Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Unde s-a blocat centura? La spanioli si CCF ACC

Născută în 2005, bâlbâită de prin 2007 şi lansată în primăvara lui 2009, istoria secţiunii a doua a centurii ocolitoare a Sibiului şade acum suspendată prin birourile Justiţiei.
Compania Naţională pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu pare capabilă să gestioneze rapid problema continuării şi finalizării lucrărilor la centura ocolitoare a Sibiului. După ce a fost nevoie de aproape doi ani pentru a relua lucrările la primii 14,8 km de centură, reprezentanţii CNADNR se văd în situaţia de a mai aştepta aproape un an până la începerea lucrărilor la secţiunea a doua.
Această a doua porţiune, care măsoară 2,64 km de autostradă şi alţi 3,6 km de drum naţional cu două benzi ce trebuie reabilitat, a fost scoasă cu chiu cu vai la licitaţie pe 15 mai 2009. Deschiderea ofertelor depuse în cadrul acestei licitaţii era programată iniţial pe 7 iulie. Numeroasele modificări şi re-modificări ale documentaţiei de licitaţie au amânat deschiderea ofertelor cu două zile. O nimica toată, cu alte cuvinte, faţă de muntele de întârzieri în finalizarea proiectului general. Cu atât mai mult cu cât CNADNR dădea semne de rigoare - "rezultatul procedurii de atribuire va fi publicat pe 29 iulie", iar "contractul va fi pregătit de semnare pe 20 august 2009", dădeau ca sigur reprezentanţii Companiei.
Au trecut mai bine de trei luni de la acel 20 august. Între timp, pe şantierul centurii ocolitoare, au venit de două ori ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, însoţit de premierul Emil Boc. Care au promis că lucrurile vor merge înainte, că centura ocolitoare a Sibiului este o prioritate şi că anul viitor va fi terminată, mai ales că din 31 decembrie 2010, ISPA va putea solicita oricând returnarea finanţării de 75% pentru acest proiect. "Off the record", reprezentanţii CNADNR anunţă că firma desemnată câştigătoare este Vectra Service SRL, din Braşov. Oficial, directoarea companiei, Dorina Tiron, arată că lucrurile sunt suspendate. "Procedura de atribuire a contractului de execuţie lucrări pentru secţiunea a doua a Centurii Sibiului a fost suspendată, deoarece firma Grupo Empresarial Magenta a depus o contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti. Termenul de soluţionare al acesteia a fost data de 27 octombrie 2009. Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost aceea de a anula drept netimbrată contestaţia formulată de către Grupo Empresarial Magenta, sentinţa fiind dată cu recurs. În momentul de faţă, se aşteaptă primirea titlului executoriu de la Curtea de Apel Bucureşti", arată Dorina Tiron. "Aşteptarea primirii titlului executoriu" împlineşte imediat o lună, iar Curtea de Apel Bucureşti anunţa la sfârşitul săptămânii trecute că dosarul 8929/2/2009 este în curs de soluţionare. Lucrurile rămân, în continuare, în aer.
Firma care a depus contestaţia, ce a trecut de filtrul Consiliului Naţional de Soluţionare, este de sorginte spaniolă. A participat la licitaţia pentru secţiunii a doua a centurii într-o asociere cu firma Construcţii Căi Ferate şi Alte Căi de Comunicaţie SA.
Proprietarul Vectra Service SRL, firma a cărei ofertă ar fi aleasă drept câştigătoare, a declarat pentru Turnul Sfatului "Dacă avem contractul la începutul anului viitor, până ne va permite vremea să începem efectiv lucrul am termina organizarea de şantier şi obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare", a spus Butuza. Până la sfârşitul anului mai sunt mai puţin de 40 de zile, din care şi mai puţine lucrătoare. Acum două săptămâni, Guvernul Boc a aprobat ridicarea costurilor centurii ocolitoare a Sibiului cu mai bine de 24 de milioane de euro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

IN BIROUL LUI BERCEANU

Acum 14 ani

ZZZ
Raspunde

eu

Acum 14 ani

vine iohannis premier si atunci vom avea sanse la centura, spital pe polacii si gara
Raspunde

JON

Acum 14 ani

Nu va ginditi ca Berceanu sau Boc vor ca sa termine centura SIBIULUI mint cu nerusinare vin s vad pe urma pleaca si ne mint cu nerusinare ca se termina centura asta este ne sufoca cu circulatia in SIBIU ,VOTATI JOHANIS PREMIER CA NUMAI ASA NI SE VA TERMINA CENTURA CA ,CU MITICI MEREU NE MINT SA AUZIM DE BINE DRAGI SIBIENI.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus