Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Criza se vede pixelata pe internet

În timp ce prin curţile imobiliarelor, construcţiilor sau industriei auto, criza economică face ravagii, pe internet, lucrurile sunt mult mai calme. Afacerile online care nu depind de instituţii publice sau de comerţ se dezvoltă, e drept, puţin mai lent, dar se dezvoltă. Cel puţin aşa susţin câţiva din sibienii care conduc astfel de afaceri online. Lucian Todea, proprietarul unuia din site-urile de top de download din lume, soft32.com, spune că, firma lui nu resimte decât o mică parte din criza economică manifestată la nivel global. "Veniturile noastre nu sunt în scădere. Dimpotrivă. Sigur, suntem afectaţi de criza economică, dar nu atât de afectaţi. De altfel, pe online, criza nu s-a simţit foarte tare. Dacă ne uităm la rezultatele giganţilor, spre exemplu, Google, vedem că se înregistrează o creştere redusă a vânzărilor, dar e tot o creştere", spune Lucian Todea. Firma lui, I.T.N.T., a avut în 2008 afaceri de peste 2 milioane lei şi un profit de 638.700 lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.
Bine îi merge şi lui Cristi Mateescu, managerul firmei Media Serv SRL, din Sibiu, firmă specializată în web design, brand design, publicitate, marketing şi promovare online. Potrivit lui Cristi Mateescu, ultimele şase luni din criza economică au adus firmei, de fapt, o dublare a comenzilor, mai ales a celor venite din România. "Nu ştiu cum le merge altora care activează pe partea de online şi publicitate, dar nouă ni s-au dublat comenzile în ultimele şase luni. În `afară`, noi lucrăm pe outsourcing cu anumiţi parteneri. Aici, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. Însă, în ceea ce priveşte comenzile din ţară, acestea au crescut simţitor", spune Cristi Mateescu.
Media Serv este o companie înfiinţată la începutul anului 2004. Firma a înregistrat în 2008 o cifră de afaceri de circa 124.000 lei şi a obţinut un profit net de 25.190 lei, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Nu toţi "actorii" pe online se bucură că sunt feriţi de criza economică. Un alt segment, format din cei care s-au bazat pe clienţi veniţi din domeniul instituţiilor publice, aşteaptă o schimbare. MB Solutions este una din cele mai cunoscute firme de web design din Sibiu şi are un portofoliu foarte bogat. În ultima perioadă însă, comenzile au scăzut, mai ales din cauza vântului care bate prin bugetul de stat. Marian Bozdoc, managerul firmei, speră însă că ordinea va reveni pe sectrorul public, unde sunt aşteptate o serie de proiecte online importante, care ar putea schimba situaţia. "Din păcate, criza s-a simţit la noi din cauza faptului că au fost afectate instituţiile publice, care au o pondere importantă în activitatea noastră. Sper să vedem în curând însă luminiţa de la capătul tunelului, să iasă ţara din criză şi lucrurile să se schimbe la începutul anului viitor", spune Marian Bozdoc. El a început afacerea MB Solutions în 1999, în Auckland, Noua Zeelandă şi a deschis biroul din Sibiu în 2002. În ultimii zece ani, compania a realizat peste 100 de proiecte. Printre clienţi, se află companii şi instituţii din Australia, Noua Zeelandă, Germania. În România, MB Solutions a realizat site-urile pentru Primăria Sibiu şi pentru cea din Alba. A mai lucrat pentru primăriile din Braşov, Zalău, Mediaş, Cisnădie, dar şi pentru Consiliul Judeţean Sibiu, Prefectura din Sibiu sau Mitropolia Ardealului. În 2008, MB Solutions a avut o cifră de afaceri de puţin peste 87.000 lei, rezultând un profit net de 30.866 lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Anonim

Acum 12 ani

Sunt curios cate firme de webdesign/publicitate au mai ramas in picioare in ultimul an.. ..vad ca dati exemple ITNT, Media Serv si Mb design pe care ii stie toata lumea, ia vedeti un pic si alti "jucatori" de pe piata de profil .. mai exista ?... mai sunt online ... ? :)
Raspunde

viorel

Acum 12 ani

Nu inteleg cu ce se ocupa firma ITNT pentru ca pe site-ul lor poti doar sa descarci programe freeware. Cum poti sa faci milioane de euro cu asa ceva
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus