Vine comunicatul în redacţie: „campionatul european de go, la Sibiu”. Urmează întrebarea normală: „bă, ăsta e sport? Transpiri sau nu când joci go?”.
Am vrut să văd neapărat cum arată un joc de Go, măcar din curiozitate. Mă gândeam înainte că e un fel de combinaţie între dame şi moară. Iar din câte am reuşit eu să desluşesc, nu prea are nicio legătură cu niciunul dintre cele două jocuri. În subsolul Casei Armatei e o gălăgie de asurzeşti. Zeci de copii cu tricouri galbene pe care scrie „Campionatul European de Go” dau ture, gureşi ca nişte vrăbiuţe. Părinţii prin preajma lor, ceva mai retraşi. Atenţi la concurenţă. În total, la campionatul de Go de la Sibiu sunt aproape 200 de participanţi. Puştii în concurs iar părinţii la Open-ul care a avut loc vineri. 75 de copii la categoria sub 12 ani, 48 la cea de sub 16 şi 13 la categoria sub 18 ani. Iar la Open au fost în jur de 60 de participanţi, majoritatea părinţi.
Fiecare categorie de vârstă va desemna un campion european, iar doi jucători de la categoria sub 12 ani şi 4 jucători de la categoria sub 16 ani se vor califica la ediţia de anul acesta a Campionatului Mondial de Go pentru Juniori. Fiecare ţară participantă poate avea un singur reprezentat la Campionatele Mondiale. Cei mai mulţi jucători sunt din România, dar au venit participanţi şi din Ucraina, Rusia, Germania, Ungaria, Olanda, Polonia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Slovacia şi Marea Britanie. Până acum nu am auzit, dar România are Federaţie de Go. Condusă de singurul european profesionist în acest joc provenit din Ţara Soarelui Răsare, Cătălin Ţăranu. Înainte de a povesti de Federaţia Română de Go ar fi potrivit să vedem un pic istoricul acestui sport. Go-ul a apărut în China dar a înflorit în Japonia. Doar trei ţări din lumea întreagă dau jucători profesionişti, China, Japonia şi Coreea. Iar Cătălin Ţăranu a ajuns jucător profesionist locuind în Japonia. În acest moment, preşedintele Federaţiei Române de Go are 5 dani profesionişti, mai mult decât oricare alt european. „Aceşti dani se primesc în funcţie de performanţele fiecăruia în acest concurs. Se pleacă de la 30 de Q în jos. Cu câţi Q ai mai puţini cu atât eşti mai valoros. La 1Q primeşti deja 1 dan. Practic, echivalentul centurii negre din sporturile de contact”, explică preşedintele FRG. Deşi se joacă de mult timp în România, Go-ul are Federaţie doar din anul 1990. Anul trecut, la Piteşti s-a organizat Campionatul European pe echipe, unde România a luat locul I.
Cătălin Ţăranu a fost campion european la simplu acum doi ani iar în prezent este vicecampion european la acest sport. În fiecare an, la Bucureşti se desfăşoară Cupa Ambasadorului Japoniei iar în luna mai, tot la Bucureşti, va avea loc o Balcaniadă de Go. Pe scurt, evenimentele care pun Go-ul pe harta sportivă a României. Federaţia are în jur de 300 de jucători activi, însă membrii sunt în jur de 2000 de oameni. „Jocul de Go e un război. Seamănă perfect cu lumea reală. E o încercare continuă de definire a teritoriilor, de captură a pieselor. Ca şi cum două state ar vrea să îşi împartă un teritoriu şi ar trimite armate în diferite puncte”, povesteşte Cătălin Ţăranu.
Iar dilema de la început, dacă se transpiră la Go sau nu a cunoscut şi ea rezolvarea. Da, la Go se transpiră. Frunţile copiilor concentraţi la tabla de joc sunt pline de broboane. Ochii lor se mişcă în cap precum girofarul. Cel mai important lucru la Go e atenţia, iar asta te solicită. O mutare greşită e suficientă şi adversarul îşi cucereşte teritoriul pentru care luptă din greu.
Jocul de Go a apărut în China în urmă cu mai bine de 2500 de ani. Deşi nu se ştie exact momentul în care a fost inventat, în secolul III după Cristos era deja un joc foarte popular, fiind menţionat chiar şi de Confucius în scrierile sale. Iniţial, potrivit descoperirilor arheologice, jocul de Go se juca pe o tablă de 17x17 pătrăţele. Ulterior, ajuns în Coreea şi Japonia, jocul a fost transformat, iar tabla numără acum 19x19 pătrăţele. Se estimează că numărul de jucători de Go din lume este de circa 27 de milioane de oameni.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Campionatul European , Campionatele Mondiale , marea britanie , Campionatului Mondial , Cătălin Țăranu , Federaţia Română , Federației Române , Spre Țara Soarelui Răsare , Cupa Ambasadorului Japoniei , Iar Cătălin Ţăranu , Casei Armatei
Vizualizari: 459
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Pintilie
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Xxx
Acum 5 ore
Nobody
Acum 5 ore
Claudiu