Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
1°C

Pavelescu, vicele AVAS, dator si la Casa corpului didactic

Numele vicepreşedintelui sibian al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Mircea Pavelescu, apare într-unul din cele mai savuroase exemple ale faptului că niciodată România nu va fi într-atât de săracă încât să nu se mai găsească ceva de furat. Este vorba de istoria recentă a Casei corpului didactic din Sibiu, instituţie care a demarat, sub finanţarea eternului şubred buget al Învăţământului, o investiţie de zece milioane de lei. Dar care a sfârşit tipic românesc - nefinalizată şi cu suspiciuni de fraudă.
Pentru cei care nu ştiu, Casa corpului didactic este o instituţie care există în toate judeţele, are personalitate juridică proprie, funcţionează în subordinea inspectoratelor judeţene şi are rolul de a "organiza activităţi de formare continuă şi activităţi cu caracter ştiinţific, metodic şi cultural pentru personalul din învăţământul preuniversitar".

Turnul Sfatului a mai scris de intenţiile cel puţin neavenite ale fostei conduceri a CCD Sibiu, care, în 2007, a lansat o investiţie de extindere a sediului de pe strada Turismului, extindere ce includea amenajarea unei piscine acoperite şi a două jacuzzi.
În fapt, situaţia de la CCD Sibiu este una mult mai gravă, constatată numai după ce, la începutul anului trecut, directorul Gheorghe Pupeză a fost înlocuit. Viorica Cismaş, venită în locul lui Pupeză, a cerut rapid o serie de audituri. În urma acestora au rezultat mai multe rapoarte care au dat de lucru nu numai reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Ministerului Educaţiei, ci au ajuns şi pe masa procurorilor sibieni.

Achiziţii şugubeţe


Una din investiţiile derulate de CCD Sibiu sub conducerea lui Gheorghe Pupeză este cea de reabilitare totală a sediului de pe strada Turismului, clădire cu subsol, parter, trei etaje şi acoperiş. Subsolul şi acoperişul au fost încredinţate firmei Trimex, pentru aproximativ 900.000 de lei, iar parterul şi cele trei etaje au fost încredinţate pentru reabilitare totală firmei ConA, pentru suma de 950.000 de lei. În ambele cazuri, TVA-ul este inclus. Dacă vă întrebaţi de ce a fost aleasă această împărţire, răspunsul este simplu - pentru a nu fi obligaţi să lanseze o licitaţie deschisă, cei de la CCD Sibiu au împărţit lucrarea în două, cu valori sub pragul de 250.000 de euro impus de OUG 34/2006, privind achiziţiile publice. Firmele au fost angajate prin cerere de ofertă, în condiţiile în care echipele de control venite la CCD nu au găsit niciun exemplar din proiectul tehnic al lucrărilor de efectuat cu listele de cantităţi aferente sau cu estimarea valorii lucrărilor necesare.

Şi, ca orice lucrare prost începută să fie finalizată la fel, la finalul lucrărilor de reparaţii capitale a fost organizată direct recepţia finală a lucrărilor, fără să mai fi fost parcursă recepţia de la terminarea lucrărilor. Directorul din acea vreme a CCD Sibiu, Gheorghe Pupeză, a declarat organelor de control că lucrările au fost împărţite în două, deoarece "au presupus operaţii diferite, ceea ce a presupus coduri CPV diferite. Totodată lucrările au fost efectuate în ani diferiţi, cu finanţări diferite". Explicaţia nu a ţinut, însă, iar documentele referitoare la aceste situaţii au ajuns şi la procurorii sibieni.

Pavelescu, noi datorii

În toată această poveste a controalelor la Casa corpului didactic Sibiu apare, indirect, şi numele lui Mircea Pavelescu, propulsat de actuala putere în postul de vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS.) În urma controalelor efectuate la CCD, a rezultat că firma SC Lara Sib, înregistrează datorii totale de peste 62.000 de lei. Firma SC Lara Sib, care îl are drept acţionar principal pe Mircea Pavelescu, a încheiat un contract cu CCD Sibiu, prin care a închiriat etajul trei şi mansarda sediului de pe strada Turismului în vederea derulării unor activităţi cu caracter hotelier. În octombrie anul trecut, datoriile firmei lui Pavelescu au ajuns să depăşească un miliard de lei vechi, fără penalităţi, chiria şi utilităţile nefiind plătite de mai aproape un an. Situaţia a fost tolerată de Pupeză, chiar dacă în contractul de închiriere este trecută negru pe alb posibilitatea rezilierii unilaterale a documentului după 90 de zile întârziere de la plata obligaţiilor.

A fost nevoie ca Pupeză să fie înlocuit, pentru ca reprezentanţii CCD Sibiu să înceapă demersurile pentru recuperarea datoriilor firmei Lara Sib. Datorii recalculate, la finele anului trecut, la 62.337 de lei.
Turnul Sfatului a mai scris şi în octombrie anul trecut despre datoriile pe care preşedintele, în acea vreme, al AVAS, Mircea Pavelescu, le are la stat. Firmele la care este asociat înregistrau, la acea vreme, debite restante de peste 65.000 de lei, la bugetele de stat.

La vremuri noi, şefi noi. Aproape noi

Potrivit informaţiilor obţinute de Turnul Sfatului, neregulile descoperite la Casa corpului didactic au o amplă desfăşurare. Cea care a cerut controale şi activităţi de audit pentru a elucida situaţia, directoarea Viorica Cismaş a fost înlocuită din funcţie, după ce PD-L a scăpat de PSD la guvernare. În locul ei a fost numită Mihaela Seuşan. Fina lui Gheorghe Pupeză.

(vom continua)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Sibianca

Acum 13 ani

Nu stiti altceva decat sa nascociti tot felul de neadevaruri, gunaoie.. ca nu mai aveti de cine scrie.... Sa va fie rusine, sa iti fie RUSINE Traian Deleanu, de ce nu scrii de toate mizeriile facut de primarul Johannis sau de c enu scrii de copii care intradevar au nevoie de ajutor.. si sunt vai de mama lor... nu au nici ce bea...
Raspunde

adina

Acum 13 ani

nu pot crede niste vorbe aruncate in vand...mai informeazati-va si apoi publicati,nu mai aruncati cu noroi in oameni doar de dragu de a scrie ceva...mai faceti o data facultatea(daca ati facut asa ceva)si amintitiva ce ati invatat acolo...
Raspunde

ALINA

Acum 13 ani

tot ce s-a scris este adevarat,puteti verifica sau cereti celor care au fost in control sa arate raportul pe care l-au gasit.D-nul Pupeza a "lucrat"cu CON-A si cu d-nul Pavelescu insa sa nu uitam ca totodata actionar la SC LARA SIB se afla si nepotul d-nului ARITON,oare de ce nu credem ca o sa se faca lumina vreodata in CCD
Raspunde

sibianul

Acum 12 ani

Felicitari, d'le Traian Deleanu. Lipsita de logica mai este si "Sibianca"asta. Pai daca Pupeza si altii isi bat joc de banii statului dupa bunul plac, de unde sa mai aiba ce bea copiii? Nu-l cunosc pe d'l Pavelescu, dar stiu mult mai multe din afacerile lui Pupeza. Rog sa aprofundati pentru ca este vorba de tunuri mari.
Raspunde

Observator

Acum 12 ani

Este bine sa vedeti si "performantele" ce au stat la baza numirii doamnei Cismas ca director. Intrebati si cadre didactice din retea cu privire la cursurile de perfectionare realizate in timpul mandatului. Veti constata ca 3 luni a fost in concediul medical, probabil, pentru a-si continua "actul managerial" cu succes. Cea care a continuat neregulile a fost acest manager, inclusiv in relatia cu domnul Pavelesu. Informarea Dumneavoastra trebuie sa fie completa si nu partinitoare, pentru credibilitatea ziarului.
Raspunde

mephisto

Acum 12 ani

Tot n-am inteles ce a furat pavelescu asta. Ca daca are datorii la stat nu inseamna ca "este un exemplu savuros ca-n romania mai este tot timpul ceva de furat".In momentul in care Finantele Publice ii vor prescrie datoriile, sa ne anunti si pe noi,stimate d-le deleanu. Pina atunci mai inceteaza cu micile tentative de dat cu noroi.
Raspunde

Ruzea Daniel

Acum 12 ani

Oameni buni! Auziti ca doamna Cismas Viorica, conform unor "surse" de la Turnu Sfatului, a fost demisa numai pentru ca vroia sa faca putina curatenie in mizeria aceea de CCD. Mai mincinosilor, mai pupinfundistilor, pai Cismas este cea mai corupta persoana de la paleolitic incoace!
Raspunde

PT MEPHISTO

Acum 12 ani

La CCD functioneaza un hotel.Camerele sant ale CCD,curentul alCCD ,caldura CCD,mobilierul al CCD,incasarile ale domnului Pavelescu. Tipic romaneste nu?
Raspunde

Pt 8

Acum 12 ani

Pai daca CCD are totul in afara de incasari,de unde are pavelescu datorii? Informatiile injumatatite si partinitoare par a fi specialitatea casei la aceasta publicatie.
Raspunde

pt 9

Acum 12 ani

Pentru ca Pavelescu are un contract cu CCD prin care trebuie sa plateasca o anumita suma din incasari,pe care normal a uitat sa o plateasca.
Raspunde

Pt 10

Acum 12 ani

De unde sti?
Raspunde

xxl

Acum 12 ani

mai lasati comentriile in necunostinta de cauza ok? si madama cismasi sa lase locul la cine se pricepe si sa faca ciocul mic ,ca e dizgratioasa si fizic si psihic
Raspunde

PT 10

Acum 12 ani

Ghici unde lucrez?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus