Joi,
30.03.2023
Cer Senin
Acum
-4°C

O mie de studenti, in pragul exmatricularii

Puţin peste o mie de studenţi la cu taxă ai Universităţii “Lucian Blaga” sunt în pragul exmatriculării din cauza faptului că nu şi-au achitat niciun leu din taxa de şcolarizare.
Senatul Universităţii “Lucian Blaga” a decis în şedinţa desfăşurată săptămâna trecută ca toate facultăţile din cadrul universităţii să trimită studenţilor rău-platnici somaţii de plată. Dacă nu vor răspunde acestor somaţii ei vor fi exmatriculaţi, indiferent de anul de studiu în care se află. În această situaţie se găsesc 6,15 la sută din totalul studenţilor la cu taxă, atât la zi cât şi la master, mai exact 17.749 de studenţi. Reprezentanţii Universităţii “Lucian Blaga” spun că aceşti 6,15 la sută, respectiv 1.088 de studenţi nu au achitat nici măcar o tranşă din totalul sumei pe care o datorează universităţii. Numărul studenţilor care şi-au plătit integral taxele de studii este mult mai mare.
Încă din timpul sesiunii de iarnă toate facultăţile din cadrul ULBS au afişat liste cu studenţii care nu şi-au plătit taxele. Mai mult decât atât, foarte mulţi profesori nu le-au permis studenţilor să susţină examenele dacă nu prezintă adeverinţa de la casieria universităţii că sunt la zi cu plăţile. Oficial reprezentanţii universităţii spun că au răbdare şi încredere în studenţii rău-platnici şi că nu vor recurge la măsuri drastice până nu primesc nişte răspunsuri clare din partea celor cărora le-au trimis somaţii. “Universitatea Lucian Blaga din Sibiu le-a trimis acestor studenţi nişte somaţii, la care aşteptăm răspunsul în cel mai scurt timp şi ne arătăm încrezători că aceştia vor răspunde somaţiilor având în vedere că anul trecut până la începutul sesiunii de vară gradul de colectare a ajuns la aproximativ 95 %”, spune Alexandra Todoran, din partea Departamentului de Comunicare şi Marketing al ULBS.

Taxele cresc de la anul

În aceeaşi şedinţă de săptămâna trecută Senatul ULBS a aprobat şi creşterea taxelor de şcolarizare pentru anul universitar 2010 – 2011. În medie, taxele la facultăţile din cadrul ULBS vor creşte din toamnă cu câteva sute de lei. La Facultatea de Medicină se vor înregistra cele mai mari creşteri. Dacă în prezent un student la zi plăteşte pentru anul I de şcolarizare 3.800 de lei, viitorii studenţi în anul I vor trebui să plătească 4.400 de lei. Creşterea este şi mai mare când vine vorba de restul anilor la Facultatea de Medicină. Taxa de studii pentru anii II-VI a crescut de 4.200 la 5.300 de lei. Cea mai mare creştere a taxei se înregistrează la specializarea de asistenţă medicală, anul IV. În acest caz taxa va creşte de la 3.450 de lei pe an la 4.800 de lei pe an. În restul facultăţilor creşterile sunt de 300 sau 400 de lei pe anul de studiu. La Facultatea de Drept taxa a crescut de la 1.900 de lei pe an la 2.300 de lei. La Ştiinţe Economice taxa a crescut de la 2.400 la  2.700 de lei pe an.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Universitar

Acum 12 ani

Nu taxele sunt cea mai mare problema a ULBS. Sunt importante, dar nu decisive. Marea lipsa a majoritatii cadrelor didactice din ULBS este ca nu stiu ce inseamna cu adevarat viata academica. Ei cunoasc doar modelul oferit de conducerea inginereasca, rigida, lipsita de cultura si educatie profunda, majoritatea crescuti in fabricile-mamut ale comunistilor (Indep., IPAS, Marsa etc.) Care era mai smecher, ii domina pe ceilalti si-si tragea o halca cat mai mare. Ciocoi lipsea mai mult de jumatate din an, fiind plecat in plimbari prin lume, pe banii ULBS, care nu au produs nici un fel de efecte institutionale. Oprean nu este nici urban si nici rural. El este suburban. El este din Odai, un catun in care locuia paria. Taica-su a lucrat la turnatoria de la Independenta, unde lucrau necalificatii de la care nu se mai astepta nici un progres. Cat Oprean a lucrat la IUPS, era cunoscut ca bisnitar de panze de circular si de gatere. Afacerile la facea cu contabilul sectiei lui, Caraus. Dupa ce fratele lui a fost ales de Elena Ceausescu si de Securitate sa-i fie sot Zoiei, hop si el, mare cadru didactic la Institutul de Invatamant Superior, prodecan etc., iar pe vaca lui a facut-o inspector scolar general! Impostura s-a cocotat pana in varful pomului si nu se mai da jos de acolo nici cu pompierii. Astfel, s-a ajuns ca orice specialist (mai marunt, sau mai bun) sa fie considerat "universitar", cand a face parte din mediul academic inseamna cu totul altceva. Regresele pe linia spiritului academic sunt, dupa parerea mea, insurmontabile. Mizeria pe care o vor lasa in spate Oprean, Duse, Bacaci, Stoicescu, Smaranda ("odioso") etc. se va vedea in toata cruzimea ei dupa ce impostorii vor fi deja plecati din ULBS. Exista insa si pericolul ca ei sa lase la conducere pui cu caractere asemanatoare (Cioca, Dumitrescu, Mihalache etc). Pentru cei care cunosc bine institutia, greata este sentimentul caracteristic. Dar, unde sa plecam? E jalnic!
Raspunde

un trecator

Acum 12 ani

De ce de pe fatada imobilului din poza s-a dat jos, da mai bine de un an, firma Facultatii de Litere si Arte? Nu observa nimeni? Cei de la Litere nu au nimic de spus? Sau li se pregateste ceva, cum s-a intamplat in anii 80?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus