Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Liberalii prezinta metodele de fraudare a voturilor

Preşedintele PNL Sibiu, Mircea Cazan, a prezentat astăzi metodele prin care se poate frauda votul de duminică. Liberalul spune că a fpăcut acest gest pentru a informa sibienii şi pentru a-i feri de asemenea practici.

MIC DICŢIONAR DE FAUDARE

1. Metode uzuale de fraudare

• Intrarea în cabinele de vot cu aparate de fotografiat sau telefoane mobile cu cameră pentru fotografierea votului.  O astfel de procedură se foloşeste de către cei care vor să urmăreasca votul unor persoane cărora le-au promis bani sau alte foloase. Prin atenţie sporită, pot fi depistate persoanele care intră în cabina de vot cu aparate de fotografiat sau telefoane mobile cu cameră, întrucât se pot produce flash-uri/blitz-uri vizibile. De asemenea, observatorii partidului aflaţi în afara secţiei de votare pot să constate situaţii suspecte, în care cetăţeanul care votează este preluat de una sau mai multe persoane pentru a verifica telefonul acestuia.

• Un membru al biroului electoral al secţiei de votare îi înmânează unui alegator buletine de vot ce nu au aplicată ştampila de control.
În astfel de situaţii votul se anulează, întrucât legea prevede obligativitatea existenţei ştampilei de control pe buletinul de vot. Metoda se foloseşte în mod deosebit în situatia unei secţii de votare la care se cunoaşte sigur că vor vota foarte mulţi alegători în favoarea unui anumit candidat. Se recomandă o atenţie sporită la distribuirea buletinelor de vot de către preşedintele de secţie catre membrii biroului. Ştampila de control se află la dispoziţia preşedintelui secţiei de votare!

• Un membru al biroului electoral al secţiei de votare îi înmânează unui alegător buletine de vot pe care a fost în prealabil aplicată ştampila "VOTAT".
În astfel de situaţii, votul se anulează, întrucât vor există două ştampile pe buletinul de vot: una a alegătorului şi una aplicată de un membru al biroului, profitând de neatenţia celorlalţi membri ai biroului. În general, ştampila se aplică pe un patrulater aflat pe o pagina mai puţin "interesanta" şi mai puţin căutată de alegător. Metoda se foloseşte în situaţia în care cei care votează sunt cunoscuţi de membrul biroului electoral ca fiind votanţi ai adversarului politic. Buletinul de vot, gata ştampilat, va fi înmânat numai acestora. Pot fi evitate astfel de situaţii, cu multă atenţie la colegii din birou, care dispun "la discreţie" de ştampila "VOTAT".

• Distribuirea unui număr mai mare de buletine de vot decât cel real.
Este posibil sa existe un număr mai mare de buletine de vot în incinta secţiei de votare în două situaţii majore: în sacii primiţi sunt deja mai multe buletine de vot, diferenţa nefiind constatată de membrii biroului şi putând fi folosită în interesul unuia dintre membrii biroului, iar cea de-a doua situaţie poate fi generată prin tipărirea ilegală a unor buletine de vot care să ajungă în secţie prin intermediul unui membru al biroului.

• Metoda "Suveica". Un "alegător" plătit de un partid politic intră în secţia de vot cu un buletin "clandestin", deja ştampilat, ia un altul, neştampilat, de la membrii secţiei de votare, în vederea exercitării dreptului la vot. Buletinul ştampilat este introdus în urnă, iar cel neştampilat este subtilizat şi predat la ieşirea din secţie persoanei care organizează aceasă metodă, dovedindu-l în acest fel că a votat aşa cum "trebuie". Buletinul neştampilat va fi utilizat în continuare, fiind distribuit altui alegător. Acest tip de frauda poate fi evitat prin atenţie sporită în jurul secţiilor de votare. Pot fi urmăriţi cei care ies din sectia de votare şi se deplasează spre un anumit loc (maşină, bar, locuinţă etc.) pentru a preda buletinul.

• Metoda "Cămaşa albastră".
O persoană este angajată pentru a însoţi alegătorul în cabina de vot cu scopul supravegherii acestuia în timpul exercitării votului. Persoana este recunoscuta de alegator dupa un element de vestimentaţie. Alegătorul solicită să intre in cabina pentru a vota impreuna cu acest insoţitor, invocând probleme de vedere sau analfabetism. Metoda poate fi evitată de observatorii partidului, dar şi de membrii biroului, care pot să sesizeze că alegătorii vin în general însoţiţi de aceeaşi persoana.

•Urna mobilă utilizată în exces.
Este legal ca această procedura de vot să fie permisă doar în cazul bolnavilor care pot prezenta documente medicale ce arată ca starea de sănătate nu le permite să se deplaseze la secţia de votare. Urna mobilă se utilizează numai cu aprobarea preşedintelui biroului electoral şi se deplasează către persoanele care au depus cereri si care atesta imposibilitatea deplasarii (certificat medical). Atentie la cererile care au acelasi scris, precum si la certificatele medicale eliberate de acelasi medic pentru mai multe persoane domiciliate pe raza sectiei de votare. În această situatie se va cere presedintelui respingerea respectivelor cereri. Atentie, de asemenea, la intevalul in care aceste cereri pot fi depuse: in preziua votarii, orele 18.00-20.00.

•Aglomerarea intrării în secţia de votare.
Aglomerarea intrării în secţie, de către persoane pregătite în acest sens, îngreunează intenţionat accesul şi, implicit, exercitarea votului de către cetăţeni. Metoda este folosită foarte des pentru obstrucţionarea persoanelor care doresc să voteze pentru un anumit partid politic, acestea fiind majoritare in localitate. Incetinirea ritmului procesului electoral va determina scaderea numarului de cetateni care vor vota pana la ora inchiderii sectiei de votare. Acest tip de frauda poate fi evitat la solicitarea unuia dintre membrii sectiei de votare de a se respecta ordinea la intrarea in sectia de votare. Jandarmii care pazesc sectia de votare au obligatia sa restabileasca ordinea si sa disperseze grupul de presiune.

• Votul cu mai multe buletine.
Membrii biroului electoral al secşiei de votare pot înmâna unor alegători – pe care îi cunosc ca fiind de partea unui anume candidat – nu unul, ci mai multe buletine de vot, semnând în acelaşi timp pentru prezenţa altor persoane despre care stiu sigur ca nu vor veni la vot.

• Folosirea unor buletine înainte de deschiderea secţiei de votare.
Cu o jumătate de oră înainte de începerea votării, se introduc în urnă mai multe buletine de vot ştampilate "cum trebuie". În general, multiplu de 50. Apoi, pe parcursul zilei de vot, fraudatorii trebuie să semneze pe liste in locul cetăţenilor care nu s-au prezentat la vot. Dacă o persoană observă ca cineva a semnat in locul sau, se invocă o greşeala şi votantul va semna alături. Acest tip de frauda se poate evita prin verificare, dimineaţa, alături de preşedintele biroului electoral al sectiei de votare, daca urnele sunt goale si sigilarea acestora numai dupa realizarea operatiunii de verificare. Totodata, trebuie verificate de catre reprezentantii partidului din sectia de votare listele electorale, buletinele de vot si stampilele.

• Votarea "proporţionala". Dacă la sfârşitul zilei rămâne un număr mare de buletine nefolosite, membrii biroului pot cădea de acord să împartă reciproc o parte din ele şi să le introducă în urnă. De obicei funcţioneaza ăn sectiile mici, unde nu există observatori. În nici un caz reprezentanţii PSD+PC în birourile electorale ale secţiilor de votare nu trebuie să accepte o astfel de înţelegere!!

• Promisiunea sau darea de bani sau bunuri. Legea interzice şi sancţioneaza cu închisoarea promisiunea sau darea de bani în scopul determinării votului alegătorilor. Frauda este destul de greu de dovedit, dar este foarte probabilă. Banii sunt daţi, de obicei, după prezentarea dovezii din care sa reiasă felul în care au votat persoanele. De obicei, banii sau cadourile sunt efectul metodelor "suveica", "camaşa albastră", "fotografierea votului" etc.

• Schimbarea proceselor-verbale dupa numărarea voturilor.
Legea permite, la cerere, emiterea de copii după procesele-verbale întocmite dupa terminarea numărării voturilor. Chiar dacă reprezentanţii partidelor politice deţin o copie de pe procesul-verbal, ea nu mai poate fi comparată cu originalul, întrucât acesta este transmis de preşedinte Biroului Electoral Judeţean. Există posibilitatea ca preşedintele să deţină un formular de proces-verbal necompletat pe care sa-l completeze si sa-l semneze in fals pe drumul de la sectie la Biroul Electoral Judetean. Aceasta frauda poate fi evitata numai prin insotirea obligatorie a presedintelui sectiei de catre reprezentantul partidului pana in momentul depunerii procesului-verbal la nivelul Biroului Electoral Judetean.

• Purtarea semnelor electorale în secţie.  Este interzisă purtarea de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, pe durata votării a oricăror însemne electorale. Acest lucru poate intimida sau influenţa comportamentul electoral al persoanelor indecise care se prezintă la vot. Se va solicita îndepărtarea de urgenţă a acestor materiale.

• Votează o persoană de mai multe ori.   Având în vedere că timbrul care atestă exercitarea votului poate fi foarte uşor desprins de pe cartea de identitate, este foarte posibil ca o persoană să încerce să voteze de două sau mai multe ori în secţii de votare aflate în localităţi diferite, pe liste suplimentare. Aceasta frauda este greu de dovedit. Observatorii partidului trebuie să semnaleze dacă acest tip de frauda se practică în mod organizat, existând posibilitatea ca adversarul politic să deplaseze autoturisme sau autobuze cu astfel de alegatori, "turisti", dintr-o localitate in alta. Reprezentantul partidului in sectia de votare poate sa semnaleze existenta suspecta a mai multor persoane din aceeasi localitate, care doresc sa voteze in respectiva sectie de votare.

• Omiterea semnării în lista electorală.
Alegatorul trebuie sa semneze in lista electorala inainte de a vota. Apoi i se aplica stampila de control a sectiei pe buletinul de identitate si timbrul autocolant cu mentiunea “VOTAT”. Daca aceste operatiuni nu sunt efectuate, in mod intentionat, i se ofera posibilitatea respectivului alegator de a se prezenta ulterior, in aceeasi sectie si la aceeasi persoana din birou, pentru a mai vota inca o data. Reprezentantul partidului trebuie sa fie vigilent si sa urmareasca si modul in care ceilalti reprezentanti ai partidului din birou isi indeplinesc atributiile.

• Ştampilarea buletinelor de vot după încheierea votării.  Dacă ştampilele cu menţiunea "VOTAT" raman la discretia membrilor biroului dupa incheierea votarii si desfasurarii urnelor, este posibil ca, profitand de neatentia celorlalti, un membru al biroului sa stampileze anumite buletine de vot, in asa fel, incat ele sa fie anulate datorita dublei stampilari. Dupa incheierea votarii si inainte de desigilarea urnei este obligatoriu ca buletinele de vot neutilizate sa fie anulate si ca stampilele cu mentiunea “VOTAT” sa fie sigilate si depuse intr-un loc vizibil. La ora inchiderii votarii, stampilele cu “VOTAT” se pot sigila intr-o hartie sau punga, ce trebuie sa ramana intacta pe parcursul numararii voturilor. De asemenea, este foarte important sa se verifice integritatea sigiliilor urnei de vot.

• Fraude la numărarea voturilor.
Se impune atenţie mare la toţi membrii biroului electoral care participă la numărarea voturilor. Este posibil ca, într-o clipă de neatenţie a celorlalţi, unul dintre ei să mute buletine de vot dintr-un teanc in altul sau sa citeasca un vot exprimat valabil pentru un competitor electoral in favoarea altuia. Este bine, pentru evitarea acestei fraude, sa se verifice prin sondaj buletinele de vot numarate de reprezentantii contracandidatilor, precum si cele nule.

2. Alte posibilităţi de fraudare:
- desemnarea unor preşedinti/locţiitori/membri în biroul electoral al secţiei de votare incompatibili, potrivit legii (persoane afiliate politic etc.);
- lipsa, deteriorarea sau starea necorespunzătoare a unor materiale specifice desfăşurării procesului electoral (buletine de vot, ştampile, liste electorale, urne etc.);
- nesigilarea corespunzătoare a materialelor specificate de lege, pe parcursul păstrării lor în incinta secţiei de votare;
- afişarea necorespunzatoare a buletinelor de vot sau a listelor electorale permanente;
- prezenta unor materiale de propaganda in interiorul
sau pe cladirea sectiei de votare;
- detinerea, vanzarea sau consumul de bauturi alcoolice in raza de 500 de metri din jurul sectiei de votare;
- nesigilarea, sigilarea defectuoasa a urnelor de vot;
- aplicarea necorespunzatoare a stampilei de control pe buletinele de vot;
- nerespectarea orelor de incepere/incheiere a procesului de vot;
- parasirea neautorizata a sectiei de votare de catre membrii biroului electoral, sau oricare alt comportament legal (ex: refuzul de a inmana alegatorului buletinul de vot etc.);
- stationarea alegatorilor sau a altor persoane neautorizate in incinta sau in perimetrul sectiei de votare;
- intenţia de repetare a votării sau de exercitare a dreptului de vot în numele altor persoane (ex: pentru un alt membru al familiei);
- deplasarea urnei mobile fără existenţa unor cereri aprobate de preşedintele biroului electoral, sau cu mai multe buletine de vot decât strictul necesar (potrivit legii);
- refuzul membrilor biroului electoral de a lua in discutie intampinarile formulate de reprezentantul PSD+PC, de a elibera la cerere copia dupa procesul-verbal sau de a permite accesul persoanelor acreditate potrivit legii;
- modificarea rezultatului votului valabil exprimat de catre electori în timpul constatării rezultatelor votării.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

noi

Acum 14 ani

Raspunde

noi

Acum 14 ani

ce bine stie acest domn totul! ca-ti vine sa crezi ca a practicat cu minuta lui ceea ce ne spune mai sus!
Raspunde

rrrrrrrrrrrrr

Acum 14 ani

astia stiu din proprie experienta, ca au furat la alegeri atunci cand au fost la guvernare!
Raspunde

briza

Acum 14 ani

"- refuzul membrilor biroului electoral de a lua in discutie intampinarile formulate de reprezentantul PSD+PC" mai sa fie!!! cred ca nenea Mirciulica a luat notite la plenarele PSD+PC .....
Raspunde

armani

Acum 14 ani

Hotii striga: Hotii!Pe care din metode le-ai folosit tu?
Raspunde

DEIU

Acum 14 ani

LIBERALII CE METODA AU FOLOSIT LA ALEGERILE TRECUTE? VAD CA DL CAZAN STIE CUM SE FURA ALEGERILE. SA INTELEG CA A APLICAT ACESTE METODE SI ACUM FACE PE LUPUL MORALIST. DUPA CE ANUL TRECUT IN CAMPANIA DANSULUI A CUMPARAT VOTURI CU CIZME DIN BANII DE LA RADIOCOM CA AVEA 100 DE MILIOANE PE LUNA.
Raspunde

bachus

Acum 14 ani

stimati consumatori de bauturi alcoolice,mare grija sa aveti duminica! pe o raza de 500m in jurul sectiei de votare nu aveti voie sa detineti si sa consumati licori alcoolice! zice inteleptul din articolul de mai sus ca ar fi o metoda de frauda electorala!
Raspunde

mda

Acum 14 ani

sunteti niste limitati
Raspunde

AD

Acum 14 ani

Votarea "proporţionala". [...]. În nici un caz reprezentanţii PSD+PC în birourile electorale ale secţiilor de votare nu trebuie să accepte o astfel de înţelegere!! Foarte original sfat "Liberal"...
Raspunde

pt.mda

Acum 14 ani

Iar tu inexistent.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus