Marţi,
14.05.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Doar unul din patru romi isi declara etnia in Sibiu

Numai un etnic rom din patru, din judeţul Sibiu, îşi declară oficial apartenenţa la minoritatea respectivă, din cauza indiferenţei şi a lipsei actelor, deşi în judeţ există atât împăratul acestora, Iulian Rădulescu, dar şi regele etniei, Florin Cioabă, a declarat, vineri, Iulian Preda, consilierul pe problemelor romilor din cadrul prefecturii Sibiu. În judeţ există 17.125 de romi declaraţi oficial la recensământul din 2002, însă neoficial sunt 60-80.000 de romi în judeţ, conform estimării ``regelui`` Florin Cioabă şi a consilierului Iulian Preda, citată de Agerpres. "Cel mai edificator exemplu de localitate unde romii nu şi-au declarat etnia este comuna Roşia, unde la o populaţie de 4.827 de locuitori, sunt declarate oficial 18 persoane de etnie roma, deşi ponderea este de cel puţin de 50 la sută, iar în satul Nou, unde ponderea este de 80 la sută romi, nici un sibian nu s-a declarat oficial de această etnie", a precizat, vineri, consilierul Iulian Preda. Acesta spune că un alt exemplu poate fi localitatea Cristian, unde la o populaţie de 3.536 de persoane, doar 22 s-au declarat oficial de etnie romă, iar primăria spune că nu are populaţie de etnie romă. În realitate, în localitatea Cristian există o zonă locuită de romi, numită de localnici, "Cartierul Dalas". Cei mai mulţi sibieni de etnie romă sunt în localităţile din nordul judeţului, mai ales în jurul oraşului Copşa Mică. Aici, jumătate din populaţie este de etnie romă. (foto dejaniudiciblogspot)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

[email protected]

Acum 14 ani

Sunt tigan si afirm ca e intradevar o problema sa recunosti ca esti de etnie roma in societatea romaneasca, in cazul in care nu ti-e cunoscuta originea. Pt. ca ai doar de pierdut, esti privit cu neincredere de majoritatea colegilor de sefi... si esti trecut imediat intr-o clasa de persoane considerate mai putin de incredere . Chiar daca esti corect si nu are nimeni sa-ti faca ni-ci un fel de repros. Romani au o vorba si anume " tigani majoritatea sunt hoti" dar eu consider aceasta expresie incompleta si cred ca continuarea e " Dar romani toti". De aceia multi tigani prefera sa ramina "sub acoperire" nedivulgindu-si etnia. Totusi cred ca ar trebui sa iasa la suprafata acesti oameni si sa dam dovada ca si in interiorul acestei etni sunt oameni de valoare, oameni capabili si onesti care merita sa fie priviti cu respect . Insa pt. acest lucru trebuie sa facem un pas in fata sa ne unim si sa dam exemple pozitive de urmat. Trebuie sa ne cistigam acest respect pt. ca copiilor nostri sa nu le mai fie rusine de cine sunt cu adevarat.
Raspunde

rom=bautura alcoolica

Acum 14 ani

1. De cand etnia rroma a devenit etnie roma? Daca romanii sunt toti hoti, tu tigane de ce te prefaci ca esti roman ? 2. Romanii au alta vorba: tiganul este tigan pana si in ziua de Pasti. Oare pe ce se bazeaza "bulangii" astia de romani?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus