Duminică,
28.02.2021
Partial Noros
Acum
2°C

Stirile de alta data. Cum s-au desfiintat CAP-urile

8 aprilie 1990. Fiecare îşi face legea. Ţăranii din judeţ, foşti CAP-işti se strâng grupuri-grupuri la Consiliul Judeţean ori Prefectură pentru a-şi spune nemulţumirea. Vacile şi pământurile au fost împărţite de avocaţi şi preoţi. În centrul Sibiului, Primăria dorea schimbarea destinaţiei actualului Centru Financiar de pe Calea Dumbrăvii. Blocul de locuinţe ce s-ar fi dorit construit acolo nu s-a mai făcut din cauza locuitorilor de la Dioda.

„Joi, 22 martie un grup de 50 de ţărani din Presaca încercau să-l contacteze pe d-l Nicolae Nan. Ce spun oamenii: «Un grup de 9 cetăţeni din satul nostru instigaţi de doi avocaţi, d-nii Nicuşor David şi Joandrea, de la PNŢ au trecut la împărţirea turmelor de oi (870 de capete), fără ca la această acţiune să participe conducerea cooperativei şi a fermei şi le-au vândut populaţiei. Ei nu sunt membrii cooperatori şi ca atare nu aveau dreptul să o facă. Acum au plecat să împartă şi vitele», relata Sevestian Popa de la nr. 63 din Presaca.
LA CAP Roşia, aceeaşi situaţie: „Brigadierul de la ferma Nou aparţinând de CAP Roşia solicită sprijin conducerii Uniunii Judeţene a Cooperaţiei Agricole. «Adunarea generală a cooperaţiei a aprobat să se dea cîte 2.500 mp teren şi celor care nu sunt memnbrii cooperatori. Aceştia nu au respectat hotărîrea, au intrat pe terenul unde se semăna, au alungat tractoriştii şi au împărţit terenul. A luat fiecare cât a vrut. Oamenii din Roşia au rămas fără loturi. Ce-i i de făcut?»”. Nu s-a făcut nimic. Împărţeala făcută atunci a rămas valabilă.
La Poplaca, preotul satului a desfiinţat de la sine putere toate vacile. „La Poplaca s-a constituit o comisie din care făcea parte Virgil Cernuşcă, primar, Marin Călin, preot, doi pensionari din sat şi alţii, care au trecut la împărţirea vacilor de lapte. 58 au fost luate de cooperatori şi 106 de alţii”, scria Tribuna în 1990.
Primăria municipiului Sibiu propunea în acelaşi an 1990 ridicarea Ansamblului de locuinţe DIODA. Aici trebuiau să se facă 98 de apartamente. Planul nu s-a mai realizat din cauza locuitorilor din zonă, care ar fi vrut magazine, nu alţi vecini. „În ceea ce priveşte construcţia de locuinţe, analiza a pornit de la multitudinea criteriilor şi a problemelor complexe specifice situţiei moştenite după căderea dictaturii şi anume: la Primăria municipiului sunt acum circa 8.000 de cereri justificate de locuinţe, număr ce va creşte pe măsură ce toate intreprinderile vor comunica listele de priorităţi reactualizate”, explica Primăria Sibiu.
 

3 mai 1990. Se redeschide restaurantul Sub Arini

„S-au modernizat grupurile sociale şi s-au faianţat bucătăria, s-au vopsit scaunele din grădina de vară şi s-a repus în funcţiune fîntîna arteziană. Bucătarul şef, Ioan Răulea şi adjunctul său Vasile Hadăr recomandă clienţilor specialităţile casei: muşchi de porc şi escalop Zingara”.

15 mai 1990. Primul Miss Sibiu în democraţie

Miss Sibiu este organizat de Sibienii Pacifişti în colaborare cu ziarele locale Tribuna, Dimineaţa şi  Hermannstadter Zeitung. După deliberări laborioase, juriul a decis:
Locul I şi titlul de Miss Sibiu 90 - Nicolaeta Adamache, 21 de ani manechin la Intreprinderea Steaua Roşie.
Locul II - Adriana Cîrpătorea 21 de ani, studentă anul I la TCM,
Locul III – Iudith Bako, 18 ani, elevă la Liceul Gheorghe Lazăr.
Au mai fost acordate menţiuni următoarelor concurente: Emilia Gherman, Felicia Nan, Cristina Bărză, Bianca Poenaru, Bianca Bunea, şi Angela Zaharie.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Sami

Acum 11 ani

pe Iudith Bako am fuututo doi ani la rand, buna bucata bagami-aş puula în beregata ei.
Raspunde

Sami

Acum 11 ani

Rog redactia sa stearga comentariul injurios anterior, care-mi este atribuit de catre o persoana lipsita de ocupatie, care isi demonstreaza calitatea umana prin betii si comentarii idioate la miezul noptii...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus