Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Faraonii aveau aceleasi boli ca oamenii moderni

Faraonii, dar şi cei din înalta societate egipteană aveau probleme cu inima din cauza sedentarismului şi a alimentaţiei bogate în grăsimi. "Maladiile cardiovasculare sunt omniprezente în societatea modernă şi, în ciuda diferenţelor dintre stilul de viaţă de astăzi şi cel din Antichitate, am descoperit că aceste maladii erau destul de frecvente în înalta societate egipteană din urmă cu câteva milenii", a explicat medicul Gregory Thomas, profesor de cardiologie la Universitatea California din Irvine (SUA).

Această descoperire i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să repună în chestiune influenţa reală a factorilor de risc moderni. Principalii factori de risc din epoca modernă sunt alimentaţia bogată în grăsimi, sedentarismul şi fumatul.
Intrigaţi de ipoteza potrivit căreia arteroscleroza ar fi fost frecvent întâlnită în Egipul Antic şi că această maladie ar fi reprezentat cauza morţii faraonului Mernaptah (1213 - 1203 î.Hr.), echipa de specialişti coordonată de Gregory Thomas a dorit să verifice această teorie.

Cu ajutorul unor experţi în egiptologie şi a unor specialişti în îmbălsămare, cercetătorii americani au selecţionat 20 de mumii din Muzeul antichităţilor egiptene din Cairo pentru a le scana.

Aceste mumii au fost scanate folosint instrumente medicale moderne, oamenii de ştiinţă acordând o atenţie specială cercetării sistemelor cardiovasculare.
Cercetătorii au descoperit astfel că nouă din cele 16 mumii care încă mai aveau artere identificabile şi o inimă compactă, după procesul de mumificare, prezentau semnele unei calcifieri coronariene.

Aceste urme de calcifiere erau vizibile în interiorul arterelor sau în locurile în care arterele s-au aflat în corpurile mumificate, au explicat autorii acestui studiu, publicat pe 18 noiembrie în Journal of the American Medical Association (JAMA).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus