Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
19°C

’Mortii’ raman pe listele electorale pana pe la 110 ani

Pentru a nu rămâne loc de discuții și la alegerile viitoare, consilierii județeni au gândit că ar fi util să refacă listele electorale încă de acum, din timp. Problemele, însă, sunt mult mai complicate decât ar putea rezolva consilierii județeni.
”Să se găsească o cale de comunicare cu primăriile din județe, pentru actualizarea listelor electorale, astfel încât la viitoarele alegeri să nu mai poată vota morții”, a deschis subiectul Adrian Besoiu, consilier din partea PSD. ”Să nu discutăm acum despre problema dacă au votat sau nu”, a replicat președintele CJ, Martin Bottesch, invitând la cuvânt pe șeful Evidenței Populației la nivel județean, Adrian Chirhoc.
”Listele electorale nu mai sunt atribuția direcțiilor județene de evidență. Ele se editează de primari. Ceea ce facem noi cu ajutorul serviciilor locale de evidență este să actualizăm bazele de date, care constituie un suport de unde se extrag listele electorale. Actualizarea acestora se face în baza unor comunicări ale nașterilor și deceselor de la toate primăriile din țară. Avem mulți decedați prezenți pe liste deoarece mulți au decedat în străinătate și nimeni nu le-a anunțat decesul. Ei nu au avut un statut reglementat juridic acolo. Iar noi nu putem să îi trecem în evidența pasivă fără o comunicare oficială”, descrie, pe scurt, situația Chirhoc.
Spre protestul consilierului județean Marcela Răulea, medic de profesie, Chirhoc a recunoscut că persoanele care împlinesc vârsta de 110 ani, sunt eliminate de pe listele de vot. ”Noi mai periem listele, la 110 ani de la naștere, îi scoatem. Când se editează lista, cei născuți la 1800 nu mai sunt trecuți. Mulți primari știu, au informații că unele persoane sunt decedate și să îi mai lăsăm să îi taie și dânșii. Actualizarea bazei de date de la declararea decesului durează cam două luni”, a mai spus Chirhoc.
În discuția derulată în plenul ședinței Consiliului Județean a intervenit și reprezentantul PD-L,
Valentin Seiceanu. ”Colegii mei preoți ne-au cerut să lăsăm morții în odihna veșnică și să îi scoatem de pe listele electorale. Soacra mea a murit de opt ani și a tot apărut pe liste. Aici e vorba de cei care au decedat în România și în evidențele consiliilor locale ar trebui să existe aceste decese. Sunt foarte mulți, să știți, dintre cei decedați pe listele electorale. Eventual CJ să se adreseze Ministerului Justiției și celui al Administrației și Internelor. Este o problemă veche de 20 de ani, care persistă, deși ne-am modernizat cu calculatoare. Suntem în Europa, nu în Afganistan”.
Brusc, discuțiile au căpătat o turnură clar politică. Daniela Câmpean, consilier județean: ”Eu lansez o provocare primăriilor PSD. Cele ale PDL vor anunța decedații, lansez provocarea și celor conduse de primari PSD”.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Banciu, a dezumflat disputa politică intervenind cu aluzii șugubețe. ”O parte a decedaților a votat disciplinar, într-o anumită parte. Aspectul legislativ trebuie reglementat înainte de alegerile din 2012. Trebuie asigurart, cred eu, și alte mijloace de votare. Noi, și PSD și PNL și PDL, ar trebui să facem propuneri parlamentarilor noștri să reglementăm prin lege această situație”. Profitând de atmosfera brusc destinsă de glumele lui Banciu a intervenit decisiv Martin Bottesch, președintele CJ Sibiu. ”Eu propun să încheiem această discuție”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Mircea S. Bozan

Acum 14 ani

Asa este, Intamplator eram in tara cand au avut loc alegerile si din curiozitate m-am dus sa vad daca mai sunt pe liste in V Aaron. Eram si eu si sotia, si copii care au implinit de mult varsta votului. Dar noi locuim de 20 de ani, dupa Duminica Orbului, in Germania si ni s-a retras cetatenia romana. Totusi, suntem prezenti pe listele electorale... Fratele meu, care locuieste pe Anton Pann, a descoperit parintii nostri pe listele electorale, dar acestia sunt decedati in 1986, respectiv 2000... Romania, raiul infractorilor politici.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus