Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Anul cultural 2010 va fi unul deosebit

În 31 decembrie, de Revelion, ieşiţi în Piaţa Mare! Bucuraţi-vă de Riff! Râdeţi la artificii! Dansaţi cu HI Q! În 2010 s-ar putea să nu mai aveţi parte nici măcar de aşa ceva.

După un an de criză nimeni nu ştie ce urmează. Cum bugetele se anunţă unele şi mai austere decât în 2009 primele care vor fi tăiate sunt evenimentele culturale. Principalii operatori culturali ai Sibiului încercă din răsputeri să păstreze nucleul de evenimente cu care ne-am obişnuit în ultimii ani.

Sabin Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal se aşteaptă ca 2010 să fie „un an deosebit”. Din câte informaţii are până acum bugetul muzeului în 2010 va fi unul „prost”. Şi ca treaba să fie treabă, oamenii îi pleacă din instituţie pe capete. „La ce buget are România de pe acum se anunţă un an cultural foarte prost. Noi ne-am făcut un plan pentru anul care urmează dar, vedeţi dumneavoastră, oamenii pleacă pe rupte, se pensionează, alţii în loc nu pot să angajez că sunt posturile blocate, am posturi libere şi nu pot să le ocup. Vedeţi dumneavoastră, aşa să scrieţi în ziar, anul 2010 va fi un an deosebit”, a declarat Sabin Luca, directorul MN Brukenthal. Şi 2009 a fost an de criză la muzeu dar cu toate acestea s-au găsit bani pentru câteva zeci de evenimente, vernisaje, expoziţii, totul culminând cu expoziţia colecţiei de capodopere flamande în Paris. Deci nu poate fi dracul atât de negru!

Două dintre cele mai mari festivaluri de muzică din oraş, Artmania şi Rockin’ Transilvania, nu dau semne deocamdată că ar avea gânduri negre pentru la anul. Rockin Transilvania a anunţat deja un prim eveniment din cadrul festivalului de vara viitoare: concursul tinerelor trupe româneşti pentru accederea în festivalul Wacken Open Air. Şi în 2009 organizatorii celor două festivaluri au vorbit despre problemele financiare dar trupe care să cânte la Sibiu s-au găsit. De la festivalul de la Sibiu şi până în prezent Fundaţia Artmania a mai organizat câteva concerte la Bucureşti.

Şi Valeriu Olaru, directorul Complexului Naţional Muzeal Astra, se aşteaptă la un an de „criză adâncită”. „Din punct de vedere al Muzeului Astra am încercat să realizăm cât de cât un plan pentru anul care vine. Nu ştim încă finanţarea dar se anunţă că nu va fi o finanţare prea generoasă. De fapt se anunţă un an de criză adâncită”, spune Olaru. În aceste condiţii principalele ţeluri pentru 2010 rămân festivalurile majore pe care CNM Astra le organizează pe parcursul anului în Piaţa Mare şi în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului: Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare, Nedeia de Sfântul Ilie, Târgul Creatorilor Populari, Târgul Olarilor, Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor şi altele. „Vom încerca să sporim finanţarea prin venituri proprii. Există unele evenimente devenite brand pentru muzeul Astra, acelea vor rămâne cu siguranţă. În princiupiu vom încerca să păstrăm acelaşi calendar ca şi în 2009”, mai spune Valeriu Olaru. La un prim bilanţ, anul 2009 n-a fost chiar unul de criză pentru CNM Astra. Peste 300.000 de vizitatori au trecut pragul muzeului anul acesta, cifră atinsă doar în 2007. Aceştia au adus muzeului sibian în visterie cu 3,5 miliarde lei vechi mai mult decât era prognozat la începutul anului. Deci crize d-astea să tot fie!

Cam acelaşi lucru poate să spună şi Teatrul Naţional „Radu Stanca”. Anul de criză 2009 a însemnat aproape câte o premieră pe lună, premii şi participări la festivaluri internaţionale cât pentru toate teatrele din ţară şi parteneriate pentru următorii zece ani. De altfel, directorul Constantin Chiriac spunea în luna martie a acestui an că doar cine nu profită de criză o trăieşte, prin urmare Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu 2010 nu pare să aibă de suferit prea mult. Despre cel de anul acesta Chiriac a spus doar atât: „ a fost cea mai bună ediţie de până acum!”.


Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Primul

Acum 14 ani

"Anul 2010 va fi unul deosebit" Ce vrea sa insemne "deosebit"?
Raspunde

al doilea

Acum 14 ani

Despre "cultura" anului 2010 ni se spune mai nimic. Daca totul se reduce la ce spune autorul articolului inseamna ca Sibiul , fosta "capitala culturala" , va intra intr-o stare de inertie si vegetare, va deveni "locul unde nu se va inrampla nimic". Ce spune Directia judeteana de cultura, daca nu cumva a intrat de la o vreme in colaps cultural? Ce spune dl. Mircea Stetiu, care inainte de a fi ales era tare bataios si ne promitea marea cu sarea?
Raspunde

Je

Acum 14 ani

să râdem la artificii? da' mai bine să râdeţi voi când priviţi în oglindă...
Raspunde

trist

Acum 14 ani

e ceva ciudat cu frustrarea asta a directorului Luca, cunoscut dupa "grija" deosebita, purtata celor din jur. Nu cumva se oftica ca nu-si poate angaja oamenii la muzeu, crescuti dupa chipul si asemanarea sa? Din cate se vede, marele carmaci ajuns celebru datorita tulburarilor serioase de comportament a ajuns sa dea indicatii si jurnalistilor... Atentie dom' primar, maine poate trece strada si va ia fotoliul!
Raspunde

bk

Acum 14 ani

poporul asta nu are nevoie de cultura sau educatie.Bagati manele frate si o sa se umple piata de aceiasi oameni care au fost la mitingu pro base.
Raspunde

sa mori tu

Acum 14 ani

BK... dak nu stii atunci in piata mare a fost si un grup de tineri anti basescu care au fost amenintati cu amenzi de 100 de lei dar acei tineri au ramas pana cand au fost imprastiati de multimea care pur si simplu iau calcat in picioare
Raspunde

www

Acum 14 ani

De ce ne miram? Pai de acum incolo se vor vedea efectele crizei la noi, de aceea 2010 va fi un an "deosebit".
Raspunde

x

Acum 14 ani

asta ultimul, nu e cumva basescu?
Raspunde

x

Acum 14 ani

E clar! el e!!! pe satule:)))BOULE
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus