Ca să vă faceţi o idee, anul trecut în judeţul Sibiu s-au făcut plăţi în valoare de 256.202.000 lei pentru asistenţă socială. Bani pentru aproximativ jumătate din populaţia totală a judeţului. Cifra aceasta reprezintă aproximativ 85 la sută din bugetul municipiului Sibiu pe anul în curs. „Numărul de ajutoraţi sociali a fost de peste 200.000 de oameni în judeţul Sibiu”, spune Francisc Szombatfalvi-Torok, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu. În paralel, vine Cristian Barbu, director la Direcţia de Statistică Sibiu şi ne spune că până în 2050 populaţia judeţului va scădea cu aproximativ 80.000 de oameni, în cel mai rău caz. În cel mai bun caz, doar cu vreo 20.000. „Populaţia feminină, faţă de anul 2007, se va reduce cu 6% în anul 2025 şi cu
12,4% în anul 2050. Aceeaşi tendinţă de scădere va înregistra şi populaţia masculină,
astfel aceasta se va diminua cu 8% in anul 2025 şi cu 13,7% în anul 2050”, se arată într-un studiu făcut de statisticienii sibieni. „Este o cercetare statistică cu aspect de prognoză”, spune directorul de la Statistică. Iar tendinţa este de îmbătrânire. Vor mai fi bani de pensii în condiţiile astea, pentru asigurări medicale, pentrul şomeri... Ei bine, se pare că da.
55 de ani vârsta medie
Dacă suntem mai puţini şi mai bătrâni înseamnă că suntem mai puţin fericiţi? Se pare că nu are nicio treabă una cu alta şi nici nu ar trebui să ne îngrijoreze.„Este o problemă de concepţie mentală. În opinia mea potenţa pe câmpul de muncă poate să crească. În 2050 vârsta medie a sibienilor aflaţi în cţmpul muncii va fi de 55 de ani. Totuşi, în prezent se poate observa o tendinţă de retragere a populaţiei către umbrela statului şi sfera socială”, spune Francisc Torok. La prima vedere se pare că nici cu asigurările sociale nu vor fi probleme, pentru altfel va sta economia ţării la acea vreme. „Va fi mult mai greu de acoperit serviciile medicale pentru că numărul contribuabililor va scădea. Deja există o astfel de tendinţă care ne îngrijorează. Bugetul va fi sustenabil în condiţiile de creştere economică”, a declarat Călin Fechete, director de relaţii contractuale al Casie Judeţene de Asigurări de Sănătate.
Pensii şi şomaj
Ce zic reprezentanţii instituţiilor abilitate cu pensiile şi şomajul despre această statistică? Suprinzătoare dar nu gravă! „Pe mine m-a surprins această statistică. În perioada imediat următoare şi pe viitor numărul şomerilor va scădea”, Gabriela Teodorescu, director adjunct al AJOFM Sibiu. Cam la fel se gândeşte şi la Casa de Pensii. „Este un motiv de îngrijorare şi cred că o dată cu creşterea speranţei de viaţă şi numărul dosarelor de pensionare va scădea. Nu cred că vor fi probleme pe viitor”, spune şi Elena Cernea, directorul Casei de Pensii Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Francisc Torok , Muncă Sibiu , Turnul Sfatului , Elena Cernea Elena , Inspectoratului Teritorial , Francisc Szombatfalvi , Statistică Sibiu , Gabriela Teodorescu , Pensii Sibiu , Casie Judeţene , Cristian Barbu , Călin Fechete
Vizualizari: 481
Ultimele comentarii
Acum 47 minute
IR
Acum 54 minute
Eva
Acum 1 oră
Robert
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Emil