Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Incapabili de a cere

Înainte să ai ceva, trebuie să ceri. De la tine, de la prieteni, rude, apropiaţi, de la Dumnezeu, de la cine vreţi voi, în funcţie de situaţie. Îţi dai seama, empiric cel puţin, de nevoi şi acţionezi în consecinţă. Vrei mai mulţi bani, ceri o mărire de salariu sau îţi mai iei un serviciu. Lucrurile par extrem de simple la nivel de individ, dar se dovedesc aproape imposibil de pus în practică la nivel de comunitate. Fie aceasta cât de mică - vecinii mei îşi doresc o legătură la reţeaua de electricitate în noile lor apartamente din noul bloc ridicat. Au trecut săptămâni bune până când să se pună de acord cu această nevoie absolut evidentă şi reală. Au trecut multe alte zile până să îşi dea seama cum să ceară şi prin cine. Au trecut luni de când şi-au dat seama de nevoi şi până au acţionat într-un anume fel. Ce să mai vorbim la nivel de cartier sau de oraş? Sibienii îşi doresc multe, mai ales în proximitatea lor spaţială şi temporară. Dar cer cuiva în mod clar? Românii îşi doresc un trai mai bun, dar îl cer anapoda şi fiecare pe limba lui. Mulţimea de doleanţe exprimate în mii de feluri se diluează fără ca cei cu putere de decizie să mai poată fi atinşi într-un mod mai serios de doleanţele celor mulţi. Am urmărit mai multe mitinguri şi marşuri de protest. Cu mărirea salariilor, cu menţinerea unor drepturi şi privilegii. Bani, în special. Cât mai mulţi bani. Mesajele clare şi aici erau atenuate de altele - "Jos Guvernul", "Jos mogulii", jos ce mai vreţi dumneavoastră. Solicitările maselor îşi îneacă orice imagine clară în ziua de azi într-o furie necontrolată, în care dorinţa simplă, cererea, e scuipată printre înjurături şi blesteme. Puţinele doleanţe puse pe hârtie într-o campanie electorală, în general iniţiate de ONG-uri cu un impact diferit, nu au deloc susţinere de masă. Probabil din cauză că aceste solicitări organizate nu pun pe tapet dorinţa maselor - bani, bani, trai mai bun, şi mai mulţi bani. Într-o atare buimăceală a dorinţelor, cei care ne conduc în ziua de azi se pot declara mulţumiţi. Noi, cei mulţi laolaltă, nu le-am cerut niciodată ceva clar în mod unitar. În afară de bani sau alte foloase care tot la aşa ceva se rezumă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Tag-uri: Jos Guvernul

Vizualizari: 861

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus