Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

Vaccinul antigripal, risc de AH1N1

O echipă de cercetători canadieni a constatat că persoanele vaccinate împotriva gripei sezoniere au fost mai expuse riscului de a contracta virusul A/H1N1 decât media populaţiei, arată un studiu apărut în revista PLOS Medicine.

Cercetarea realizată în Canada şi condusă de Danuta Skowronski, de la Centrul de control al bolilor din Vancouver, nu stabileşte o legătură de la cauză la efect, mulţumindu-se să evoce o „posibilitate”.

Cu ocazia unui val de cazuri de A/H1N1 observat într-o şcoală în primăvara lui 2009, s-a constatat că persoanele care tuşeau şi aveau febră fuseseră vaccinate împotriva gripei sezoniere în număr mai mare decât cele care au rămas sănătoase.

Au fost iniţiate patru studii pentru a verifica existenţa unui eventual raport, desfăşurate pe 2.700 persoane care contractaseră gripa A/H1N1 sau nu, din patru regiuni canadiene. Primul, bazându-se pe sistemul în vigoare de supraveghere a gripei, a încercat să verifice proporţia persoanelor vaccinate împotriva gripei sezoniere în 2008 din două grupuri, unul format din persoane care au suferit de A/H1N1 şi celălalt, din persoane care n-au avut acest virus. Studiul a confirmat că vaccinul apăra bine populaţia de gripa sezonieră, dar se părea că se asociază cu un risc cu 68% mai mare de a contracta virusul A/H1N1. Celelalte trei studii au dat rezultate similare, probabilitatea de a contracta acest virus fiind de 1,4 - 2,5 ori mai mare la persoanele vaccinate. Totuşi, n-a crescut şi riscul de spitalizare la persoanele afectate de A/H1N1, informeaza Evenimentul.ro

Cercetătorii subliniază că este prea devreme pentru a trage concluzii ferme din aceste cifre, fenomenele constatate putându-se datora şi altor factori, care n-au fost luaţi în considerare în cercetare. Ei mai arată că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat să se adauge un element A/H1N1 la vaccinurile pregătite pentru viitoarele campanii, ceea ce ar trebui să elimine orice risc asociat eventual cu vaccinurile din 2009, ce nu conţineau o astfel de componentă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 275

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus