Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Lépésről lépésre

E varianta ungurească a românescului „pas cu pas”. Nu o să spun că minoritatea maghiară şi-a propus la sfat de taină imediat după revoluţie să facă un stat maghiar în interiorul României. Nu spun nici că toţi ungurii se întâlnesc sâmbăta la biserică pentru a unelti împotriva românismului. Spun doar că vor să vorbească maghiară de la grădiniţă, până la şcoală, universitate, loc de muncă şi pensie. Şi asta în România. Iar liderii lor vor să guverneze o provincie în care să se vorbească şi să se gândească în maghiară. Nu e greu de înţeles. Probabil că la fel ar face şi românii din afara graniţelor, dacă ar avea un minim de simţ de unitate. Până acolo, în Ucraina vorbesc ucraineana, în Bulgaria, bulgăreasca, iar în Serbia, sârba.
Maghiarii s-au săturat şi ei în bună parte de politicienii lor. Se află la guvernare aproape non-stop, şi cu toate acestea, ei nu văd o îmbunătăţire a vieţii lor de zi cu zi. E drept, există prefect maghiar în Harghita şi în Covasna. E drept, sunt câteva zeci de oraşe cu primari maghiari şi consilii locale cu marea majoritate UDMR. Cu toate acestea, nivelul lor de trai este la fel ca în oraşele conduse de români. Liderii lor bagă vina guvernului românesc. De fapt, aşa cum o facem şi noi, aici, la Sibiu. Ei spun că legile făcute de români sunt proaste. Şi ar prefera o regiune autonomă în care să curgă tejjel şi méz. Sau lapte şi miere.
Nu cred că ar fi mare lucru schimbat dacă vreun Verestoy Attila s-ar ocupa de pădurile din Ardeal, din România sau din Ţinutul Secuiesc. Poate ar fi o diferenţă: s-ar spune „esik”, nu cade!
Din 1990 încoace, UDMR practică politica pas cu pas. Sau lépésről lépésre. Au început de la a cere învăţământ în limba minorităţilor şi au ajuns până a cere prin glasul lui Marko Bela ca maghiara să devină a doua limbă naţională. Sau să ceară ca în Transilvania tot ce mişcă biped şi vorbeşte articulat să înveţe limba maghiară.
Sunt convins că mai devreme sau mai târziu vom avea provincii autonome. Dar nu cred că vom ajunge acolo din necesitate sau datorită vreunui politician maghiar. Vom ajunge acolo din cauza felului de a face politică a românului. Mai aproape maieul decât cămaşa. (Nu ştiu cum se zice în maghiară). Orbiţi de lupta dintre ei, nu văd adevăratele probleme. Păcat. Viszontlátásra!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Imre PALL/SECAM

Acum 14 ani

sa fim seriosi, invatamantul in limba paterna/materna nu este o problema. unde nu ar dori tiganii sa invete in tiganeste, si chiar sa se duca la scoala! dar... progresele Romaniei au loc doar sub presiune externe a UE, si aia tot bat apa in piua cu clauza pe justitie. prin urmare va trebui justitia sa bage cativa mari corupti la racoare. aline, independenta sau autonomie nu cer liderii maghiari chiar acum. un pic mai tarziu, cand justitia o sa-i caute si pe liderii maghiari si secui. si liderii lor fac aceleasi invarteli necinstite, culmea e ca nu le-au invatat de la romani sau romanii de la maghiari. pur si simplu, si liderii maghiari sunt corupti. deci, un pic mai tarziu autonomie, independenta, etc., cand s-o strange funia la par. nici eu nu stiu sa traduc asta in maghiara. :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus