Pe toată Via Transilvanica, ziua 4. De la Tibi Ușeriu și până când norii ne-au devenit prieteni

N-am văzut rază de soare pe tot parcursul celei de-a patra zi în care pedalăm pe traseul Via Transilvanica. Zi care a început cu o scurtă discuție cu Tibi Ușeriu și a continuat cu o împrietenire forțată cu norii.

În cea de-a patra zi de Via Transilvanica am plecat de la borna care marchează sufletul acestui traseu – oamenii, amplasată la poarta așezământul Tășuleasa Social. Cum vremea era târzie, iar ploile – o certitudine, nu ne-am fixat un punct anume de sosire.

La final am ajuns să pedalăm 62 de km, însumați de segmentele dintre Tășuleasa Social și Bistrița Bârgăului (25 de km), mai apoi cel până la Dolorea (17 km) urmat de restul până la Bistrița, ocolind însă traseul marcat din cauza noroiului de pe drum, mult mai dificil de ocolit la lăsarea serii. 

În această zonă a Bistriței Năsăud mai există o variantă a Via Transilvanica, prin satele Petriș și Jeica, ocolită în cele din urmă din cauza ploii: creează pe anumite porțiuni noroaie care transformă trecerea cu bicicleta (mai ales electrică) într-o experiență deloc plăcută.

Optica asupra peisajului s-a modificat total, prin faptul că soarele n-a apărut deloc pe cer, astfel încât orizontul se ascundea adesea în spatele unor cețe lăptoase. Prilej de spectacol pentru ochi: pe porțiunea care coboară pe creste dinspre pasul Tihuța, dansul norilor modifica în continuu ilustrațiile. 

Priveliștile de deasupra Mureșenilor Bârgăului, la fel ca și cele de pe lunga urcare dinspre Prundu Bârgăului către Dolorea te îndeamnă adesea la pauze de fotografiat. Verdele pare și mai crud în contrast cu plumburiul de deasupra, astfel încât plantația de mure și zmeură aflată pe traseu a transformat locul într-un alt ”popas foto”.

Tibi Ușeriu: ”cred că e pentru prima dată când am adevăratele emoții”

Am terminat abia la miezul zilei de scris despre experiența zilei anterioare. Fapt care n-a dăunat, dimpotrivă: când să plecăm, la Tășu a ajuns Tibi Ușeriu. Cel care, de luni, 12 septembrie, va porni în alergare pe toată Via Transilvanica, pornind de la Putna însoțit de mai mulți alergători. ”De abia aștept, dar cred că e pentru prima dată când am adevăratele emoții. E o provocare din toate punctele de vedere și pentru mine: 1.400 de km. Cred că după 800 – 900 de km o să fie o adevărată provocare pentru toți, vor mai fi alți nouă alergători. O să fie o aventură din toate punctele de vedere”, ne-a povestit Tibi Ușeriu.

În video-ul de mai jos, el vorbește și despre porțiunea preferată de pe Via Transilvanica și despre semnificația acestei poteci.

Pe ploaie

Vremea mohorâtă care ni se pare greu de suportat la oraș are cu totul alte valențe pe drumuri de iarbă ori pe forestierele acoperite de fagii înalți. Mireasma curată a merelor căzute în iarba livezilor de pe Valea Bârgăului, boarea călduță emanată de căpițele de fân, mirosul de jir printre straturi de frunze în putrefacție ”îți intră în creier și devii un animal”, ca să-i parafrazez pe cei de la Vița de Vie.

Cu un echipament bun de ploaie, porțiunile de drum pietruit și mai ales cele înierbate au reprezentat un parcurs excelent. Câteva porțiuni de drumuri de căruță colcăind de noroaie ne-au obligat într-un loc să facem un ocol de câteva sute de metri, iar în alte câteva să găsim variante prin apropiere. Cu toate acestea, la final de zi, păream ca niște copii răzgâiați lăsați să-și facă de cap prin ”`ai mai mare tină”.

Iar dacă în ținutul Bucovinei drumurile erau străjuite de garduri din lemn, în zona aceasta animalele sunt îngrădite de kilometri de garduri electrice. Câinii sunt ca peste tot: gălăgioși și fioroși de la depărtare și prietenoși după ce primesc câteva boabe. Pe coborârea înspre Dolorea, pe o imensă pajiște cu peri și meri sălbatici și cu drumuri desfundate pe alocuri, un taur ne-a pus pe fugă, spre nedumerirea unor cai și a unui măgar cât se poate de ”instagramabili”.

Reîntâlnirea cu orașul

Experiența cu bicicleta este, din cauza ploii, total diferită față de cea a drumețului pe Via Transilvanica. Mai ales cu cea electrică, greu de cărat în spate, chiar și câțiva zeci de metri de mers prin noroaie lipicioase pot duce la blocarea roților.

Prin urmare, Sergiu Pâcă, ghidul Rent a Bike Shop Sighișoara, după care mă țin pe traseul Via Transilvanica, a decis ca ultima dinspre Dolorea spre Bistrița să o scurtăm cât mai mult pe asfalt: lăsarea serii amenința să transforme experiența ocolirii noroaielor într-un episod plin de disconfort. 

Cazare am găsit ușor, aproape de centrul Bistriței, extrem de liniștit după ora zece și jumătate seara. 

Imaginilei celei de-a patra zile pot fi văzute mai jos

Pentru bicicliști

În cea de-a patra zi de Via Transilvanica am parcurs 61,91 km. Cea mai mare parte a traseului a fost de coborâre, astfel că pe tot acest parcurs diferența de nivel a fost de doar 959 de metri. Tocmai de aceea, traseul ne-a consumat șapte ore, din care în mișcare am fost patru.

Pentru că ”am mers mai mult pe Eco” și doar la urcări mai abrupte am setat pe cea de-a doua din cele patru moduri de asistență ale bicicletei electrice, n-am avut nicio emoție în ceea ce privește rezervele din baterie: am încheiat traseul cu mai bine de 50% disponibil.

Experiența unei curse cu bicicleta pe ploaie poate deveni, însă, extrem de istovitoare. Cum pentru mine a fost o premieră atâta drum prin ploaie, experiența a fost interesantă. Nu sunt sigur, însă, de câte ori aș mai fi interesat să o repet intens. Cu atât mai mult cu cât, la o treime din drum am avut nevoie de oprire pentru curățarea bicicletelor, iar papucii uzi (e cam greu să cari două perechi de încălțări cu tine) te obligă la a-ți proteja șosetele cu pungi sănătoase.

Citește și Pe toată Via Transilvanica. Ziua 3: am găsit locul unde a fost compusă Miorița

Toată aventura poate fi citită mai jos:

Am plecat pe toată Via Transilvanica. Ziua 1, ”`ai mai grea”

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 2: spectaculos pare puțin spus

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 3: am găsit locul unde a fost compusă Miorița

Pe toată Via Transilvanica, ziua 5. Cei care dau farmec potecii: Ilona, Attila și Laci, spre exemplu

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 6, în care aventura era să se încheie brusc, de două ori. Revanșa - fabuloasă

Pe toată Via Transilvanica, ziua 7. Atunci când oamenii și locurile te umplu de cadouri

Pe toată Via Transilvanica, ziua 8. Pe autostrada urșilor am ajuns în satul-muzeu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 2 ani

Oamenii astia acum vad prima data diferența dintre viața la țara si viața intre betoane.
Raspunde

Eduard

Acum 2 ani

Care-i legătura între ce comentezi și ce fac băieții ăștia? Ai înțeles că merg cu bicicleta pe Via Transilvanica? Ce legătură are viața la țară cu experiența lor? Du-te și comentează în altă parte dacă ești incapabil să înțelegi ce povestesc oamenii ăștia.
Raspunde

Calin

Acum 2 ani

Pe Sergiu il stiu de cand era copil, si numai intre betoane nu sta! E ghid turistic specializat pe trasee de bicicleta indeparte de confortul asfaltului, "shaper" de trasee downhil (adica o ia singur prin padurile Sighisoarei cu lopata in mana sa mai croiasca o contrapanta, sau sa repare vreun drenaj, ori sa bage la loc lemnele din contrapante luate de oameni sa se mai incalseasca iarna vreo cateva ore). Merge gura, dar nu stie despre ce! Traian are un partener vorbaret, si de incredere.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus