Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
31°C

Adio cocosei de aur, adio Mertane luxoase


Parada festivă a romilor de Ziua Internaţională a fost complet lipsită de luxul de altădată. Aurul a fost scump la vedere. La fel şi limuzinele care împânzeau altădată Sibiul în 8 aprilie.

 

De abia dacă a fost o mână de oameni în faţa bisericii Filadelfia, locul tradiţional de plecare a paradei festive a romilor. 8 aprilie este Ziua Internaţională a Romilor, stabilită în urma primului congres, ce a avut loc în anul 1971. În fiecare an, în această zi, romii din România aduc un omagiu victimelor Holocaustului, romilor ucişi în lagărele naziste din Polonia dar şi cei dispăruţi în Transnistria. Iar Sibiul este singurul oraş din ţară care are şi un rege şi un împărat al romilor. Un fel de capitală, dacă vreţi să-i spunem aşa.

Anii trecuţi, Turnişorul gemea de oameni. Sute şi sute de romi din toată ţara veneau la Sibiu pentru ziua de 8 aprilie. Adunate, maşinile care alcătuiau cortegiul costau milioane bune de euro. La fel şi salbele de aur de la gâtul femeilor. Ce s-a întâmplat cu luxul de altădată, nimeni nu ştie foarte exact. „Probabil cei din alte oraşe n-au avut vreme azi să vină la Sibiu”, spunea o domnişoară oacheşă cu ceva bănuţi de aur agăţaţi la brâu. Prima oprire, podul peste Cibin. Ramuri de salcie aruncate în apă pentru cei care au dispărut în cel de-al doilea război mondial. Apoi, la pas, dirijaţi cu atenţie de poliţişti şi jandarmi, romii pornesc încolonaţi spre centrul oraşului. Cu steaguri şi pancarte intră în Piaţa Mare, unde se aşează toţi pentru o poză de grup. Bărbaţii se aşează care pe unde apucă şi lasă prim-planul doar femeilor. Evident, alese dintre cele mai frumoase şi mai bine îmbrăcate. Cea mai mică dintre ele are abia 10 luni şi este toată un zâmbet, deja obişnuită cu bliţurile aparatelor de fotografiat. Cu atât de puţină lume nici măcar hora din anii trecuţi nu se mai ţine, pagubă pentru fotografii care de abia aşteptau să fluture fustele roşii. E o ediţie ceva mai aşezată. „Este o zi de bucurie, în care romii îşi exprimă bucuria faţă că pe data de 8 aprilie 1971, la primul congres al romilor, s-a instituit ca această zi să fie Ziua Mondială a Romilor. Vrem ca mesajul nostru să fie clar, să nu se mai întâmple niciodată ce s-a întâmplat în perioada neagră a Holocaustului. Vrem să sensibilizăm şi organizaţiile internaţionale pentru faptul că există discriminare în Europa şi renaşte anti-ţigănismul, renasc fantome ale trecutului ca neonazismul, care au aceleaşi idei ca în 1942-1945”, spune Florin Cioabă, regele romilor.

Romii au fost felicitaţi chiar şi de către preşedintele Traian Băsescu. Mesajul său este, evident, primul care este citit în cadrul recepţiei din sediul Primăriei. De altfel, familia prezidenţială pe buzele tuturor romilor când vine vorba de laude şi mulţumiri. „Aş vrea să mulţumesc europarlamentarei Elena Băsescu care a fost singura dintre europarlamentarele care sunt la Strasbourg şi la Bruxelles, care a ridicat problema minorităţii rome în plenul şedinţei din forum. Ea a zis că există o discriminare la nivel european. Ea a îmbrăcat chiar un tricou în care scria stop discriminării împotriva romilor”, mai spune Cioabă.

Cu discriminarea cuvânt la ordinea zilei, vrem să aflăm şi noi cum se mai simt romii din România. Tot aşa marginalizaţi şi, dacă îmi permiteţi, discriminaţi? „Eu zic că în România nu se poate vorbi de discriminare. Există, dar una care nu este la nivel instituţional. Este discriminare pe alocuri, izolată, unde oamenii au un resentiment faţă de romi. În România este bine. Sigur, mai există lucruri multe, cred că le vom depăşi dacă vom înţelege că educaţia este un lucru foarte important pentru copiii noştri, dacă vom înţelege că avem şi îndatoriri, atât în ţară cât şi afară, dacă vrem să fim respectaţi şi trataţi ca cetăţeni europeni”, mai spune Cioabă. Practic, problemele din România s-au rezolvat. Iar acum atenţia conducătorilor etniei se îndreaptă spre cei plecaţi peste mări şi zări, care au probleme mai mari decât cei din ţară. Deci, cu romii am rezolvat-o. Mai rămâne corupţia şi apoi ne putem pune pe treabă.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus