Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
0°C

La Scoala de Gaz a fost oprit gazul

Sunt şcoli în judeţul Sibiu, în care peste doar o săptămână copiii vor merge să înveţe, dar despre care chiar şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu spune că arată „deplorabil”. Iar la altele, situaţia e hilară: la Mediaş, Şcoala Naţională de Gaz nu mai are gaz metan, a cărui furnizare a fost oprită din cauza datoriilor.
Chiar în acest moment directorii se chinuie să mai peticească ceva. Citiţi mai jos şcolile cu probleme aşa cum au fost ele semnalate chiar de profesori.
La Şcoala cu clasele I-VIII „S.P. Barcianu” din Răşinari sunt probleme grave. Inainte de începutul anului şcolar toată lumea s-a trezit că nu există spaţiu pe terenul şcolii pentru amplasarea unei fose septice. "Mai sunt necesare lucrări de amenajare interioare precum zugrăvit parţial şi montare parchet. Constructorul a oprit lucrările pentru că a fost oprită finanţarea”, arată reprezentanţii şcolii.
In Şeica Mică, şcoala stă să se prăbuşească şi nu are nici o toaletă de Doamne-ajută! “Există probleme legate de zidul de sprijin pentru care nu au fost alocate fonduri suplimentare. E necesar totodată un grup sanitar separate pentru grădiniţa din Soroştin, care va funcţiona în incinta şcolii. Grupul social nu funcţionează pentru că nu există o fosă septică”, spun profesorii din Şeica.

Gazului i-a fost tăiat gazul

Altor şcoli le lipsesc utilităţile. Şcoala cu clasele I-VIII nr. 23 din Sibiu şi Grădiniţa nr.38 tot din Sibiu au restanţe la plata facturilor E-on Gaz, din luna aprilie. Furnizorul a avertizat unităţile că le va sigila contoarele în vederea închiderii gazului metan dacă problema nu va fi soluţionată până pe 10 septembrie. Mai grav, la Şcoala Naţională de Gaz Mediaş s-a sistat deja furnizarea gazului metan. In caz de neplată a datoriilor, urmează să fie desfiinţate şi contoarele.
Tot la Mediaş, la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 3, dar în clădirea veche, sunt sparte toate
geamurile dinspre curte. In curtea şcolii, care are tot gardul rupt, intră persoane străine care provoacă aceste pagube. “Precizăm că această clădire va fi folosită în anul şcolar 2009-2010 doar la Sala de sport şi pentru grupurile sanitare. Precizăm că şi aspectul exterior al clădirii amintite este deplorabil”, arată într-un raport conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu.
Şi problemele de acest gen ar putea continua cu enumerarea a altor câteva zeci de şcoli şi clădiri. La ceastă oră mai sunt şcoli care n-au terminat igienizările.
Constantin Catrina, inspectorul şcolar general, a declarat că “45 de unităţi de învăţământ, din totalul de 170, nu vor primi autorizaţia de funcţionare”. Mai mult de un sfert. Acele şcoli care se ştiu cu musca pe căciulă nici nu se vor mai obosi să cheme angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică pe la ei.

Măcar atât: rechizite mai ieftine

Părinţii copiilor trebuie să scoată din buzunar pentru un caiet de dictando sau de matematică de la 1,4 la 2 lei, iar pentru cele studenţeşti de la 5,9 lei la 10 lei, în funcţie spirală şi de numărul de file. Părinţii vor mai scoate din buzunar de la 8 până la 14 lei pentru un stilou. Pentru ora de desen este nevoie de acuarele care costă între 16 şi 19 lei, iar creioanele colorate sunt peste 20 de lei. Pentru disciplinele fixe, cum este matematica trebuie trusă geometrică care costă între 8 şi 10 lei, numai o riglă fiind 2 lei, iar un compas 3 lei. Toate aceste rechizite intră într-un ghiozdan, care costă de la 20 de până la 100 RON. Dacă mai adăugăm şi manualele care, începând de la cele de biologie de doar 15 lei, până la cărţi de limba şi literatura română care ajung la 25 sau 30 de lei, o mămică cheltuieşte lejer peste 150 de lei pentru începerea anului şcolar.Manuale noi, doar pentru boboci

Imaginea clasică despre prima zi de şcoală este aceea în care elevii ajung la clasă şi găsesc pe bănci manualele şi câte o floare. Săptămâna viitoare doar elevii de clasa I vor găsi manuale noi pe bănci. La clasa a II-a doar 25 la sută dintre elevi vor primi manuale noi, 35 la sută la clasa a V-a şi doar 10 la sută dintre elevii de liceu vor avea manuale noi.

(Emilia Zăinel & Ştefan Dobre)


Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus