Joi,
10.10.2024
Cer Senin
Acum
24°C

Primarii s-au cam saturat de proiectele europene

Purtaţi de vântul politic de la o promisiune de finanţare la alta şi trecuţi printr-o serie lungă de examene la proiectele europene, primarii din judeţ sunt din ce în ce mai trişti. Privesc cu mâhnire la banii daţi pe întocmirea de proiecte europene şi privesc cu pesimism spre viitor. Simt că ceva nu e înregulă, că nu există suficientă coordonare, că sunt "traşi în piept", de firmele care tot bat la uşă să le propună să scrie proiecte europene. Sau pur şi simplu simt că povestea banilor europeni estea prea complicată pentru o comună cu două-trei mii de locuitori. Chiar dacă, susţin unii, bunăvoinţă există. Dorin Magda, primarul din Cârţişoara, este unul din primarii care mizează pe fondurile europene, dar care se arată oarecum iritat de lipsa de coordonare şi lipsa de sprijin arătată de instituţii publice cu rol cheie în accesarea banilor UE. "Nu sunt pesimist, dar aste e realitatea. Sunt o grămadă de bani daţi pe proiecte europene şi foarte puţine şanse. Ce şanse să aibă o comună lăsată să se descurce pe cont propriu, o comună care nici nu are personal care să se ocupe doar de această problemă? Este nevoie de o coordonare, pe care ar trebui să o facă Consiliul Judeţean. În Franţa, nu se lucrează pe bucăţi mici. Trebuie proiecte pe zonă", spune, cu nerv, primarul din Cârţişoara. Potrivit lui, un instrument foarte util pentru primarii din judeţ ar fi un departament pentru redactarea proiectelor europene, care să funcţioneze în cadrul Consiliului Judeţean. "Primăriile de comună au foarte puţini angajaţi şi nu pot desemna oameni care să se ocupe doar cu proiectele europene", mai spune Dorin Magda. Cârţişoara nici nu are depus acum un proiect pentru accesarea fondurilor UE. Totul este blocat de lipsa canalizării. "Avem lucrări la canalizare, cu bani obţinuţi pe Ordonanţa 7. Probabil că anul viitor se vor termina şi, abia atunci vom putea solciita fonduri europene pentru rezolvarea celorlalte probleme de infrastructură", mai spune primarul. În situaţia lui se află însă şi alţi colegi din judeţ, care au plătit documentaţiile necesare întocmirii de proiecte europene încă din anii de dinainte de aderarea la UE, însă s-au ales doar cu bani cheltuiţi. Alţii, însă, au stat "la cutie", ani buni şi încep abia acum dansul banilor europeni. Primarul din Bazna, Lucian Gligor, este unul dintre cei mai relaxaţi şi optimişti, din judeţ, când vine vorba de accesarea fondurilor europene. Bazna solicită 9,77 milioane de lei pentru infrastructură, printr-un proiect depus pe "măsura 322" a Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. "Este primul nostru proiect. Eu sunt optimist de felul meu. Oricum, dacă nu primim răspuns favorabil acum, documentaţiile realizate şi pentru care am dat bani sunt valabile încă trei ani", spune Lucian Gligor, care adaugă că nu ştie dacă se va simţi ca ceilalţi "colegi", atunci când se vor aduna eşecurile.  
Potrivit situaţiei prezentate de către Direcţia Agricolă Sibiu, la finele lunii septembrie, din acest an, pentru accesarea fondurilor europene prin PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală) au fost depuse in judeţul Sibiu 236 de proiecte în valoare de peste 153 milioane euro. Din acestea, au fost selectate pentru contractare 132 de proiecte, în valoare de peste 50 milioane euro. Din cele 132 selectate, doar şase sunt prinse pe "măsura 322", renovarea şi dezvoltarea satelor. Unul din acestea aparţine Agnitei, care a obţinut finanţare de şase milioane de euro, bani suficienţi să pună la punct infrastructura din oraş.  De asemenea, din totalul de 132 proiecte selectate în judeţul Sibiu, doar patru au fost implementate până acum.


Un caiet de sarcini prost făcut nu permite primarului să poată trage la răspundere firma de consultanţă care greşeşte un proiect european, arată Radu Pascu, expert in fonduri europene şi managing partner la compania Lira Consult. Potrivit lui, soluia este angajarea unei companii de consultanţă care să se ocupe de cele mai mici detalii ale contractului.



Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus