Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Definitia teatrului “Radu Stanca”: “Nu ai nicio scuza sa nu-ti faci treaba bine”


Are alură de copil rebel, e motociclist înfocat şi până de curând era o vedetă a vieţii teatrale din Târgu Mureş. Se numeşte Marius Turdeanu şi de câteva luni a devenit actorul Teatrului Naţional “Radu Stanca”. A putut fi văzut deja în cel mai nou spectacol al lui Radu Alexandru Nica, “Breaking the waves” – “Viaţa binecuvântată a lui Bess” unde joacă un rol principal alături de Ofelia Popii. De ce a lăsat Mureşul pentru Sibiu şi ce are de gând să facă pe plaiurile sibiene, aflaţi în rândurile următoare.

Reporter: În Tg. Mureş chiar eşti o mică vedetă locală, foarte multă lume te ştie. De ce ai ales să pleci de acolo şi să vii la Sibiu?
Marius Turdeanu: Eu o să-ţi spun de ce nu am plecat până acum. N-am plecat până acum fiindcă sunt câţiva oameni care îmi sunt foarte dragi. De ce am plecat? Pentru că în momentul în care am venit să lucrez la Sibiu am socotit chestia asta o foarte mare dovadă de dragoste a lui Dumnezeu faţă de mine.

Rep.: Eşti şi credincios…?
M. T.. Daaa… în felul meu! A fost o baftă. În meseria asta este bine să nu pierzi trenuri care trec. Eu m-am hotărât să dau curs propunerii domnului Chiriac, pe care apropo, nu vreu să-l perii deloc, dar jos pălăria pentru omul ăsta! Chiar îl respect pentru ce a făcut şi ceea ce am văzut că a făcut din afară. Asta nu cred că trebuie să scrii, vorbim noi, pentru mine Chiriac era un om dur care conduce o armată, şi de actori, dar odată ajuns înăuntru şi simţind chestia asta pe pielea mea, nu este deloc aşa. Şi ca să revin la ce m-ai întrebat, uite d-asta am plecat, pentru că aici oamenii sunt foarte dedicaţi muncii lor. Am plecat pentru că aici nu există bar în teatru (râde). Pentru că oamenii chiar lucrează şi pentru un actor cred că cel mai important este să-l motivezi. Facem noi un spectacol extraordinar, foarte bun, dar degeaba dacă îl jucăm de două trei ori şi-l vedem între noi. La Sibiu chiar este o deschidere foarte mare, este un public foarte bun pentru teatru, este un teatru nici prea mare nici prea mic, numai bun, şi cred că principalul motiv este miza. Miza! Pentru asta am venit!

Rep.: Cum te-ai întâlnit cu noii colegi de la Teatrul “Radu Stanca”? Te-ai acomodat?
M. T.: Pe unii dintre ei îi mai ştiam fiindcă am mai fost prin Sibiu, am mai văzut unele spectacole de aici. Cu Florin Coşuleţ chiar am fost coleg la Şcoala Populară de Arte din Braşov, eu fiind din Braşov de origine. Am fost colegi la domnul Răţoi, înainte ca el să ajungă la Sibiu. Deci nu-mi era străin Sibiul dar… eu am un mare defect: greu mă simt acasă. Eu mă leg foarte mult de oameni şi pentru mine o schimbare înseamnă o revoluţie în mine. Nu mi-a fost uşor să intru într-o distribuţie, într-un alt context, un loc nou cu miză, dar cred că primii paşi i-am făcut şi de acum înainte nu ar mai trebui să mă oprească nimic.

Rep.: Simţi o presiune mai mare asupra actorului la “Radu Stanca” decât în teatrele unde ai mai jucat înainte?
M. T.: Nu ştiu dacă este vorba de o presiune, cred că este o motivaţie mai mare, adică stăteam să mă gândesc care e diferenţa între Sibiu şi alte părţi, că am şi umblat prin multe locuri, ăsta este… Dumnezeule!, al patrulea teatru în care joc, şi după toate astea cred că aşa aş defini Sibiul: nu ai nicio scuză să nu-ţi faci treaba bine. Dacă nu te ridici acolo unde se aşteaptă toţi, sau acolo unde te aştepţi tu în primul rând, e absolut vina ta.

Rep.: Deci simţi o presiune.
M. T.: Simţi o presiune dar este o presiune în sensul pozitiv al cuvântului. Este o presiune pentru că sunt oameni de valoare, sunt colegi pe care i-am văzut aseară în spectacol, i-am văzut şi în alte spectacole, şi îi iubesc! Pur şi simplu îi iubesc! Eu când văd un spectacol bun cu oameni dragi, îmi vine să îi pup. I-am văzut aseară în “Turandot”, i-am mai văzut şi în altele… şi în Mureş de unde am plecat eu sunt foarte iubit pentru că mie când îmi place ceva mă duc şi spun că iubesc. “Uite Marius iar ne iubeşte!”, îmi zic oamenii când mă duc pe acolo şi ne mai întâlnim. Deci hai să zicem că perioada de repetiţii cu Radu a fost perioada mea de acomodare.

Rep.: Din interior cum ţi se pare rodul primei tale munci la Sibiu?
M. T.: Din interior a ieşit un spectacol foarte fain. Aportul meu nu a fost de sută la sută pentru că… poate din cauza… calităţii ăsteia a mea, care este de fapt un defect în meseia asta, mă acomodez mai greu şi între actori este de fapt vorba de energie, de a te aşeza într-o energie. Din păcate pentru mine asta nu e chiar aşa uşor tot timpul.

Rep.: Rolul pe care îl faci în “Viaţa binecuvântată a lui Bess” diferă cu ceva faţă alte roluri pe care le-ai avut până acum?
M. T.: Da, este oarecum diferit faţă de ce am făcut până acum, este o provocare şi nu sunt foarte încântat pentru că eu cred că se putea exploata mult mai bine. Dar aşa este în teatru, nu s-a terminat încă, pe percurs o să contureze şi mai bine.

Rep.: Ai zis că ai vrut să-ţi pupi colegii după “Turandot”, deşi nu joci în el. Cum se vede ca actor experienţa unui spectacol de Andriy Zholdak?
M. T.: Cred că este o provocare pentru oricine, chiar dacă nu îţi place. Ştiu că Zholdak lucrează cu o energie negativă, ceea ce pentru mine este un dezastru. Zholdak lucrează oarecum cu alte legi teatrale ca să zic aşa. Mai ales în felul de a manipula actorii. Din câte am înţeles, din ce mi-au mărturisit colegii…

Rep.: Deci nu e nebun.
M. T.: Ba e nebun dar după ce se termină repetiţiile este un nebun frumos. Până atunci am auzit că este dracu în persoană.

Rep.: La Festivalul de Teatru ai venit vreodată?
M. T.: Da, dar mai de mult. Din păcate, pe perioada Festivalului de Teatru sunt întotdeauna foarte ocupat, aşa cum îmi place mie să fiu. De exemplu astăzi am spectacol aici, după care merg să văd “Faust”, apoi îmi iau motocicleta şi plec la Iaşi, unde am spectacol cu teatrul din Mureş. După care vin iar la Sibiu pentru o reprezentaţie, merg la Alba la festival, iar vin la Sibiu. Cât de mult mi-am dorit chestia asta, am zis Doamne de-ar fi…şi acum mi s-a întâmplat şi brrrrrr… ai grijă ce-ţi doreşti, ai grijă cum formulezi.  “Datorită lui Radu Nica nu am apucat până acum să descopăr prea mult Sibiul. Dar Sibiul ca oraş îmi place pentru că are zona asta metropolitană aşa… eu sunt din Braşov şi are un iz de Braşov. Îmi aminteşte de casă dar e mai fain decât Braşovul”, Marius Turdeanu.

“Am dat curs dorinţei lui Radu Nica de a-l aduce la Sibiu pe acest actor. Sper ca Marius Turdeanu să confirme, este o investiţie nouă şi importantă pentru teatrul nostru”, Constantin Chiriac, la premiera spectacolului “Viaţa binecuvântată a lui Bess”, în regia lui Radu Alexandru Nica.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

eugen

Acum 13 ani

povesti cu homosexuali si dezaxati!
Raspunde

gogu

Acum 13 ani

as vre sa felicit in primul rand pe RAdu Nica pentru modul original in care a pus in scena piesa, de asemenea felicitari actoriilor care fac parte din distributie, se vede de departe daruirea de care dau dovada atunci cand sunt pe scena. Faceti cu totii o treaba minunata si nu pot decat sa ma bucur. inca o data felicitari.
Raspunde

Cristi C.

Acum 13 ani

@Eugen, tu ai vazut piesa? Nu are nicio referinta gay. Nici nu o sa incep sa iti explic ca homosexualitatea nu este un lucru rau. In ceea ce priveste piesa, este mediocra, scena sibiana are piese cu mult mai bune. Nica reuseste ca copieze tot ce poate. In copiaza chiar si pe Afrim care a copiat la randul lui tot ce se putea. Este una din piesele la care am regretat ca am facut un drum de la Bucuresti pana la Sibiu. Piese proaste pot sa vad si aici.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus