Pe toată Via Transilvanica, ziua 8. Pe autostrada urșilor am ajuns în satul-muzeu

În cea de-a opta zi a aventurii pe biciclete între Putna și Dunăre am pedalat prin ținutul secuilor, plin de urși și cu sate de pus în ramă.

După o săptămână pe Via Transilvanica, am făcut cea mai lungă tură, de aproape 75 de km, în care am acoperit patru segmente de drumeție, trecând din județul Mureș în Harghita. De la Câmpu Cetății la Sovata (17 km), apoi până la Praid (traseu tot de 17 km), după care am ”zburat” până la Atia (16 km), pentru a încheia ziua la Lupeni (24 de km).

Este plin, literalmente, de urme și de lăsături de urși pe drumurile din această zonă, inclusiv la intrarea în sate. De altfel, pe una din crestele dintre Sovata și Praid, ceea ce a zguduit atât de tare tufișurile de lângă drumul de piatră pe care pedalam este foarte posibil să fi fost tocmai un moș-martinel, care a luat-o la goană când ne-am apropiat. Tocmai de aceea, înainte de intrarea în păduri ne anunțăm prezența povestind, fluierând ori cântând ce ne trece prin cap.

Satele din Terra Siculorum sunt fără doar și poate fascinante. Secuii, oameni mândri și tare faini din ce am întâlnit noi, n-au cum nu se făli cu ale lor porți sculptate și cu casele de sute de ani, bine întreținute. 

Pitorescul senzațional al locurilor, amplificat și de coborârea ciurdei în sate tocmai când noi treceam, a atins culmea în Inlăceni. Un adevărat sat-muzeu, prin care nu ai cum să treci fără să te oprești tot la câțiva pași pur și simplu pentru a admira și a fotografia gospodăriile cum doar în povești ți-ai putea închipui că sunt.

Inlăceniul mai este denumit și ”satul labirint”, fiind sat din țara noastră în care numărul ulițelor este mai mare decât cel al gospodăriilor. Potrivit Ghidului, cam 60 de case din sat nu au fost nicicând renovate și  păstrează substanța originară.

Crucile sunt iarăși un laitmotiv al zilei. Cu precădere în și împrejurul satului Atia, unde intri pe poteca ce dă direct în cimitir, înspre care te însoțesc 13 cruci mari din lemn.

La Lupeni, la domnul Erno, după atâta pedalat, am avut parte de cea mai faină primire de până acum, motiv pentru care textul zilei a opta este atât de scurt. O parte din detaliile care ne-au fascinat în ziua cu numărul opt pe Via Transilvanica le puteți urmări în filmul de mai jos.

Muzica: Domino – AiTa

Colțul pentru bicicliști

Am uitat să pornesc aplicațiile de monitorizare a traseului, prin urmare primii mai bine de cinci kilometri au rămas pentru data viitoare. Cei 74 de km parcurși în această a opta zi au însemnat o excursie de aproape nouă ore, în care am pedalat efectiv timp de patru ore și ceva.

Pentru că știam că va fi o tură mai lungă, cu o diferență de nivel de peste 1.500 de metri la final de zi, atât la cafeaua băută lângă lacul Ursu din Sovata, cât și la prânzul rapid luat la un restaurant de la marginea șoselei în Praid am pus bateria bicicletei la încărcat. Am mers cât mai mult în ritm cu un Sergiu care pare fără limită în ceea ce privește pedalatul, am încercat să folosesc cât mai mult bicicleta fără asistență electrică, iar la final de zi mai aveam în baterie mai bine de 25% rezervă.

Traseul zilei a dus și la rătăcirea rutei pe o creastă deasupra Praidului, zonă în care urcarea este atât de lungă și dificilă încât este nevoie de o pregătire cel puțin medie pentru a birui fără a fi nevoit să faci ”push-bike”.

 

Toată aventura poate fi citită mai jos:

Am plecat pe toată Via Transilvanica. Ziua 1, ”`ai mai grea”

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 2: spectaculos pare puțin spus

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 3: am găsit locul unde a fost compusă Miorița

Pe toată Via Transilvanica, ziua 4. De la Tibi Ușeriu și până când norii ne-au devenit prieteni

Pe toată Via Transilvanica, ziua 5. Cei care dau farmec potecii: Ilona, Attila și Laci, spre exemplu

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 6, în care aventura era să se încheie brusc, de două ori. Revanșa - fabuloasă

Pe toată Via Transilvanica, ziua 7. Atunci când oamenii și locurile te umplu de cadouri

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Ovidiu

Acum 2 săptămâni

Bravo, frumoasa initiativa. Drumuri bune si experiente frumoase! Descoperim Romania.
Raspunde

Loredana

Acum 2 săptămâni

Dragilor, e minunata aventura voastră pe care o împărtășiți cu noi ! Fotografiile sunt de basm și poate va gândiți sa le cuprindeti într- un album. Știu ca nu mai crede nimeni în asta, dar sa ii mulțumim lui Dumnezeu pentru tara noastră incredibil de frumoasa ! Bravo vouă!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus