Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Apus de soare. Bere Trei Stejari

În 2004, avea afaceri de 20,7 milioane lei şi un profit substanţial. Azi, însă, Bere Trei Stejari SA, producătorul Bâlea, o marcă esenţială a industriei sibiene, înregistrează pierderi foarte mari şi este executată silit de către autorităţile fiscale penrtu datorii la stat. În urmă cu numai doi ani, conducerea fabricii avea curajul să se arunce în investiţii de milioane bune de lei, să cumpere utilaje şi să înceapă construcţia unui hotel. În 2008, firma însă înregistrează o pierdere brută de aproape 5 milioane lei, la o cifră de afaceri cu doar 240.000 de lei mai mare. Totalul datoriilor afişate în bilanţul de la finele anului 2008 arătau datorii totale de 20,4 milioane lei. Cu toate acestea, compania figurează în topul datornicilor la stat, din judeţul Sibiu, abia pe poziţia 85, având de dat circa 336.000 de lei. Cauzele acestui declin brusc? Se poate să fie vorba doar de ghinionul de a investi masiv într-un hotel tocmai înainte să pice piaţa construcţiilor şi să adie primele semne ale crizei economice internaţionale. Sau de proasta insipraţie. Hotelul ar fi trebuit să aibă 89 de camere duble şi şase apartamente, trei săli de conferinţă, sală de fitness, club şi restaurant cu 200 de locuri. O investiţie de circa două milioane de euro. Termenul iniţial de finalizare a fost fixat pentru finele lui 2007. Apoi, prelungit pentru prima jumătate a lui 2008 şi lăsat acolo.
Între timp, societatea a ajuns să nu îşi mai poată plăti datoriile la stat, iar Fiscul se chinuie de câteva luni bune să găsească cumpărători pentru un pasteurizator şi un aparat de îmbuteliat, pe care, însă, nu le cam vrea nimeni. "Avem datorii? Dar mai este vreo societate care sa nu aibă datorii la stat? Nu e niciun impas, Bere Trei Stejari o să treacă peste acest moment", declara Anica Curelea, din cadrul managementului societăţii producatoare de bere, în martie, la primele licitaţii de executare silită a fabricii. Următoarea licitaţie publică din dosarul de excutare silită a Bere Trei Stejari SA este programată pentru 20 octombrie.
Principalul acţionar al Bere Trei Stajari SA este Mişu Angelescu. Acesta deţine circa 96 la sută din capitalul social. Potrivit ultimului bilanţ anual, fabrica avea la finele lui 2008 57 de angajaţi, după ce, în 2004 avea aproape de trei ori mai mulţi.



Fabrica de bere a Sibiului a luat fiinţă în 1889, prin unirea fabricii de bere a lui Frideric Jukeli cu cea de băuturi spirtoase a lui Tomas Binder. Trei Stejari avea la acel moment, o capacitate de producţie de 9.240 de hectolitri. Comuniştii au naţionalizat fabrica, în 1948. În 2004, fabrica devine societate pe acţiuni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

nu am inteles

Acum 14 ani

de ce fabrica nu vinde bere ieftina la localul propriu.Doar e la botul calului. A trebuit sa investeasca in amenajarea localului, sa poata sa cresca pretul. Era mai castigata daca tot romanul stia ca cea mai ieftina bere e langa fabrica. Asa ...
Raspunde

Mihail Medrea

Acum 14 ani

S-au intins mai mult decat le tine plapuma; sa fi vandut berea "lesne" si atunci gemea restaurantul de clienti...
Raspunde

abc

Acum 14 ani

Jickeli, nu Juckeli.
Raspunde

Din bucataria interna B3Stj

Acum 14 ani

Tandemul Misu Angelescu - odioasa-i consoarta seamana izbitor de tare cu cel al Ceausestilor. Totul mergea bine pana in momentul in care mintea ei bolnava a decis ca trebuie sa aiba un cuvant important de spus. De acolo pana la dezastrul actual nu a mai fost decat un pas.
Raspunde

cba

Acum 14 ani

O nebuna la carma firmei si...dezastrul s-a produs.Pacat ca o asemenea firma cu un trecut la superlativ si emblematica ptr.Sibiu sa fie"executata"de-o gasca de caralii!Rusine cu asa investitori!
Raspunde

1

Acum 14 ani

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus