Joi,
29.09.2022
Ploi Scurte
Acum
10°C

Cum a scapat Carabulea de o datorie de 2,5 mil. de euro

10,54 milioane de lei, adică 105,4 miliarde de lei vechi, adică 2,5 milioane de euro reprezintă cea mai mare datorie a unei firme sibiene la bugetul consolidat al statului. Datoria este pe numele SC Păltiniş Leasing SRL, fostă Păltiniş Leasing IFN SA. La care, înainte de acumularea datoriilor, asociatul majoritar a fost omul de afaceri Ilie Carabulea.
Interesul public asupra acestei situaţii nu rezidă numai în sumele datorate statului - situaţia economică generală a dus la datorii strânse de multe alte societăţi -, ci şi în faptul că în urma acestor datorii a rezultat o clădire care, acum, primeşte finanţare europeană.

Scurt istoric

Firma Păltiniş Leasing a fost înfiinţată în octombrie 2002, asociatul principal fiind Liliane Christine Ciobanu, cu 92% şi un aport social de 46.000 de lei. Alături de Chiristine Liliane Ciobanu, în societatea cu obiect principal de activitate creditarea pe bază de contract mai apar Simona Busoiu, Elena Eugenia Petre, Paraschiva Gabriela Dumitruescu şi Sefozo Emese, fiecare cu două procente participare la beneficii şi pierderi. Sediul social al firmei coincide cu cel al majorităţii firmelor din Hondingul Atlassib - strada Tractorului, numărul 14. Până în 2005, societatea ajunge la o cifră de afaceri de peste 18,6 milioane de lei, cu un patrimoniu care include active imobilizate în valoare de peste 18,4 milioane de lei.
În iulie 2005, în cadrul asociaţilor mai apar cinci nume, dintre care, cel mai important este cel al lui Ilie Carabulea, asociat nou, cu un aport de 48.600 de lei, ceea ce îi generează un procent de 97,2 la sută din SC Păltiniş Leasing. Alături de Ilie Carabulea, în societatea comercială mai intră Daniel Micu, Octavian Dican, Toma Cosmin Mihu şi Alexandru Avramescu, fiecare primind câte 0,2 la sută din acţiuni. Intrarea lui Carabulea în SC Păltiniş Leasing reduce aportul Christinei Liliane Ciobanu la două procente. În fine, până în 2006, 20 iulie, în cadrul SC Păltiniş Leasing mai rămân Ilie Carabulea, Christine Ciobanu, Daniel Micu, Cosmin Toma Mihu şi Alexandru Avramescu.

Turnurile gemene îşi schimbă beneficiarul

În timp ce Ilie Carabulea este asociat în cadrul SC Păltiniş Leasing, pe numele societăţii Primăria Sibiu emite autorizaţia de construcţie cu numărul 1040, document care permite societăţii respective să investească pe strada Nicolaus Olahus (fosta străpungere Mihai Viteazul) o clădire de birouri şi locuinţe cu 15 etaje - în principiu, cele două turnuri gemene de vizavi de Sala Transilvania, după cum au rămas împământenite în memoria colectivă a sibienilor. Valoarea iniţială declarată a investiţiei era de 19 milioane de lei, durata de execuţie a lucrărilor fiind de 36 de luni. Între timp, însă, lucrările începute în forţă au fost oprite, iar beneficiarii investiţiei SC Păltiniş Leasing IFN SA şi WK Group (firma controlată de Werner Keul, fostul manager general al FC Sibiu) s-au metamorfozat. Şi la fix un an de la începerea lucrărilor, în mai 2008, beneficiarul autorizaţiei de construirea pe strada Nicolaus Olahus devine SC Transcar International. Firmă la care, acum, unic asociat este Octavian Dican, fostul asociat al lui Ilie Carabulea în cadrul SC Păltiniş Leasing.

Un 2008 ghinionist

La sfârşitul lui 2007, SC Păltiniş Leasing încheia un an financiar de invidiat - o cifră de afaceri de peste 24 de milioane de lei, profit net de mai bine de jumătate de milion şi active imobilizate de peste 65,7 milioane de lei. Fără datorii la stat. Fapt ceea ce nu se mai petrece şi în 2008, an în care, însă, Ilie Carabulea nu mai apare în lista de asociaţi ai SC Păltiniş Leasing. În primăvara anului trecut, în firmă mai rămân ca asociaţi doar Micu Daniel (cu 0,2 la sută) şi Liliane Christine Ciobanu, cu 99,8 procente cotă de participare la beneficii şi pierderi.
Din august 2008, SC Păltiniş Leasing, devenită societate cu răspundere limitată, începe să acumuleze datorii. Începe cu TVA de achitat de 1,18 milioane de lei, în august, apoi cu un impozit pe profit de peste 3,8 milioane de lei. Sumele mai mici, de genul contribuţiei la asigurările sociale nu mai sunt plătite din primăvara acestui an. În fine, societatea încadrată la contribuabilii mijlocii, cu obiect de activitate "închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate" acumulează datorii peste datorii la bugetul de stat şi, din 11 iunie anul acesta, intră în insolvenţă. Pentru crearea unei imagini asupra evenimentelor petrecute în 2008 în curtea SC Păltiniş Leasing este importantă şi situaţia bilanţului contabil. Astfel, dacă activele imobilizate înregistrate de firmă în 2007 erau de peste 65 de milioane de lei, la finele lui 2008 acestea "dispar" şi rămân la o valoare de doar 56.958 de lei. Cu alte cuvinte, execută Fiscule, dacă mai ai ce. La o cifră de afaceri de peste 1,7 milioane de lei, dar cu venituri totale de peste 82 de milioane de lei, pierderea societăţii de unde a plecat Ilie Carabulea este de peste 5,3 milioane de lei.
Iar datoriile la bugetul consolidat al statului, strânse pic cu pic, ajung la finele lui septembrie la peste 10,54 milioane de lei.

Deocamdată, "no comment"

Liliane Christine Ciobanu mai are, acum, 99,8 la sută dintr-o firmă aflată în reorganizare. Am găsit-o la sediul Holdingului Atlassib, director de marketing. "Cel mai bine ar fi să îmi trimiteţi întrebările pe mail", a spus Christine Ciobanu. Până la închiderea ediţiei, nu a venit niciun comentariu pe marginea acestei situaţii. La fel, Ilie Carabulea nu a putut fi contactat, fiindu-i trimis şi un fax referitor la această situaţie.
În trecut, însă, Ilie Carabulea s-a arătat foarte nemulţumit de asocierea numelui său cu cel al SC Păltiniş Leasing, societatea care acum ocupă primul loc în judeţul Sibiu în topul datornicilor la bugetul local. El a atenţionat jurnaliştii care au relatat despre acest lucru că nu mai are nicio legătură cu firma respectivă.

Vor să plătească datoriile

Din momentul intrării în reorganizare a societăţii, SC Păltiniş Leasing are drept administrator judiciar firma Casa de Insolvenţă Transilvania. Radu Lotrean este "managing partner" al societăţii. "Nu ştiu dacă SC Păltiniş Leasing este neapărat firma cu cele mai mari datorii din judeţul Sibiu. Este deocamdată în reorganizare judiciară, iar despre capacitatea de plată a datoriilor putem vorbi în cazul unui eventual faliment. Însă, acum, societatea este în reorganizare şi reprezentanţii acesteia doresc să plătească datoriile la stat. Lucrăm la un plan de reorganizare şi, într-o lună sau două, vom şti ce se va întâmpla", a declarat Lotrean.

Turnurile merg mai departe

SC Păltiniş Leasing nu mai construieşte centrul de afaceri de vizavi de Sala Transilvania. Activitatea a fost preluată de fostul asociat al lui Ilie Carabulea, Octavian Dican. Prin intermediul firmei SC Transcar Internaţional SRL, acesta este fericitul beneficiar al unei finanţări nerambursabile de aproximativ 46 de milioane de lei. Restul investiţiei, până la aproximativ 85 de milioane de lei, urmează să fie asigurate din contribuţia investitorului. Finanţarea europeană este asigurată prin Programul Operaţional Regional. Potrivit proiectului prezentat şi de Ilie Carabulea, Centrul de afaceri va oferi o suprafaţă de închiriat de 10.000 de mp, pentru aproximativ 52 de firme.
Pentru finalizarea clădirii, SC Transcar Internaţional a organizat o licitaţie publică, care va avea loc în prima jumătate a săptămânii viitoare. Valoarea estimată a lucrărilor este de 70,71 milioane de lei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

xxx

Acum 12 ani

Cu "ingineriile" astea financiare cred ca ultimul titlul era mai potrivit astfel: "Tunurile merg mai departe".
Raspunde

Tonomatul fara fise

Acum 12 ani

Carabulea a primit autorizatie de la primarul orasului sa ocupe strada din fata turnurilor. Strada e in continuare blocata, desi constructia stagneaza. Toti micii comercianti sunt obligati sa dea mite pentru cate un amarat de chiosc, la fiecare 3 luni (cand se reanoieste autorizatia). in cel mai bun caz, in care turnurile vor fi finalizate - cum va suporta sensul giratoriu din zona traficul generat de aceasta cladire?! Carabulea ar probleme si cu banca lui, pentru care a primit in trecut o oferta de cumparare de mai multe sute de milioane de euro. Dar el vroia un miliard de euro, se crede omul mare magnat in afaceri. La fel, tot mai multi romansi circula cu autocarele lui, alegand multimea de alternative de transport de pe piata.
Raspunde

ilie

Acum 12 ani

cu ce il ai la mana pe johannis logofat de cacova?
Raspunde

ilie 2

Acum 12 ani

lui ilie 1: ai inviat, mortaciune, te credeam pe calea dumbravii, intr-o racla, confort 3, unde ti-e locul. vrei sa stii cu ce-l "are la mana?" de ce nu-l intrebi direct, la telefon, rahat cu ochi?!
Raspunde

ilie 3

Acum 12 ani

Ba, ilie 2, mortaciunile, adica verii tai, sunt ei pe Calea Dumbravii si mobileaza mausoleul lui unchiu-tau Carabulea, ca Dumnezeu nu doarme si trebuie sa plateasca cineva pentru toate ticalosiile comise de Big Ilie
Raspunde

ilie 2

Acum 12 ani

lui ilie 3: de aia sa ma iei, esti in totala eroare, insule, in chestia cu mausoleul, si te va bate Cel de Sus, ca faci aprpouri la "veri" dusi in lumea umbrelor, pe care nici macar nu i-am cunoscut in viata. o sa crapi, lepra, curand!
Raspunde

socialistul

Acum 12 ani

Ce te mai miri cand acet mafiot se pozeaza cu tot felul de conducatori veniti in Sibiu , de pe malul Dambovitei iar primarul Sibiului ii tine trena permitandu-i sa obtina licitatii dubioase pentru efectuarea unor lucrari de proasta calitate si pe bani multi platiti de stat. Salariile lucratorilor din companiile lui Carabulea sunt sub nivelul minim stabilit prin lege si toti tac lasandu-l sa -si faca treaba murdara din care sa se imbogateasca an de an.
Raspunde

coman

Acum 12 ani

socialistului cretan: poti sa faci dovada celor afirmate de tine, cotcare? ori mananci, ca de obicei, rahat pe bat? hop si tu din corcodus! dovada, jegule, dovada, si-atunci, jos palaria!
Raspunde

zeus

Acum 12 ani

haida-ti bre ca ma obositi cu ideile voasttre tampite. stiti voi ce stiti dar situatia e grava. problema e ca foarte multa lume sufera din cauza unui analfabet zis si "inginer". Nu vreau sa fac senzatie cu mai stiu eu ce stiri bomba despre vestitul holding dar situati-a nu-i roz. Sper sa vina ziua cand macar angajatii lui sa nu mai sufere si sa poata pleca din mafia lui fara mai stiu eu ce urmari. Credeti-ma ca stiu cam cum stau treburile prin firma asta si as vrea sa ajut pe cineva sa scape te badaran dupa un an de calvar. Dumnezeu nu bate cu parul.
Raspunde

zeus

Acum 12 ani

mai ales pt coman Ce te face sa crezi ca cei cu care vb nu sunt din interiorul firmei si nu vad si ei ce li se intampla lor si celor din jur. Nu pot sa spun ca toti sunt angajati model, ca nu fura, ca nu mai stiu ce fac dar daca tu, ca om de rand , cu vreo cativa ani de facultate poti trai cu un salariu de 540 lei pe luna? Daca tu poti atunci inseamna ca eu si toti ceilalti alcatuim un jeg mai mare iar tu esti o persoana de succes. Nu mai stiu de ce ai nevoie de atatea dovezi cand stii si tu ce rahat mare acoperi si zici ca-i prajitura.
Raspunde

zeus

Acum 12 ani

mai fratilor, mai vb si voi cu verii lui ilie sa mai treaca sie ei pe la scoala pate mai prind si ei cateva din zbor, asta daca nu-i prea tarziu. Dupa ce invata alfabetul, se pot apuca sa invete si cum se foloseste tastatura. Apoi sa mai iasa prin lume. Sincer m-am saturat de ghertoi dintr-astia care au auzit si ei un cuvant si il repeta in fiecare propozitie de cel putin 2 ori. Halal analfabeti care sunteti analfabeti, care sunteti!!!!!! Doamne iarta daca am zis ceva gresit.
Raspunde

coman

Acum 12 ani

lui asa-zisul zeus del caca: nici dupa atatea zile nu te-ai saturat sa halesti rahat pe acelasi subiect? mare mancacios asti! spor la treaba!apropo, vezi ca poti beneficia de supliment, de te adulmeci in zona vestemului...
Raspunde

mmmm

Acum 12 ani

despre Holding-ul Atlassib sunt multe lucruri de spus. acest nabab isi bate joc de toti salariati lui si se crede mai presus fat de toata lumea. este un escroc si a facut bani prin cele mai murdare metode. Este un mojic si un incult acest Carabulea.
Raspunde

babu' Nicu Pipernea

Acum 12 ani

Ar fi multe de scris si de spus despre acest personaj Ilie Carabulea.Dar sunt convins ca Dumnezeu e deasupra tuturor si ca urmare, El il va judeca si pe baronul de Cacova dupa faptele sale. Babu' Ilie, stai in banca ta si opreste-te pana nu-i prea tarziu! Altfel, ma tem ca nici d-ta nu mori acasa...
Raspunde

STANCA

Acum 5 ani

ce aveti voi cu nea Ilie ? da de lucru la o parte considerabila a sibienilor - daca nu va convine ... plecati in lume si aratati ce sunteti in stare !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus