Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
22°C

Biserica din Groapa

Numele lui Constantin Hagi Popp este legat de primi paşi ai comunităţii ortodoxe din Sibiu. Aceasta se va aşeza în marea ei majoritate în fara zidurilor, în ceea ce va deveni cartierul josefin. Edictul de concivilitate cel atât de important pentru redefinirea religioasă şi naţională a oraşelor transilvane îşi va spune cuvântul şi de această dată. Cei care vor susţine financiar comunitatea ortodoxă va fi compania grecească, care pe lângă că avea o biserică în cetate, pe una dintre principalele străzi, unde erau construite principalele biserici ale oraşului, vor fi cei care vor susţine proiectele culturale ale intelectualilor ortodocsi. Cel mai reprezentativ dintre aceştia era Constantin Hagi Popp, considerat la un moment dat cel mai prosper comerciant din Sibiu, magazinul său de desfacere a mărfii aflându-se pe principala arteră a cetăţii medievale..

Constantin Hagi Popp va renova în 1802, Biserica din Groapă, construită în 1789 de către Stana Petru Luca. Acestei biserici îi vine numele de la poziţionarea sa într-o vale care fusese creată de lucrările pentru amenajarea citadelei. Tot pe aici trecea şi unul dintre pârâiele care alimentau oraşul cu apă, pe numele său Rossbach (Şteaza). Biserica era a vecinătăţii, aici fiind în acel moment cei mai mulţi ortodocsi. Refacerea lui Hagi Popp va modifica mult aspectul bisericii. Din păcate imagini cu vechiul aspect al bisericii nu există. Refacerea lui Hagi Popp se va realiza de la temelie, influenţele vieneze spunându-şi cuvântul.

Biserica este o biserica sală (formată dintr-un singur corp), de tip rural Absida (în curtea bisericii) este largă semicirculară, iar nava nu are cupolă. Perpendicular pe stradă este pronaosul care se confundă cu turnul clopotniţă, pe aici realizându-se şi accesul. Există câteva elemente care se remarcă la compoziţia lăcaşului. Astfel pe balustrada balconului sunt incastrate cele trei portrete ale ctitorilor Stana Petru Luca, Constantin Hagi Popp, Pagona Constantin Popp. Tot în interior există o lespede funerară indescifrabilă.

Păşind în curtea bisericii, aici a fost amenajat cimitirul comunităţii ortodoxe. Printre cei înmormântaţi aici îi amintim pe Vasile Moga, Ioan Piuariu Molnar, Zaharia Boiu, Ioan Codru Drăguşanu, Miron Românul, Ioan Meţianu, Ioan Hodoş. Grădina este continuată de o altă curte unde este construită o casă vagon unde pe lângă casa parohială a bisericii aici s-au ţinut şi primele cursuri ale şcolii româneşti din Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

mb

Acum 12 ani

Biserica nu a fost reconstruita in 1802, ci un an mai tarziu pentru ca a fost partial distrusa de cutremurul din 26 octombrie 1802. Constantin Hagi Popp a platit pentru lucrari pentru ca era casatorit cu fata lui Stana Petru Luca, deci era o afacere de familie. Din text reiese ca scoala functiona in casa parohiala, lucru care nu este corect, casa parohiala este la numarul 5, fosta scoala a fost in cealalata cladire. Ambele au fost ridicate tot in 1803 de catre acelasi Popp. Iar valea unde se afla biserica a fost "creata" natural de paraul Rossbach.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus