Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Care-i logica?

Nu reuşesc să pricep, pe oricâte feţe aş întoarce problema, cum poate permite Statul Român să funcţioneze asemenea entităţi, precum Casa Socială a Constructorilor. Organizaţie înfiinţată prin lege, prin urmare, legiferată de mirificul Parlament al României. Bine, pe perioada ţărănistă, deci asta ar putea fi scuza. Presupunem că îţi construieşti o casă, în care bagi 100 de mii de euro. Din aceşti bani, măcar 20% se duc direct în buzunarul firmei de construcţii, pentru manoperă. Adică, tu ai plătit, în mod indirect, toţi muncitorii care au lucrat pe şantier. Dar, pe lângă aceşti bani, mai trebuie să le plăteşti şi concediul de iarnă. La 100 de mii te costă doar 500 de euro. Dar gândiţi-vă ce găuri se dau din miliardele de euro investite în autostrăzi. La un miliard, procentul CSC este de 500 de mii de euro, dintr-un foc. Adunaţi toate investiţiile în construcţii în România într-un singur an şi veţi vedea că această Casă are buget de multinaţională. Desigur, nu am de ce să nu îi cred când spun că banii sunt puşi deoparte, până la proba contrarie. Dar mi se pare de-a dreptul aberant să blochezi zeci de milioane de euro în fiecare an. CSC pretinde că banii rămân în conturi până când firmele vor fi de acord să devină membrii ai Casei. Şi să cotizeze şi ei 1.5% din banii încasaţi pe lucrările efectuate. Cum ar veni, un fel de dragoste cu de-a sila. Vrei bani, dai bani. Întorc problema şi altfel. Dacă muncitorii din construcţii s-ar bate cu palma pe burtă patru luni pe an şi ar primi cash-ul lunar, pe card, credeţi să s-ar mai înghesui să plece ca din puşcă spre Spanii şi Italii? Cred că e un semn clar că acest sistem nu funcţionează ci, dimpotrivă, mai mult pune beţe în roate unui an de criză în care şi-aşa investitorii nu au prea mulţi bani în jep. Din zecile de milioane care stau bine pitite prin nişte conturi s-ar putea debloca nenumărate lucrări, ar putea fi plătiţi contractanţii care au fost amânaţi pentru anul viitor. Ar putea da, cu adevărat, de lucru muncitorilor din construcţii care au intrat în şomaj în timpul verii. Şi până la iarnă vor muri de foame.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 627

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus