Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Cu internetul la arat

Imaginaţi-vă că aveţi o adresă de mail, vă scrieţi pe hârtie user-ul şi parola, şi le daţi unui nepot care mai are habar de calculatoare să trimită în numele vostru un mail. Pe urmă vă lăudaţi la toţi cunoscuţii că vă rezolvaţi problemele pe calculator, dintr-un mail. Cam aşa învaţă fermierii sibieni să depună cererile pentru subvenţii on-line.
În tot judeţul aveam în jur de 16.000 de fermieri care primesc subvenţii de la Uniunea Europeană. Pentru că sunt deja la al patrulea an de bani europeni pentru subvenţii, mai- marii Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) din Bucureşti au primit indicaţii să treacă deja la depunerea dosarelor on-line.
„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că este disponibilă aplicaţia IPA online, prin intermediul căreia fermierii care intenţionează să solicite sprijin pe suprafaţă completează electronic cererea de plată. Astfel, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole de acces furnizate de APIA, fermierul accesează IPA online şi completează electronic declaraţia de suprafaţă. Unul dintre avantajele utilizării IPA online constă în faptul că fermierul nu mai are nevoie de hărţi pe hârtie. Mai mult, în urma digitizării parcelei, sistemul măsoară şi afişează suprafaţa digitizată, iar pentru a verifica localizarea corectă a parcelei, solicitantul poate utiliza un instrument de măsurat. Dacă fermierul nu este sigur de localizarea parcelei, se poate deplasa în teren pentru a identifica anumite elemente de reper”, a transmis APIA în 25 ianuarie.

Iată ce au înţeles ţăranii sibieni din lupta cu internetul:
-    APIA Sibiu le-a trimis tuturor care au mai primit subvenţii de acest gen în anii trecuţi câte o scrisoare prin poştă în care fermierii găseau user-ul şi parola aferentă lor;
-    Apoi au memorat datele personale din scrisoare sau şi le-au notat pe altă hârtie;
-    Scrisoarea primită de la APIA au ars-o;
-    Cu datele notate de ei sau memorate au venit la Sibiu;
-    La Sibiu, specialiştii APIA s-au aşezat în faţa calculatorului alături de ei şi după ce le-au spus user-ul şi parola au completat on-line cererea pentru subvenţii;
-    Fermierii s-au întors acasă şi au spus tuturor că au internetul la degetul mic;
-    APIA Sibiu a raportat la Bucureşti că fermierii sibieni au completat on-line n-şpe mii de dosare şi că sistemul merge bine;
„Care este mai isteţ şi are o fermă mai mare a venit cu un contabil sau cu un şef de fermă şi i s-a arătat exact cum se completează on-line. La alţii ne mai ducem noi pe la primării prin sate cu laptop-urile şi le completăm acolo. Oricum noi i-am invitat pe toţi prin poştă, după ce le-am trimis parola, să vină aici la noi să completăm dosarele. Oricum trebuie să fie aici”, a declarat Teodor Haţegan, directorul APIA Sibiu.
Ce a înţeles APIA de la Bucureşti din toată treaba asta? „Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că 7.100 de fermieri au accesat aplicaţia IPA Online şi au completat electronic declaraţia de suprafaţă, în vederea depunerii cererii de plată pentru schemele/măsurile de sprijn SAPS 2010. Astfel, din data de 13 ianuarie a.c., până în prezent, un număr de 7.100 de fermieri şi-au completat electronic această declaraţie, pentru o suprafaţă totală de aproape 177.400 de hectare”, a transmis într-un comunicat de presă remis în 3 februarie. Deci treaba merge strună!

„În judeţul Sibiu ne-am propus să ajungem la 50 la sută cereri de subvenţii depus on-line anul acesta”, Teodor Haţegan, director APIA Sibiu.


Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

vasile

Acum 14 ani

cine-i instruieste pe fermieri...? hategan ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus