Joi,
01.12.2022
Innorat
Acum
3°C

`Sunt 99 % dedicat mass-media. Si la biserica imi fac treaba`

În nomenclatorul profesiilor din România încă nu apare cea de preot-jurnalist sau preot – prezentator TV, dar este pe cale de apariţie, cel puţin în Sibiu.

Pun pariu că nu vă aşteptaţi ca părintele pe care îl vedeţi în fiecare duminică la slujbă să aibă şi alte gânduri decât cele duhovniceşti. Spre exemplu, să iasă de la liturghie şi să se gândească la ce subiecte de interes public să abordeze astăzi în ziar sau la radio, de la cine să ia declaraţii sau pe cine să invite în seara aceasta în emisiune.

Părintele Mihai Petian, spre exemplu, păstoreşte biserica de pe strada Onceşti. În paralel, prezintă în fiecare luni de la ora 20:30, pe TV Sibiu, emisiunea „Credinţă şi viaţă”. Spune sincer, din capul locului, că şi-ar dori ca în meseria de jurnalist să fie un fel de Cristian Tabără al Sibiului. Şi-a făcut botezul ca şi invitat la o emisiune TV. A trecut peste emoţii şi a ajuns să invite el pe alţii în propia emisiune. „Am fost invitat să moderez slujba de Paşti, să comentez în timp ce sunt prezentate imaginile, tot ce se întâmplă, de ce Înalt Prea Sfinţia sa face gestul respectiv, ce semnificaţie are alt gest şi aşa mai departe. Am avut mari emoţii la început dar cu timpul m-am obişnuit şi am rămas”, povesteşte părintele-prezentator TV.

Când vine vorba despre întruchiparea preotului-jurnalist sută la sută părintele Cătălin Dumitrean este ilustrarea perfectă. Să vedeţi numai biroul lui, în care ajungi după ce treci printr-un studio radio - TV: o masă, două scaune, patru telefoane mobile (trei Nokia şi unul Samsung) dintre care două sună aproape non-stop, două lap-topuri şi un microfon de radio profesional. Toate lângă un creion, câteva coli de hârtie şi un memory-stick pe care află de la părinte că se găsesc nişte poezii pregătite să intre într-un ziar. Are 19 ani de experienţă în presă, a fost mai întîi jurnalist şi apoi preot, s-a specializat în străinătate, iar în prezent face emisiuni Radio şi TV pentru Trinitas – trustul de presă al Patriarhiei Române. Unde să mai pui că este blogger, lucrează în paralel la câteva publicaţii şi îndeplineşte şi funcţia de consilier mass-media al ÎPS Laurenţiu Streza.

„În Sibiu, din ’97 am activat în trustul Eveniment şi timp de opt ani am avut emisiunea „Flori de Pateric”. Era un adevărat show, cu telefoane de la spectatori, dezbateri aprinse pe toate subiecte, inclusiv negative la adresa bisericii, făceam rating, acesta şi este unul din motivele pentru care în 2005 şi 2006 am primit premiul de Emisiunea Anului”, spune părintele Dumitrean. Pentru Trinitas TV şi postul de Radio al Patriarhiei de cele mai multe ori subiectele vin de la Bucureşti, dar întotdeauna primesc binecuvântarea ÎPS Laurenţiu Streza.

„Acem libertate totală în ceea ce priveşte subiectele, nu poate fi vorba despre nicio cenzură, dar primim binecuvântarea din partea ÎPS Laurenţiu, care este foarte deschis spre mass-media. Orice lucru bun are nevoie de binecuvântare”, mai spune părintele Dumitrean. Săptămâna trecută când l-am vizitat părintele pregătea câteva emisiuni legate de Sărbătoarea Sfântului Nicolae.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

petian

Acum 12 ani

cum puteti sa dati exemplu un preot, petian, care a facut o biserica fara niciun fel de autorizatie, care slujeste intr-o ilegalitate totala? dupa ce a fost amendat de primarie, in loc sa se ocupe de autorizatia bisericii, el se ocupa de imaginea sa de la televizor. un afacerist mai mare ca el nu este. pe langa firma de confectii si magazinul sau, acum il intereseaza si imaginea. normal ca il amintiti ca are cu ce plati. ce asemanare interesanta: preotul petian si banii (ochiul dracului).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus