milioane lei (28,25 milioane euro). Din total, însă, 39,4 milioane lei reprezintă datoriile pe care firma trebuie să le achite într-o perioadă mai mică de un an. Creanţele sunt cu 11,1 milioane lei mai mici decât aceste datorii pe termen scurt. Scăderile se arată şi în afacerile firmei. Potrivit raportului firmei de construcţii, cifra de afaceri de pe primul semestru al acestui an este cu 45% mai mică decât cea înregistreată la mijlocul anului trecut, ajungând la 25,2 milioane lei. Concefa are profit de 150.000 de lei, însă valoarea acestuia este de cinci ori mai redusă decât în perioada similară a anului trecut. La sfârşitul lunii iunie din acest an, constructorul sibian avea 622 de salariaţi, cu 199 de persoane mai puţin decât la finele perioadei similare a anului trecut, când erau 821 de angajaţi. Principalul acţionar este Horaţiu Cercel, care are acţiuni reprezentând 65,3% din capitalul social.
Armax Gaz, producător de echipamente din industria gazelor şi a petrolului, şi-a dublat datoriile totale în mai puţin de un an. La finele primului semestru din acest an, firma afişează datorii totale de 25 milioane lei, cu 14,89 mil. lei mai mult decât avea la mijlocul anului 2008. Datoriile sunt scadente într-o perioadă mai mică de un an, după cum se arată în raportul semestrial. Cu toate acestea, firma înregistrează o creştere cu 7 la sută a afacerilor în prima jumătate a acestui an, comparativ cu semestrul unu din 2008, ajungnd la 23,4 milioane lei. Principalul acţionar al firmei este Mircea Vescan, cu o deţinere de 39,42 la sută din acţiuni.
Balanţa SA Sibiu, producător important de instrumente de măsură, înregistrează la jumătatea acestui an datorii totale de peste 15 milioane lei. Din totalul acestora, circa 7,8 milioane lei reprezintă datoriile care trebuie plătite în mai puţin de un an. Totalul acestor datorii pe termen scurt a crescut cu circa două milioane lei faţă de primul semestru din 2008. Intre timp a scăzut însă numărul angajaţilor, de la 196, la jumătatea anului trecut, la 156, la finele primului semestru din acest an. Balanţa SA a trecut de jumătatea anului cu o pierdere brută de 203.000 lei, la o cifră de afaceri de circa 4 milioane lei, mai mică cu 13 la sută faţă de cea înregistrată la mijlocul anului trecut. Principalul acţionar al Balanţa SA este Eftimie Costeiu, cu o deţinere de 67,8 la sută din acţiuni.
Relee Mediaş, producător de echipamente electrotehnice, trece, de asemenea, printr-o perioadă mai proastă. Veniturile totale ale companiei, potrivit datelor de la mijlocul anului, sunt de 6,7 milioane lei, cu 21,37 la sută mai mici decât cele înregistrate la jumătatea anului trecut. Scăderea mai accentuată a veniturilor în comparaţie cu cheltuielile a dus la reducerea profitului pe semestrul unu al acestui an la 90.000 de lei, cu 84,36 la sută mai puţin decât cel afişat la jumătatea anului trecut. Datoriile totale ale firmei au înregistrat o uşoară scădere de 1,1 la sută, însă creanţele s-au mărit cu 110 la sută în semestrul unu din 2009 comparativ cu prima jumătate a anului trecut, firma acordând termene de plată de până la 90 de zile.
Criza economică a ajuns şi la porţile producătorului de covoare Sitex Dumbrava, ale cărui venituri totale au scăzut în prima jumătate a acestui an la 286.000 lei, cu mai mult de 50 la sută mai puţin decât veniturile pe care firma le avea la mijlocul lui 2008. Pe de altă parte, firma a reuşit să îşi majoreze capitalul social de la 2,77 milioane lei la aproape 4 milioane lei. Potrivit raportărilor din august 2009, principalul acţionar al firmei este Ilie Carabulea, cu 44,74 la sută din acţiuni, în timp ce Atlassib are un pachet de acţiuni reprezentând 43,2 la sută din capitalul social.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Horațiu Cercel , Ilie Carabulea , Mircea Vescan , Eftimie Costeiu , Armax Gaz Mediaş , Relee Mediaş , Nick Stirban , Sitex Dumbrava
Vizualizari: 919
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Till Eulenspiegel
Acum 7 ore
Vecerdea s
Acum 7 ore
Gogu
Acum 7 ore
Aaa
Acum 7 ore
Ciobrânzan Dann