Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
13°C

Falimentele pasc in apropierea primariilor de la tara

În timp ce la Bucureşti se schimbă guverne şi se fac previziuni de creştere economică pentru anul viitor, în comunele din judeţul Sibiu primarii luptă pentru a-şi continua activitatea. Nu vor să spună oficial cât este de greu, dar unii se gândesc serios şi la banii cu care vor trebui să plătească iluminatul public. Incapacitatea de plată este o sintagmă tot mai des folosită de aleşii locali. Sătui de incompetenţă şi promisiuni.
Toader Roman este preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, iar situaţia în care au ajuns unele localităţi o pune şi pe seama guvernării. "În incapacitate de plată s-a ajuns deja. Nu vă spun eu acum care sunt acele localităţi, sunt colegii mei şi ştiu că se descurcă foarte greu. De vină este, până la urmă, slaba guvernare în aceste vremuri de criză. Noi, acum, reuşim să ne descurcăm, am mai scos la vânzare nişte terenuri. Cel mai greu, însă, este de comunele mici. Acolo sunt şi locuitori puţini, venituri proprii puţine, iar de investitori, de pe urma cărora să fie venituri mai serioase, ce să mai vorbim? Şi ştiţi cum se împart fondurile de la stat - în funcţie de numărul de locuitori, de încasări la buget, de suprafaţă. E greu de localităţile mici", spune Roman Toader. Referitor la localităţile ce vor rămâne fără bani, situaţia e clară. "Ce să se întâmple? Nu o să mai plătească facturile la curent, la gaze, cheltuielile curente".
Iar de anul viitor, Guvernul actual a decis majorarea taxelor şi impozitelor la administraţia locală. Fapt care, în viziunea primarilor din judeţ, nu face decât să înrăutăţească situaţia. "Mi se pare o prostie. În mod normal, într-o perioadă de criză nu împovărezi şi mai mult oamenii de rând. Dacă vor creşte taxele şi impozitele locale, sumele colectate vor fi mai mici chiar decât cele pe care le-am fi adunat dacă am fi scăzut taxele şi impozitele", spune Bucur Bogdan, primarul comunei Răşinari. În acest an, primarul din Răşinari a decis să renunţe la o parte din investiţii. "O parte din aceste investiţii se bazau pe colectarea taxelor şi impozitelor locale. Două dintre firmele mari care ar fi trebuit să aducă sume importante la bugetul local, însă, sunt în dificultăţi financiare, din cauza crizei. Acesta este un exemplu care ne-a determinat să reducem din investiţii", adaugă primarul comunei Răşinari. Deocamdată, bani pentru cheltuielile curente sunt, adaugă el.
Comunele mai mici, precum este Ludoşul, însă, nu au cu ce se lăuda în acest an de criză. "E ca peste tot. Putem spune că e bine, când nu e aşa? Nu suntem restanţieri la plăţi şi nici oamenii de aici nu sunt la bugetul local. Suntem o comună mică. În ce priveşte anul viitor, noi sperăm că va fi mai bine, deşi nu cred. Iar cât priveşte creşterea taxelor şi impozitelor, tot în cei mici va lovi", crede viceprimarul din Ludoş, Ilie Pleşa.
Mai bine este pentru comunele unde au fost lansate, din anii trecuţi, proiecte de cofinanţare. "La noi nu se ajunge în incapacitate de plată, ne-am împărţit bine bugetul încă de la începutul anului. De investiţii nu poate fi vorba decât de cele curente, am mai reparat un drum, un trotuar. Doar că, la venirea mea, în primărie nu era niciun proiect. Anul acesta am reuşit să terminăm şase, dar, ştiţi cum e, rezultatele acestor proiecte, banii, vor veni abia peste unul, doi ani", spune Chirion Stănuleţ, primarul comunei Chirpăr.
Cofinanţările asigură proiecte, dar şi generează cheltuieli. "Suntem printre puţinele comune care am reuşit să avem asigurată finanţare pentru o bază sportivă. Dar contribuţia proprie înseamnă aproape jumătate din sumele necesare pentru investiţii", spune Roman Toader, primarul din Blăjel.
Efectele crizei s-au instalat şi în primării cu bugete incomparabile cu cele ale unei comune. Încă din vara acestui an, primarul municipiului Sibiu, Klaus Johannis, a anunţat că unele lucrări de reabilitare a infrastructurii au fost reeşalonate atât în ceea ce priveşte plata, cât şi în ceea ce priveşte termenul de finalizare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

mim

Acum 12 ani

la tatzi nii greu-dar nu la fel !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus