Joi,
29.09.2022
Innorat
Acum
9°C

Reducerea posturilor in scoli: doi dascali la un elev

La clasa cu predare în limba germană de la Şcoala cu clasele I-VIII numărul 4 din Sibiu învaţă opt elevi. Au fost zece până de curând. Doi copii au plecat cu părinţii în Germania. Au rămas opt. Cei opt copii învaţă în limba germană cam acelaşi lucru pe care îl învaţă orice copil de vârsta lor: matematică, literatura, geografie, istorie şi altele. În total 16 materii. Predate de 16 dascăli. Copiii nu au nicio vină. Din punctul lor de vedere şi al părinţilor, starea aceasta de fapt nu poate fi decât de lăudat dacă ne gândim la atenţia de care beneficiază cei opt copii, timpul petrecut cu fiecare învăţător şi importanţa acordată fiecăruia de către dascăli. Numai că în România crizei economice şi politice nu sunt bani. În general nu sunt bani iar guvernanţii vor să se facă economii. Cât mai multe economii. Astfel încă de anul trecut Ministerul Educaţiei a venit cu propunerea - ordin către şcoli: comasaţi clasele şi reduceţi numărul de posturi. În condiţiile acestea apar ceva probleme legale. „În medie suntem peste condiţiile prevăzute de lege dar această clasă nu o puteam comasa. Fiind clasă cu predare în limba germană nu puteam trimite copii la clase cu predare în limba română. Acestea fiind condiţiile acum, o să propun să-i mutăm la alte şcoli. De obicei când se fac schimbări de genul acesta, dictate de partea economică, numai elevii au de suferit”, a declarat Gabriela Maniu, directoarea şcolii. Conducerea Şcolii nr. 4 mai spune că şi cu profesorii este o problemă pentru că toţi sunt titulari pe post. „Dramatic va fi din anul şcolar 2010 – 2011”, concluzionează Gabriela Maniu. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu ştie de situaţia de la Şcoala 4 dar mai ştie şi de situaţiile din alte şcoli unde numărul elevilor dintr-o clasă trece de 30. Conducerea ISJ Sibiu ştie mai ales de indicaţiile care îi parvine de la Bucureşti: până în luna septembrie a acestui trebuie să dispară din sistem 311 posturi. Constantin Gorun, inspectorul şcolar general ne-a declarat că se va începe cu personalul auxiliar şi se va continua cu dascălii aflaţi aproape de vârsta pensionării. Astea-s indicaţiile, ăştia-s banii, asta-i ţara!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

un curios

Acum 12 ani

Mai avem nevoie de scoli? Destul ca potentatii si oamenii de afaceri scolesc odraslele in strainatate. Restul nu au nev oie de scoala deoarece pot deveni mai usor de dus cu zaharelu pentru a obtine voturi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus