La cererea Instituţiei Prefectului, Inspectoratul Şcolar a realizat o centralizare a elevilor din judeţul Sibiu scutiţi de la orele de educaţie fizică şi sport. Rezultatul a fost uimitor. „Foarte mulţi elevi, la începutul anului şcolar, din diferite motive, merg la cabinetul medicului şcolar şi cer scutire de la orele de educaţiei fizică şi sport. Noi bănuim că sunt motive obiective pentru care aceşti elevi sunt scutiţi de la nişte ore normale, însă numai medicii care eliberează adeverinţele medicale pot confirma exact acest lucru. Copiii, cu acea adeverinţă medicală merg apoi la profesorul de educaţie fizică şi cer să fie scutiţi. Adică în rubrica din catalog de educaţie fizică profesorii scriu „scutit pe motive medicale””, a declarat Constantin Gorun, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Sibiu.
Doar o şcoală din o sută nu are elevi înregistraţi scutiţi de la orele de educaţie fizică şi sport. În schimb există şcoli unde numărul elevilor care nu fac sport depăşeşte 50 sau chiar 80 de copii. Spre exemplu, la Colegiul Economic „Gheorghe Bariţiu” din Sibiu există 59 de elevi de liceu şcutiţi medical de la sport. Iar la Mediaş, la Şcoala Naţională de Gaz, există nu mai puţin de 85 de elevi scutiţi de la sport.
Conducerea Inspectoratului Şcolar spune că dacă elevii prezintă o adeverinţă medicală prin care se certifică faptul că nu ar putea face sport, nu înseamnă neapărat că sunt scutiţi complet de educaţie fizică. „În funcţie de diagnosticul menţionat de medic nu însxeamnă neapărat că elevii nu mai merg la orele de sport. Copiii sunt obligaţi să vină la orele de educaţie fizică şi să realizeze anumite exerciţii şi mişcări compatibile cu diagnosticul pus de mediul respectiv. Deci copiii nu sunt scutiţi complet de orele de educaţie fizică şi sport”, mai spune Constantin Gorun, inspectorul şcolar general. Acesta chiar de declară un susţinător al sportului în şcoli. „Eu sunt un suţinător al sportului în şcoli şi tot timpul m-am ghidat după dictonul „Mens sana in corpore sano””, mai spune Gorun.
În lista de 132 de unităţi şcolare din judeţul Sibiu doar şcoala cu clasele I-VIII din Brădeni, care are un total de 166 de elevi, şi Şcoala de Arte şi Meserii Waldorf din Roşia, care are 110 elevi înregistraţi, nu au niciun elev scutit de la sport.
În luna mai a anului trecut firma Ortoprofil, producătoare de corsete speciale pentru coloana vertebrală, a realizat un studiu în rândul şcolilor din Sibiu. Rezultatul consultaţiilor a fost acela că jumătate din elevii consultaţi suferă de o diformitate a coloanei vertebrale. “Marea problemă a copiilor acestor vremuri este faptul că activitatea lor fizică este foarte, foarte redusă” a declarat dr. Stelian Banciu, medicul care a făcut consultaţiile.
„O evidenţă exactă a numărului de elevi scutiţi de orele de educaţie fizică am avut la începutul anului şcolar şi acum aşteptăm o reevaluare a lor pentru că mai apar modificări. În orice caz sunt foarte mulţi copii scutiţi. Domnul prefect a dorit şi ne-a solicitat o astfel de evidenţă în fiecare lună”, Constantin Gorun, inspector general şcolar.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Colegiul Economic , Inspectoratului Şcolar Sibiu , Constantin Gorun , Școala Națională , Inspectoratul Şcolar Judeţean , Stelian Banciu , Instituției Prefectului Sibiu , Meserii Waldorf , Gheorghe Bariţiu
Vizualizari: 590
Ultimele comentarii
Acum 32 minute
Unul
Acum 1 oră
Tulnicul de mucava
Acum 1 oră
Unul
Acum 1 oră
Canaris
Acum 1 oră
Olingpia Gafosdea