Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
2°C

Veniti de luati gard viu

Asociaţiile de locatari se pot aproviziona cu gard viu de la Serviciul Public pentru Administrarea Parcurilor şi Zonelor Verzi. Nu vă grăbiţi însă, că durează. Din cauza lipsei de personal, cererile sunt foarte greu de onorat.
În serele de pe Calea Guşteriţei e o căldură toropitoare. Aerul umed şi căldura te moleşesc de cum pui primul picior înăuntru. Oamenii însă robotesc printre straturile de flori ca nişte albinuţe. Ani de-a rândul petrecuţi în seră i-au făcut imuni. Acum e suportabil, ba chiar plăcut dacă te obişnuieşti. Ce va fi la vară, doar ei ştiu, dacă şi cum se vor descurca atunci când termometrul va arăta 35 de grade afară şi cel puţin 45 în interiorul serei. „Când e răcoare temperatura e mult mai uşor de reglat. Avem şi o centrală termică iar cu ajutorul ei păstrăm temperatura optimă în seră. Însă vara, când e foarte cald, în ciuda faptului că acoperim serele cu o plasă specială e greu să păstrăm temperaturile mai scăzute”, spune Cristina Vlad, inginer în cadrul serviciului.
Am pornit spre serele municipalităţii din curiozitate, aflând că de acolo asociaţiile de proprietari sau locatari pot primi gratuit flori, gazon, gard viu şi alte cele necesare înfrumuseţării spaţiilor din preajma blocurilor. Şi s-a dovedit parţial adevărat. Orice asociaţie poate solicita serviciului gard viu pentru a fi plantat în jurul blocurilor. Din păcate, însă, din lipsă de personal, SPAPZV nu poate onora pe loc toate aceste cereri. Astfel, durează câteva luni până când gardul va ajunge la dispoziţia asociaţiilor de locatari. Cât despre flori, într-adevăr, există cultivate, însă pot fi oferite doar contracost. Plantele bienale costă un leu şi 90 de bani. Aici intră, de exemplu, panseluţele sau florile de nu-mă-uita. Plantele anuale costă 2.60 lei răsadul de petunii, begonii sau alte flori rezistente.
Serviciul nu excelează la vânzarea plantelor de apartament. Nu pentru că nu ar fi rezistente sau crescute în condiţii complet naturale ci pentru că plantele aduse din Olanda cuceresc o mare parte din piaţa de flori de apartament. În ciuda faptului că sunt crescute artificial şi cu tot felul de tratamente hormonale, aceste plante sunt preferate celor naturale, crescute în serele Parcurilor şi Zonelor Verzi, chiar dacă sunt mai scumpe. De exemplu, cele mai scumpe plante de apartament sunt cele mari, cu vârstă de peste 5 ani, care costă doar 62 de lei. Iar pentru grădini, arbuştii şi arborii costă între 40 şi 77 de lei bucata.
Pe cele aproape 2 hectare de teren, Serviciul de Administrare a Parcurilor şi Zonelor Verzi are construite două sere, două înmulţitoare şi două pepiniere. De curând, SAPZV a plantat în tot oraşul peste 15 mii de panseluţe şi flori de nu-mă-uita. Florile bienale vor fi înlocuite apoi cu cele anuale, petunii şi begonii în marea lor majoritate. Iar după 10 mai, stâlpii din Sibiu vor fi din nou acoperiţi de flori în toate culorile. Serviciul a pus deja deoparte în jur de 4500 de ghivece de muşcate pentru a înfrumuseţa stâlpii de curent din oraş. A venit primăvara.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus