Nu este niciun sacrilegiu, nu se întoarce baronul în mormânt şi nici nu-i greşeală. O să vedeţi mai pe la jumătatea acestui an.
Conducerea Muzeului Naţional Brukenthal a făcut bilanţul anului 2009 şi a ajuns la concluzia că Galeria de Artă Contemporană, secţie a muzeului, merge în pierdere. Adică nu merge în pierdere dar nici vizitatori nu atrage. De fapt, după Sala cu Frescă din Piaţa Mică, unde oamenii nu pot vedea altceva decât o frescă, frumoasă ce-i drept dar doar o frescă, Galeria de Artă Contemporană este cel mai puţin vizitat loc din cadrul MN Brukenthal. Ce mai, românii nu prea ştiu cu ce se mănâncă arta asta nouă! Aşa că se întoarce foaia.
„Galeria de Artă Contemporană cam suferă şi ne-am gândit ca de anul acesta să fim mai ofensivi. Am lăsat cale liberă experimentelor dar se pare că România şi publicul din Sibiu nu sunt pregătiţi pentru arta contemporană”, a declarat Sabin Luca, directorul muzeului.
Prin urmare, ce idee le-a venit oamenilor din muzeu: să dea o şansă artei străzii şi tinerilor talentaţi care se manifestă prin cotloane. Deşi este doar un proiect, „tipii” de la Brukenthal, căci aşa vor fi numiţi probabil de acum înainte, sunt hotărâţi să iasă în stradă.
Directorul muzeului este unul dintre cei mai mari susţinători ai proiectului, deşi nu are nici anii şi nici nu pare un iubitor al artei străzii. „Vom veni cu strada în muzeu, vom veni cu arta de stradă în galerie. Să ştiţi că nu este chiar mâzgălitură, cum ni se pare nouă. Eu sunt sigur că această mişcare va fi recunoscută ca şi artă”, a mai declarat Sabin Luca.
Odată lămurită treaba cu arta, trebuie găsiţi artiştii. „Mâzgălituri” există pe toţi pereţii prin Sibiu, artişti nu prea sunt. Aşa că Muzeul Brukenthal vrea să-i găsească şi să le dea ocazia să-şi arate puterile.
Vor fi propuneri către şcoli, se vor căuta găşti de cartier şi probabil se vor organiza concursuri între artişti. Veţi vedea lupte aprinse între gaşca din Broscărie cu cea din Ştrand, sau întreceri artistice între grupul din Valea Aurie şi cel din Turnişor. Mai departe, cei mai buni din Sibiu vor lua contact cu artiştii străzii din Balta Albă – Bucureşti, Timişoara sau Iaşi. Sună ciudat dar cam ăsta-i planul. „Vom încerca să creăm grupuri pe cartiere, cum ar fi grupul din Ştrand, şi să promovăm artiştii tineri din şcoli, din universităţi”, au mai declarat reprezentanţii MN Brukenthal.
Una dintre cele mai mari creşteri din punct de vedere al numărului de vizitatori la muzeul din Piaţa Mare a venit anul trecut în urma programelor de pedagogie muzeală. Numărul elevilor care au intrat în muzeu este de ordinul miilor în urma acestor programe. Prin noul proiect conducerea muzeului se adresează tot tinerilor, dar ceva mai mari şi cu alte preocupări.
Tot mai mulţi vizitatori
366.410 vizitatori a avut Muzeul Brukenthal anul trecut, cu vreo 80.000 de mai mulţi decât în 2008 şi cu alţi vreo 120.000 mai mulţi decât în anul de graţie al Capitalei Culturale Europene. Cele mai vizitate obiective au fost: Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istorie – Casa Altemberger, Muzeul de Istorie a Farmaciei, Muzeul de Vânătoare, Galeria de Artă Contemporană şi Sala cu Frescă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Muzeul Brukenthal , Artă Contemporană , Valea Aurie , Piata Mare , Sabin Luca , Piața Mică , Casa Altemberger , Istorie Naturală , Palatul Brukenthal din Avrig , Capitalei Culturale Europene , Balta Albă
Vizualizari: 565
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
V
Acum 6 ore
Xxx
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Carcotel
Acum 6 ore
Titi bucluc