Poveste începe în 1959. Povestea unei echipe plecată cu vise şi speranţe. CSM Sibiu era numele primei echipe de rugby a Sibiului. A parcurs un drum lung până să intre în elita campionatului. In 1965 a făcut primul pas şi de atunci a continuat până în 2000. A reuşit să-şi treacă în cont şi câteva performanţe. Prin vestiar au trecut şi jucători de echipă naţională: Ungureanu, Ignat, Seceleanu, Roşu, Fugigi, Mitocaru sau Ilie. Câţiva dintre cei care au fost selectaţi la lotul mare de rugbyşti. Trecutul victorios nu a reuşit însă să îşi menţină ascendenţa. In ultimii ani, Sibiul nu s-a mai putut lăuda cu nicio performanţă la acest sport. Problemele financiare, dar şi imaginea tot mai slăbită a rugbyului au dus la destrămarea echipei.
Reîncepem din Divizia B
Săptămâna trecută, însă, a reînviat echipa. Cei 27 de membrii din lot încearcă să meargă pe urmele fostei echipe. Diferenţa este că echipa din trecut era în divizia A, iar echipa actuală se luptă în B. Un detaliu important este legat de situaţia financiară precară. Primul pas este "pe gratis". Aşa se prezintă situaţia. „Toţi jucătorii pe care îi avem se antrenează din plăcere. Acum să spunem că îi testăm, mulţi din ei lucrează, aşa că este foarte greu pentru ei. Uneori nu ajung la antrenament. Suntem la început şi aşteptăm să vedem cine vine din plăcere la antrenamente şi pentru cât timp. Suntem nişte amatori, nu avem pretenţii mari, sponsori nu sunt, aşa că ne luptăm fără vreo motivaţie financiară”, povesteşte Florin Troancă, antrenorul rugbyştilor sibieni. Cei care fac parte din echipa de seniori au vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, o echipă tânără, care se antrenează de trei ori pe săptămână pe terenul din Valea Aurie.
Vremurile bune
Cea mai bună perioadă a fostei echipe a fost din 1992 până în 2000, când echipa a câştigat două cupe ale României, una în 1994 şi alta în 1995. Se mai adaugă şi un loc trei în 1999. De atunci lucrurile nu au mai stat pe roze. Ceea ce nu au reuşit foştii rugbyşti speră să reuşească actualii. Ca obiective principale sunt, în primul an formarea unui „nucleu de jucători”, iar în cinci ani, intrarea în divizia A. Şi câştigarea campionatului. Ca obiectiv major în următorii ani este participarea într-o competiţie europeană. Pentru îndeplinirea acestui scop trebuie, însă, bani. „Deocamdată este destul de greu pentru noi, dar nu avem pretenţii exagerate. Avem nevoie de nişte sponsori, mici dar mulţi, să le asigure băieţilor măcar o masă după meciuri. Noi ne gospodărim şi terenul, îl tundem. Ne ia vreo trei zile să-l terminăm de tuns cu maşina pe care o avem”, a spus Horia Stoica, responsabil relaţii publice.
Primul meci al sportivilor este cu CS Arsenal Bz. Log. Târgovişte, pe 19 septembrie, moment când începe şi prima etapă din Cupa României, Seria Vest. Meciul are loc la Sibiu. Ora se va decide în cursul zilei respective.
Sportivii au ca vestiar un vagon de tren care este amplasat lângă teren. „Vara nu poţi să stai în el din cauza căldurii, iarna, din cauza frigului. Noi nici nu intrăm acolo, numai băieţii”, a mărturisit Troancă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 763
Ultimele comentarii
Acum 47 minute
Lidia blajan
Acum 1 oră
Marius
Acum 2 ore
Asen
Acum 2 ore
Aurel Metrescu
Acum 3 ore
Trotineta