Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Istoria se darama sub actualul ministru al Culturii

De fiecare dată când apar în public, şi probabil la fel se comportă şi în privat, oamenii de cultură ai României lasă în urmă un iz de superioritate. Superioritatea intelectuală în faţa poporului ce se scufundă încet dar sigur într-o îndobitocire tot mai evidentă. Ei sunt oamenii de cultură. Printre ei, strecurat abil, actualul ministru al Culturii, Cultelor şi Patrimoniului. Omul care are pe mână prezentul istoriei noastre trecute. E un om de cultură, se zice. Manevrează abil dicţionarul pentru a scoate acele fraze întortocheate specifice castei din care face parte. Foloseşte limbajul academic, cultural, asta îl face un om de cultură, sau cel puţin aşa speră domnia sa. Nu cred că cineva i-a explicat ministrului Culturii, în momentul în care şi-a primit postul pe mână, ce reprezintă funcţia sa şi care sunt direcţiile. Să îi povestim un pic realitatea din teren. Direcţia de Cultură Sibiu are azi în cont 250 de milioane de lei vechi. Toţi banii Direcţiei de Cultură până la sfârşitul anului. Bani din care trebuie să plătească utilităţi, servicii şi să ţină cu dinţii de ei pentru, Doamne fereşte, niscaiva intervenţii de urgenţă. Şi dacă o eventuală întâmplare nefericită se petrece, să se milogească de urgenţă la Bucureşti pentru fonduri. Domnul ministru are la îndemână o listă nesfârşită de exemple împotriva prostiei pe care a scos-o pe gură când a spus că se opune descentralizării. Probabil a fost mânat de păcatul mândriei omului de cultură, care crede că le ştie mai bine pe toate. Că el este indispensabil. Că este un războinic al luminii fără de care nemernicii care populează această ţară ar duce de râpă tot ce înseamnă monument istoric. „90% din fonduri le dau ca să protejez de stricăciuni monumentele istorice”, spunea ministrul care se opune descentralizării. Câţi s-au dus la Sibiu? Câţi la Sarmisegetusa Regia? Ce s-a prezervat din aceşti bani? În afara orgoliului de războinic în solda culturii al domnului ministru, mai nimic. A ajuns Brukenthalul să se milogească pentru bani când se dărâmă atlanţii vechi de sute de ani? Dacă ministrul Culturii ar avea o fărâmă din onoarea războinicilor pe care îi pseudo-reprezintă, ar putea să depună armele şi să capituleze în faţa propriilor sale enormităţi. Şi să lase oamenii din teritoriu să îşi vadă cu adevărat de probleme.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 351

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus