O nouă hotărâre emisă de Guvernul Boc creează rumoare printre primarii din ţară. Intitulată pompos „Hotărâre privind aprobarea Ghidului cadru pentru elaborarea standardelor minime de calitate şi a standardelor minime de cost pentru serviciile publice descentralizate”, hotărârea este, de fapt, o simplă adunătură de cuvinte. Pentru că nu reglementează absolut nimic. Ideea actului normativ este aceea de a obliga edilii să nu mai amăgească locuitorii cu promisiuni pe care nu le pot onora şi să îi informeze cu exactitate despre starea reţelelor de canalizare sau de alimentare cu gaze, a dotărilor de care beneficiază şcolile din localitate, în ceea ce priveşte drumurile şi chiar despre calitatea apei potabile.
Nouă ministere pentru un nimic
Însă întreg ansamblul de vorbe nu stabileşte absolut nimic, responsabilitatea pentru elaborarea acestor standarde minime de calitate şi de cost fiind pasată către nouă ministere. „Nu ştiu cum se va reglementa această hotărâre de guvern. Dacă există o formulă de aplicare, cred că este o idee foarte bună. În campania electorală se propun de multe ori lucruri de-a dreptul hilare. Am trecut şi eu prin asemenea situaţii. Am reuşit să câştig un nou mandat pentru faptul că le-am demonstrat oamenilor că am făcut tot ce am promis în primii patru ani. Am avut mari reţineri să promit ceea ce nu eram sigur că pot face”, spune Radu Curcean, primarul Agnitei. Primarul oraşului Tălmaciu, Constantin Barbu, este şi mai vehement decât colegul său de la Agnita. „Nu mai cred o iotă din ce spune Guvernul, indiferent de culoarea politică. Eu am un contract în Tălmaciu, pentru staţia de epurare, realizat în proporţie de 95%. În acest contract, noi trebuia să venim cu 40% din finanţare iar Guvernul cu restul de 60%. Am de încasat de la stat 8 miliarde de lei vechi de aproape un an de zile. Iar ei mă tot plimbă cu hârtii, în fiecare zi mai îmi cer câte o hârtie”, spune Barbu.
Soluţia: promisiuni puţine
Toţi primarii chestionaţi susţin că locuitorii oraşelor sau comunelor pe care le conduc sunt informaţi permanent despre starea utilităţilor şi serviciilor din oraş. „Noi primim permanent semnale din partea tălmăcenilor. Încercăm să onorăm toate promisiunile făcute, chiar dacă asta înseamnă să tragem de banii bugetului şi să îi drămuim cât mai tare din cauza faptului că statul nu ne sprijină. Este foarte grav că statul nu îşi onorează obligaţiile. Şi nu sunt vorbe, sunt obligaţii asumate prin hotărâri de Guvern. Statul mă sabotează cel mai mult”, tună Barbu. Nici primarul din Tălmaciu şi nici cel din Agnita nu cred în succesul acestei hotărâri de Guvern. „Am mari temeri că e vorba doar de o nouă reglementare populistă. Sună foarte bine ca oamenii să nu mai fie minţiţi. Dar hotărârea e dată de nişte oameni care au minţit de au rupt pământul, care au promis marea cu sarea. În fierberea politică nu cred că se poate aplica o asemenea măsură”, spune Radu Curcean, primarul Agnitei. Pe de altă parte, primarul comunei Sălişte, Teodor Banciu, crede că „prin această hotărâre, Guvernul a urmărit să responsabilizeze primarii, şi ăsta e un lucru nemaipomenit. Pentru că sunt mulţi care promit deşi bugetul nu le permite susţinerea acestor promisiuni. Sunt foarte mulţi primari care lucrează cu cheltuieli scriptice, în general primarii al căror partid se află la putere. Sau, sunt alţii pe care chiar nu îi interesează veniturile pe care le au la bugetul local. Uitaţi-vă, la Sălişte, eu în fiecare an cresc baza de impozitare, mă preocupă veniturile la buget. Urmează însă să vedem cum se va completa legea finanţelor publice pentru a veni în susţinerea acestei legi. Această lege nu se referă la promisiunile verbale ci le sancţionează doar pe cele asumate prin buget. Eu sunt un primar realist, ce am promis am şi făcut. Am avut succes pentru că am ştiut să nu promit multe. Sunt primari care angajează bugetul la nişte lucrări pentru care nu sunt bani. Au lucrările executate şi emit facturi, ceea ce este anormal şi ilegal. Conform legii, fiecare lucrare trebuie făcută cu un angajament de plată. E absurd să ai lucrarea efectuată, factura emisă şi tu să nu o poţi achita. Cred că această lege ar trebui să sancţioneze primarii inconştienţi dar şi consilierii locali. Pentru că orice hotărâre a primarului are girul consilierilor locali, care în momentul acesta nu au responsabilitate în faţa legii”, spune Teodor Banciu, primarul din Sălişte.
Grijă pentru aşteptările cetăţeanului
Potrivit hotărârii de Guvern, „nu trebuie neglijate aşteptările cetăţeanului în materie de calitate a serviciilor furnizate care pot sau nu pot depăşi nivelul actual, iar cetăţenii sunt nemulţumiţi. Şi această problemă se poate evita prin informarea cetăţenilor cu specificarea clară a serviciilor la care se pot aştepta. Numai atunci când toţi cei implicaţi în proces vor şti ce să furnizeze, respectiv la ce să se aştepte, va fi posibilă evitarea conflictelor inutile”, scrie în hotărârea de Guvern. Standardele urmează să fie stabilite de Ministerele Administraţiei şi Internelor, Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, de Ministerele Sănătăţii, Culturii, Mediului, Transporturilor şi de cele responsabile pentru Agricultură şi Turism.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Constantin Barbu , Guvernul Boc , Ministerele Administraţiei , Ministerele Sănătăţii , Protecţiei Sociale , Teodor Banciu , Radu Curcean
Vizualizari: 547
Ultimele comentarii
Acum 14 minute
Sibianul vesel
Acum 28 minute
Calu
Acum 1 oră
Cioara vopsita
Acum 1 oră
Newman
Acum 1 oră
Sibianul