Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
7°C

Fermierii isi iau automate de lapte

Câţiva din producătorii de lapte din Sibiu s-au decis să nu mai stea după toanele şi preţurile mici oferite de distribuitori şi au investit între 6 şi 7000 de euro în automate de lapte. În acest moment, sunt şase automate de lapte în oraşul Sibiu, care aduc bani buni pentru cinci producători, doi din Sălişte, Caşolţ, Nocrich şi Sibiu.
De ceva timp, din ce în ce mai mulţi sibieni se duc dimineaţa să mulgă "vacile automate", amplasate pe strada Mihai Viteazu sau în cartierul Vasile Aaron, astfel că rafturile cu lactate ale magazinelor rămân din ce în ce mai mult timp pline. Pentru că preţul cerut prin automate este unul "irezistibil": 2,5 lei pe litru. Un preţ care a convins destui sibieni să vină cu sticla de doi litri goală de acasă şi să o umple cu laptele vacii automate.
Apariţia automatelor de lapte în Sibiu a nu a trecut neobservată nici pentru producătorul şi vânzătorul local de lapte şi produse lactate Carpalat, proprietarul mărcii Mândra.
"Sigur, că ne afectează şi pe noi, dar, laptele nu ocupă o pondere importantă în produsele pe care le vindem", spune Mariana Linn, administratorul firmei. Ea însă consideră că autorităţile şi clienţii ar trebui să îşi pună anumite semne de întrebare legate de locaţiile în care sunt amplasate aparatele şi de condiţiile de administrare a acestora.
"În Uniunea Europeană, nu s-ar putea vedea aşa ceva. Acolo, aparatele de lapte sunt amplasate în locaţii speciale, igienizate, separate de restul clădirilor. La noi, automatele sunt puse pe trotuar, într-un colţ. Nu ştiu cât de igienic este acest lucru", mai spune Mariana Linn.
Oamenii se gândesc însă la alte detalii. "Cu banii pe care îi dau aici pe trei litri, cumpăr din magazind oar doi. Normal că îmi convine să vin cu sticla de acasă", spune una din femeile obişnuite să culeagă laptele dimineaţa, de la automatul de pe strada Mihai Viteazu. În plus, potrivit Direcţiei Sanitar Veterinare Sibiu, automatele respectă 100% la sută normele de igienă. "Sistemul este astfel făcut încât laptele nouă să nu poată fi turnat peste laptele care nu s-a vândut. Deci nu se poate amesteca. Aparatele sunt foarte bine puse la punct în ceea ce priveşte normele igienice", spune doctorul Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al DSV Sibiu.


Sibiul nu este singurul oraş din România cu automate de lapte. Astfel de aparate mai există în Baia Mare, Târgu Mureş sau Sfântu Gheorghe.


Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus