Luni,
27.06.2022
Parțial Noros
Acum
16°C

Constantin Oprean: „Eu degeaba incerc sa ascund ceva. Nu pot sa ascund! Nu pot sa ascund nici salariul!”

Constantin Oprean, rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, vorbeşte despre viitorul instituţiei de învăţământ pe care o conduce.

Reporter: Este pregătită Universitatea „Lucian Blaga” să înceapă anul universitar? Vara asta nu s-au văzut prea multe investiţii.
Constantin Oprean: Partea materială este foarte bine pusă la punct, noi am investit foarte mult în ultimii ani cel puţin partea aceasta de reabilitări, de modernizări, dotări. Deci nu sunt probleme deosebite. De altfel, controalele pe care le-am făcut în ultimii ani împreună cu echipele de control din minister au arătat că noi poate stăm cel mai bine din zona Transilvaniei. Transilvania, Banat şi aşa mai departe. Este o concluzie trasă de persoane neutre.

Rep.: Mai bine ca Babeş-Bolyai sau Universitatea din Timişoara?
C. O.: Mai bine! Babeş-Bolyai are ceva reprezentativ în faţă şi restul nu se vede. Au mult şi nu pot să asigure totul. Mai mult decât ce v-am spus, noi încercăm acum să dăm în folosire şi noul cămin studenţesc de aici de pe Calea Victoriei. Are 250 de locuri şi este făcut după cel mai înalt standard. Ca dotări poate fi comparat cu un hotel. Acum suntem în faza finală, lucrăm la partea de finisări, suntem avansaţi cu partea de instalaţii şi vom încheia curând partea de mobilare. Chiar dacă vom avea unele mici inconveniente legate de partea de mici lucrări la exterior, este vorba despre zona aceea din jurul clădirii, vreau la întâi octombrie să fie dat în folosire.

Rep.: Aceaşi situaţia se regăseşte şi la nivelul programelor de studiu?
C. O.: Am intrat în programul Erasmus Mundus, program de colaborare cu universităţile din afara spaţiului european, şi suntem prima universitate din România care a intrat într-un consorţiu de universităţi din Europa care colaborează cu un consorţiu de universităţi din Asia. Vom avea în acest an universitar un număr de 21 de studenţi şi profesori din mai multe ţări din Asia care vor învăţa la noi. Sunt pe o perioadă de unul sau doi ani, pe programe de licenţă, master, i-am primit, deja i-am cazat şi după primele semnale se arată foarte încântaţi de modul în care au fost primiţi. Pentru ei suntem prima universitate din Europa pe care o văd. Mulţi dintre ei s-au interesat deja cum îşi pot prelungi stagiul în universitatea noastră. Trebuie să vă spun că puteau alege universităţi din Germania, Franţa, Spania şi au ales Sibiul.

Rep.: Dar unde i-aţi găsit?
C. O.: Noi practic doar le-am prezentat oferta prin acest program de care v-am spus. Ei au ales oferta noastră. Şi mai important este că prin acest program taxa de şcolarizare pe un an, care este plătită prin acest grant european, este de 1.800 de euro. De la 300 sau 400 de euro cât plătesc studenţii noştri de la taxă, la 1.800 de euro, sunt bani care intră în universitate. Noi avem o hotărâre de Senat care spune că fiecare facultate, în mod obligatoriu, trebuie să aibă un program de studii într-o limbă de circulaţi internaţională.

Rep.: Bine, scopul este să atrageţi cât mai mulţi studenţi din străinătate, dar vor ei să vină? Câţi studenţi din afara României învaţă în prezent la ULBS?
C. O.: Deocamdată avem în jur de 200, dar numărul lor este nesemnificativ faţă de dimensiunea universităţii. Noi vrem să crească proporţia aceasta. Avem o imagine internaţională, dar imaginea internaţională se face în primul rând prin numărul de străini care vin să-şi facă studiile la noi. Asta înseamnă şi prosperitate, atât pentru universitate cât şi pentru comunitate: oamenii ăştia vin şi cheltuiesc aici, nu în altă parte. Şi nu ne vom opri aici. Lucrăm acum la nişte aplicaţii pentru a intra în nişte consorţii cu universităţi din America de Sud şi din Afica.

Rep.: Acum o lună aţi fost în China, cu ce rezultate?
C. O.: Am fost în Hong Kong, am semnat mai multe acorduri de colaborare, am participat la un congres interesant, dar cu această ocazie am făcut o deplasare şi în Macao. Este tot o provincie chineză unde am semnat un acord de colaborare cu o universitate soră cu universitatea. Cadrele didactice de acolo sunt toate din afara Chinei şi se predă numai în limba engleză. Astfel de legături contează extraordinar. Cu cât ai mai multe parteneriate de acest gen cu atât poţi să vezi şi să înţelegi mai bine ce se întâmplă în universităţile din lume. Ideea vehiculată de preluare a bunelor practici este o realitate.

Rep.: Dumneavoastră vorbiţi de consorţii internaţionale şi în Sibiu vine Coaliţia pentru Universităţi Curate şi spune că nepotismul este în floare în ULBS. Cum vedeţi raportul lor?
C. O.: Din păcate, la noi în orice problemă se pricepe toată lumea. Cum poţi tu să vii ca ONG, să evaluezi instituţional o organizaţie de tipul unei universităţi, care este foarte complexă, prin doi oameni. Un lector şi un student. Iar eu ca să fac evaluarea instituţională pentru a obţine nivelul ridicat de încredere ARACIS am avut în jur de 25 de experţi. Concluzia? Eu obţin cel mai înalt nivel de încredere şi sunt printre cele 23 de universităţi care a obţinut acreditarea cercetării ştiinţifice. Restul până la 130 sau câte sunt nu au reuşit să ajungă la acest standard. Uite, ASE-ul din Bucureşti nu are decât atestarea cercetării ştiinţifice! Acreditarea este un nivel de opt ori mai înalt decât atestarea cercetării. Nicio universitatea privată nu este acreditată. Eu obţin aceste perfromanţe, cei doi piloni importanţi în dezvoltarea unei universităţi, calitatea procesului educaţional şi calitatea cercetării ştiinţifice, şi vine un ONG cu două persoane şi care mă judecă în funcţie de numărul de reclamaţii pe care le am eu. Şi într-o emisiune pe care o modera Tatulici reprezentantul ONG-ului vine şi declarată că „domne, staţi puţin că performanţa educaţiei nu are nicio legătură cu etica!”. Poţi să înţelegi lucrul ăsta, că poţi să obţii performanţă trecând peste regulile de etică?! Dar eu stau liniştit. Eu degeaba încerc să ascund ceva că nu pot să ascund. Instituţia asta este complet transparentă. Că mai apar anumite probleme care nu sunt publicate pe site sau anumite chestiuni, chiar dacă nu se dau, ele se află. Sunt documente scrise, sunt aici, există posibilitate de acces la orice.

Rep.: Nu vă ascundeţi nici salariul?
C. O.: Nu pot să ascund niciun fel de venit. Ăsta este venitul, e impozabil aşa cum este. Nu pot să-l ascund. Pe mine mă surprinde altceva. Analişti importanţi din mass-media, oameni cu renume, se întreabă cum este posibil ca media salariilor din instituţiile bugetare să fie mai mare ca media salariilor din instituţiile private. Ori ei nu ştiu că la firmele private se angajează pe salariul minim pe economie şi resul se dă în mână, la negru? Şi atunci, ne furăm căciula? Eu totdeauna am susţinut ideea de ierarhizare a valorilor într-o societate, dar sunt conştient că este foarte greu să faci acest lucru.

Rep.: Consideraţi că imaginea ULBS sau a altor universităţi din ţară a avut în vreun fel de suferit în urma scandalului Spirui Haret din vară? La ULBS spre exemplu au rămas peste 1.500 de locuri neocupate în facultăţi în urma admiterii din vară.
C. O.: Imaginea ULBS în niciun caz nu a avut de suferit. Şi locurile care au rămas libere majoritatea sunt locuri cu taxă. La buget sunt doar câteva. Noi am luat nişte decizii vis-a-vis de treaba aceasta. Sunt unele probleme legate de anumite specializări dar nu ne îngrijorează în mod special.

Rep.: Şi ca să arătaţi că nu aveţi nimic de ascuns, ce salariu aveţi?
C. O.: Salariul este în jur de 120 şi ceva de milioane, cu indemnizaţii şi cu sporuri. Sigur că eu am un cumul de funcţii dar am şi partea de cercetare ştiinţifică. Toate sunt lucruri transparente din care mie mi se trage impozit. Acum am înţeles că se va reduce, asta este, nicio problemă, ăsta este cadrul legal.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Cecerescu

Acum 12 ani

Eu am facut , eu am dres , 'eu ca sa fac evaluarea institutionala' ! Este singurul care face ceva in universitate . Nu ascunde , cica ,salariul , dar intrebat cati studenti are universitatea , spune: 25000-30000 ! Cati bani de la buget inseamna 5000 studenti ?
Raspunde

Niculaie

Acum 12 ani

CALEA VICTORIEI?!..sau Bulevardul Victoriei?... RECTORUL Universitatii din Sibiu nu cunoaste strada din Sibiu, pe care strada se afla RECTORATUL Universitatii? Calea Victoriei e parca in Bucuresti... Ciudat...
Raspunde

OPINIE

Acum 12 ani

CINEVA MINTE !!! IA VEDETI ADRESA ****://***.realitatea.net/print_556807.html **** = http si *** = 3w
Raspunde

Bocsa

Acum 12 ani

Laude peste laude, catalizate de intrebarile-"ridicare la fileu" ale lui Stefan Dobre, cunoscut ca un om al casei rectoriale. Nimic despre faptul ca este urmarit penal, ca face abuzuri, ca da afara profesorii umanisti valorosi pentru ca nu sunt de acord cu el. Trage tot jarul la ingineri si medici, cei cu care stapaneste universitatea ca pe o feuda. Acestia sunt ceausistii mai rai decat Ceausescu insusi. Contra metodelor lor s-au ridicat romanii in 89. La Blaga insa, ei au ajuns la putere mare de tot. De vina sunt Ciocoi Pop si Corvin Lupu, care l-au sprijinit pe Oprean sa se ridice, cand echipa de ingineri Tuturea-Bologa era decisa sa-l elimine din universitate ca ceausist periculos.
Raspunde

Lulu

Acum 12 ani

Nu poate ascunde salariul, dar ascunde veniturile! Pe site le-a pus cu un an intarziere fata de lege, numai dupa ce a fost reclamat de o profesoara de la economice la ANI si l-au obligat. E ...fara pereche. Doar lanturile de la gat sunt de el. Very important PAPITOI !!!
Raspunde

Lulu

Acum 12 ani

Cel care semneaza la 5 cu "Lulu" este, de fapt, un "istoric" (IP.92.84.21.84) care isi varsa naduful, in limbaj execrabil, la adresa Rectorului. Cautati pe forum, si-i veti identifica bravura si caracterul. Cu siguranta, acest "lulu"="istoric" este unul dintre universitarii care il indragesc peste masura pe rector.
Raspunde

Pentru Lulu de la 6

Acum 12 ani

Multi mai sunteti de-l aparati pe rectorul penalo-ceausist Oprean. Cum scrie cineva ceva rau de el, cum va dati cu banuiala ca ar fi vreunul dintre profesorii care-l contesta pe ipochimen. Care "istoric"? Lucian Giura? Corvin Lupu? Sabin Luca? Cornel Bucur? Altii? Toti il detesta pe fierarul-maciucar(!), doar ca unul nu-i arata si-i mai da si impresia ca relatia este buna, raspunzandu-i smecherului cu smecherie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus