Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
4°C

Buget 2010: tot la coada

Dacă nu ar fi fost trei judeţe mai ignorate decât Sibiul, judeţul nostru ar fi fost ultimul în clasamentul judeţelor care primesc bani de la bugetul de stat pentru comune şi oraşe. În ceea ce priveşte banii alocaţi pentru drumurile judeţene, stăm un pic mai bine - locul 27 din 41.
Noroc cu protecţia copilului şi a persoanelor cu handicap, unde prin prisma fondurilor alocate suntem pe locul 13, cu 58,7 milioane de lei. Lider e Iaşiul, cu 112 milioane alocate, iar la coada clasamentului se află Giurgiul, cu 21 de milioane alocate.
Pentru salariile, sporurile şi indemnizaţiile profesorilor şi pentru ajutorul social, judeţul Sibiu coboară până pe 24, cu 214 milioane de lei, sumă relativ medie acordată la nivel naţional.
La sumele defalcate din TVA pentru drumurile judeţene şi comunale, judeţul se întoarce la tratamentul binecunoscut, cel din jumătatea de jos a alocaţiilor la nivel naţional. Cu 11,4 milioane de lei alocate pentru drumurile judeţene din Sibiu, ocupăm un fericit loc 27 din 41. Ne depăşesc judeţe precum Teleorman (20,16 milioane), Hunedoara (24,13 milioane) sau Bihor (21,38 milioane de lei).
Cel mai la coadă suntem la împărţirea banilor pentru "echilibrarea bugetelor locale". Dacă nu ar fi fost judeţele Sălaj (29,5), Ilfov (10,9 mil.) şi Covasna (26,2 milioane), cu cele 31,3 milioane alocate localităţilor din judeţul nostru, am fi fost pe ultimul loc. Cei mai mulţi bani sunt alocaţi pentru comunele şi oraşele din judeţele Suceava (100 de milioane), Bacău şi Neamţ (cu 74, respectiv 73 de milioane de lei).
Bugetele administraţiilor locale vor beneficia în conturi de transferuri de bani de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru "camerele agricole". Cu 840.000 de lei propuşi în acest an pentru judeţul Sibiu, ocupăm un fericit loc 11 la nivel naţional. 11 de la coadă, evident.
În rest, am arat miile de pagini ale bugetului de stat pe 2010 şi, mare lucru pentru Sibiu nu am descoperit. Ministerul Transporturilor prevede că anul acesta urmează să fie terminată centura ocolitoare a Sibiului. Aproape toată centura, deoarece proiectul pe 2010 prevede alocarea de bani şi în 2011. Pentru anul acesta, sumele prevăzute pentru centura Sibiului sunt de 50,78 milioane de lei, iar pentru anul viitor de 7,9 milioane de lei. Anul trecut, Ministerul susţine că pentru centura Sibiului au fost cheltuite 73,7 milioane de lei, iar până în 2008, aproape 119 milioane de lei.
Cât priveşte autostrăzile, Ministerul Transporturilor îşi propune ca în acest an să demareze "acţiuni de pregătire a documentaţiilor tehnice pe diferite tronsoane ale autostrăzii Nădlac - Deva - Sibiu - Piteşti", cu accent deosebit pe porţiunea Orăştie - Sibiu. Ca un detaliu, această autostradă trebuia să aibă lucrările începute încă de anul trecut şi să fie finalizată în 2013. Cât despre Autostrada Transilvania, care traversează şi estul judeţului, nu e deloc sigur câţi din cei 700 de milioane de lei propuşi pentru 2010 vor fi şi cheltuiţi în judeţul nostru. La coadă pentru o parte din aceeaşi bani mai stau şi judeţele Braşov, Mureş, Cluj, Sălaj şi Bihor. Pentru a reteza orice speranţă, drumul care judeţele Sibiu de Alba prin Copşa Mică nu va primi nici în acest an fonduri pentru modernizare.
În fine, bugetul de stat prevede bani pentru finalizarea sediului Direcţiei Finanţelor, început încă din 1993. Tot pentru sedii vin bani şi către Tribunalul Sibiu, dar şi către Judecătoria din Sălişte, plus Direcţia de Muncă.
Pentru a încheia, totuşi, într-o notă optimistă, Universitatea din Sibiu primeşte bani pentru două cămine studenţeşti, bibliotecă, sediul Facultăţii de Medicină şi Centrul de cercetare din Păltiniş.


Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

cetatean roman

Acum 14 ani

bravo sibienilor! asta meritati daca ati votat in masa pe Basescu si nu ati vrut sa iasa Iohannis priminstru.
Raspunde

nicolae

Acum 14 ani

Iata rasplata portocaliilor pentru servilismul sibienilor.si nu este decit inceputul. Cu ce ne alegem ca o mare parte dintre sibieni sau facut pres pentru MARINAR SI L-AU VOTAT? cu un mare rahat portocaliu pe care ii invit pe toti cei ce l-au ales sa-l manince zilnic.
Raspunde

me

Acum 14 ani

probabil suntem sado-maso.
Raspunde

me

Acum 14 ani

sediul Fac. de Medicina??????????????????????
Raspunde

liu

Acum 14 ani

sibiul cam fara bani ...ca de obicei... asta sa votat asta avem
Raspunde

Dani

Acum 14 ani

De ce nu faceti o analiza a acestor bani raportat la numarul de locuitori si suprafata judetului?
Raspunde

BEBE, RALU SI CORNEL

Acum 14 ani

V-AM CIURUIT SIBIENILOR ! BA VOUA CHIAR VA PLACE !
Raspunde

tzurcana

Acum 14 ani

dupa cum se vede PD-L da banii cei mai multi in zonele in care a avut scoruri mici la alegeri. acolo vrea sa castige batalia. aici unde a castigat de ani buni si este sigur de voturi nu considera ca este necesar sa mai investeasca. mai mult ca sigur ne meritam soarta. suntem debili in fata buletinului de vot
Raspunde

PD-L

Acum 14 ani

despre spitalul de urgenta nu se mai stie nimic. misto
Raspunde

yyyy

Acum 14 ani

Are dreptate IP 188.24.225.214!!! Ne-ati votat ( adica PDL) acum pupatine in fund.Se duc in alta parte sumele de bani sa ridice procentele in alta parte ca sa prinda ciolanul cat mai bine . Astai sistemul la PDL poti sa-i ajuti cat vrei ei te omoara. E un partid mizerabil. Dupa vot numai cunoaste pe nimeni.Vine peste alti 4 ani cu alte galusti.
Raspunde

yyy

Acum 14 ani

Unde sunteti ostenii mei ..... ARITON...STIRBET....TURCANA... Suntem pe olita mai draga.
Raspunde

yyyy

Acum 14 ani

PD-L =Partidul ticalosit!!!Cu ultimele alegeri v-ati dat arama pe fata mai dragilor . E timpul ca sibienii (judetul Sibiu) sa va dea dracului pe toti si sa nu va mai tina in brate ca sunte-ti de KKat. S-au cam prins romanii de tehnica voastra. Mituiti cel mai mult. la voi e ordinea cea mai riguroasa ca sa va iasa bine
Raspunde

Gicu

Acum 14 ani

Fritz asta de–i primar sau prim–ministru, ca nici el nu mai stie, ce mai face? Cum de nu mai scrieti de marele sas, ca fara el viata–i pustie!
Raspunde

unu

Acum 14 ani

Sibiul mereu la coada, nu e interesant ? Si suspect ? Si ciudat ? Si foarte obositor...
Raspunde

satanel

Acum 14 ani

foarte bine, ne meritam soarta...din fericire n-am votat cu marinarul, n-am votat cu nimeni in turul 2, dar ne meritam soarta...bravo ptr cei care au pus votul pe PDL sa isi mai bata joc odata de o fosta capitala culturala europeana adormitii si plictisitii aia din partid ...huoo!
Raspunde

sibiu

Acum 14 ani

investitii direct proportionale cu rezultatele alegerilor. Cum dracu castiga pdl aici cu oameni precum ariton, stirbet etc care nu sunt in stare sa faca nimic pt judet. Ce treaba au ei sa sustina partea judetului cand s au stabilit bugetele, ei probabil isi aranjau afacerile lor. Mi e rusine ca v am votat
Raspunde

yyy

Acum 14 ani

Bai Gicule intr-o zi o sa te ineci cu un sas!Putina decenta!Fiecare mai face si pentru el ceva.Are si el circumstante.
Raspunde

???!!!!

Acum 14 ani

"VOTATI PDL" am luat TEAPA . JUDET CARE A VOTAT MASIV BASESCU SI ACUM A VENIT NOTA DE PLATA .............SA MAI AI INCREDERE ????
Raspunde

cetatean al sibiului

Acum 14 ani

nu mai carcotiti atat si aveti rabdare, cu totii suntem afectati de lipsa centurii, anul acesta o sa avem centura, dar cum trebuie sa gasim mereu vinovati..... asta e
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus