Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Video: Parada si conferinte de ziua romilor

Aproximativ 70-80 de membrii ai etniei rome au participat astăzi la un marş în memoria victimelor Holocaustului, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor. Marşul a început la ora 12, la biserica Filadelfia din cartierul Turnişor. Coloana s-a oprit pe podul de peste râul Cibin, unde au fost aruncate în apă ramuri de salcie, în memoria celor dispăruţi în lagărele de concentrare, în cel de-al doilea război mondial. Procesiunea a continuat pe şoseaua Alba Iulia, pe Andrei Şaguna iar apoi pe Nicolae Bălcescu până în Piaţa Mare, unde toţi participanţii s-au oprit pentru poze de grup înainte de a intra în sediul primăriei unde invitaţii au luat cuvântul. Delegaţia romă a fost primită de viceprimarul Astrid Fodor, preşedintele Consiliului Judeţean, Martin Bottesch, comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Costel Dogaru şi directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă, Francisc Torok. Delegaţia romilor a fost însoţită şi de deputatul sârb Jovan Damjanovic precum şi de  preşedintele Agenţiei de Presă pentru Romi din Serbia, Bajram Haliti. „Este o zi de bucurie, în care romii îşi exprimă bucuria faţă că pe data de 8 aprilie 1971, la primul congres al romilor, s-a instituit ca această zi să fie Ziua Mondială a Romilor. Vrem ca mesajul nostru să fie clar, să nu se mai întâmple niciodată ce s-a întâmplat în perioada neagră a Holocaustului. Vrem să sensibilizăm şi organizaţiile internaţionale pentru faptul că există discriminare în Europa şi renaşte anti-ţigănismul, renasc fantome ale trecutului ca neonazismul, care au aceleaşi idei ca în 1942-1945”, spune Florin Cioabă, regele romilor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus