Vineri,
09.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Lauri din Franta pentru prof. M. Ardeleanu

Profesorul Mircea Ardeleanu de la Facultatea de Litere a ULBS a fost onorat cu Les Palmes Académiques.

Prof. univ. dr. Mircea Ardeleanu a fost distins de juriul francez format din înalte personalităţi ale vieţii academice, ştiinţifice şi culturale, cu titlul "Laurii Academici" (Les Palmes Académiques), fiind primit în ordinul laureaţilor cu rangul de cavaler.

Decoraţia îi va fi înmânată de către dl. Denis Soriot, şeful Serviciului de Cooperare şi de Acţiune Culturală al Ambasadei Franţei în România, în cadrul unei ceremonii, în deschiderea Zilelor Jubiliare ale Facultăţii de Litere şi Arte, joi, 19 noiembrie.
Conferirea distincţiei vine ca o recunoaştere internaţională a contribuţiei deosebite pe care prof. Mircea Ardeleanu, în cele peste trei decenii de activitate, şi-a adus-o la dezvoltarea studiului limbii franceze la cunoaşterea şi răspândirea culturii franceze şi a valorilor Francofoniei.

Cavalerul sibian al Laurilor Academici este primul titular al „secţiei” de studii franceze şi francofone, înfiinţată în 1992 în cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu şi responsabilul acestei secţii de la înfiinţare până în 1999. Tot el a iniţiat deschiderea secţiei de Limbi Moderne Aplicate în 1998 prin derularea unui program TEMPUS împreună cu universităţile „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, „Transilvania” din Braşov, Rennes II Franţa şi Limerick, Irlanda.

Doctor magna cum laude în Filologie, în 2003, cu o teză despre Georges Perec, conferenţiar în 2005 şi profesor în 2009, Mircea Ardeleanu revine la conducerea Catedrei de Studii Franceze şi Francofone în primăvara anului 2008, propunând o serie de măsuri de îmbunătăţire a învăţământului superior francofon din Sibiu.

Evenimentele ştiinţifice, editoriale, şi culturale organizate, au îmbunătăţit imaginea Catedrei de Studii Franceze şi Francofone printr-o prezenţă mai pronunţată în viaţa academică sibiană sporind, totodată, şi prestigiul secţiei prin ridicarea activităţii de cercetare la un nivel superior.

Dl. Mircea Ardeleanu a continuat dezvoltarea mobilităţilor ERASMUS studenţeşti prin stabilirea de noi parteneriate, şi a fost visiting professor la universităţile Rennes I şi Arras. A câştigat granturi ştiinţifice şi a implementat acţiuni cu impact pozitiv în atragerea studenţilor în munca de cercetare, în orientarea lor în carieră etc.

Ca recunoaştre a profilului ştiinţific şi profesional, prof. Mircea Ardeleanu face parte din structurile de conducere ale Facultăţii de Litere şi Arte şi ale Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu şi a fost cooptat în organisme ştiinţifice, de evaluare şi control, interne şi internaţionale (ARACIS, ARDUF, etc) iar publicaţiile sale sunt reperate şi indexate în baze de date internaţionale.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus