Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
15°C

Pasajul Scarilor

După venirea administraţiei româneşti, modificările de ordin administrativ nu sunt relevante la nivelul oraşului Sibiu. Poate cel mai semnificativ nou element este creşterea influenţei opiniei adminitrative româneşti cu origine în Sibiu. Magistratul local decide în acestă perioadă fie demolarea sau remodelarea unor rute din vechea cetate medievală. Cea mai semnficativă demolare interbelică, ce stă sub semnul remodelării este Pasajul Scărilor. Acesta înainte de anii `30 arăta cu totul diferit. Nivelul era mai ridicat, iar traseul era altfel figurat. În acelaşi timp, insula urbană dintre actualele străzi Odobescu, Moş Ion Roată şi Pasajul Scărilor va fi ireversibil transformată. Casele de pe aliniamentul străzii Odobescu sunt dărâmate, cea mai semnificativă casă demolată fiind „Casa cu Lei”. Tot în acel moment al treilea zid de incintă al oraşului medieval este spart în apropierea clădirii primăriei. Aceste modifică vor fi făcute cu scopul de a deschide strada şi a permite traficul rutier să fie desfăşurat şi în această zonă.

Pasajul Scărilor s-a format odată cu construirea celei de a treia incinte de fortificare, incintă ce va marca trecerea cetăţii de la statutul de comunitate de tip rural la cea de tip urban, fiind realizată în celei de doua jumătăţi a secolului al XIV-lea. Această a treia incintă, aduce cu sine o complexitate superioară a procesului de fortificare. Este creată o reţea de turnuri care vor fi de asemenea administrate de bresle, de aici provenind numele acestora, arealul devenind considerabil mai mare, astăzi fiind punctat în spaţiul străzilor, Manejului, Cetăţii, Centumvirilor, Movilei dar şi a Parcului ASTRA.

Pasajul Scărilor s-a născut prin combinarea primei cu celei de a treia incinte a cetăţii. Prin dublarea zidurilor. Existenţa, se pare, a unui drum medieval prealabil, care lega Oraşul de Jos cu cel de Sus, deja fortificat, a făcut necesar amenajarea sa din două motive: protejarea drumului şi a cetăţenilor ce îl foloseau dar mai ales întărirea fortificării cetăţii în această zonă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 679

Comentarii

1 comentarii

pal

Acum 14 ani

un articol fara continut; ai scris de toate doar despre pasaj nu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus