Miercuri,
24.07.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Va spunem noi unde sa-l citati

Cel mai vechi dosar înregistrat la Tribunalul Sibiu îl are ca învinuit pe liderul MISA, gurul Gregorian Bivolaru. Fugit din ţară în anul 2005, Bivolaru a primit azil politic în Suedia. Iar acum şi-a tras un nume nou, un domiciliu stabil şi plăteşte impozite. Pe numele de Magnus Aurolsson. Gregorian Bivolaru le-a scăpat autorităţilor printre degete. Cu cuţitul aproape la gât şi două procese extrem de complexe, Bivolaru a reuşit să fugă din ţară în anul 2005. A fost reţinut de autorităţile suedeze în oraşul Malmo, şi i s-a oferit la cerere azil politic. Un an de zile, Bivolaru parcă nu ar fi existat, având în vedere că Suedia nu l-a extrădat, guru a dispărut. A reapărut, cel puţin în acte, în anul 2006, când a fost luat în evidenţele autorităţilor suedeze. Relocarea sa oficială s-a făcut în 29 iunie 2006, prima dovadă scrisă a faptului că liderul MISA e bine sănătos în Suedia.

 

Alba o să îşi bată capul

 

Bivolaru e cetăţean model în ţările scandinave, chiar plătitor de impozit. Şi ca să rupă orice legătură cu România sau ca să îşi facă urma pierdută, românul născut în Tărtăşeşti şi botezat Gregorian şi-a schimbat numele în Magnus Aurolsson. Astfel, Bivolaru cel căutat în întreaga Europă îşi plăteşte cuminte impozitele sub acest nou nume în oraşul Karlskrona, judeţul Blekinge. Judecătorii sibieni sunt de-a dreptul exasperaţi de acest dosar. Început în urmă cu mulţi ani, dosarul Bivolaru a avut ultimul termen în 9 aprilie. Atunci, instanţa a amânat pronunţarea pentru data de 23 aprilie. „Sper să scăpăm naibii o dată de dosarul ăsta”, spune unul dintre judecătorii sibieni. Iar şansele ca dosarul Bivolaru să se mute de la Sibiu sunt foarte mari. „În 23 se va da un verdict în acest caz după care există un termen pentru motivarea deciziei. Ulterior acelui termen se poate face apel în 10 zile de la comunicare. În cazul în care se face apel, dosarul va merge la Curtea de Apel Alba Iulia”, spune judecătorul Roxana Laura Popa, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sibiu. Dosarul MISA de la Sibiu s-a judecat la Tribunalul Sibiu pe fond. Procedural, după fond urmează apelul, la o Curte de Apel şi recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În fapt, nimeni nu ştie ce se va întâmpla în acest dosar.

Bivolaru a jucat foarte inteligent în dosarele în care este cercetat. A ştiut să îşi facă pierdută urma şi i-a pus pe judecători în imposibilitatea de a-l cita. Pentru că nu au avut o adresă de domiciliu în Suedia, judecătorii au trimis citaţie după citaţie. El nu se prezenta iar avocaţii justificau acest lucru prin faptul că nu le-a primit. Adresa din Suedia a liderului MISA, cu care este înregistrat în registrele evidenţei populaţiei este strada Kyrkogatan, numărul 2B, ap. 371, localitatea Karlskrona, judeţul Blekinge. Adresa apare pe foaia de impozit eliberată de autorităţile suedeze.

 

Adio Gregorian, bine ai venit Magnus

 

Bivolaru a avut mici probleme în a-şi schimba numele în străinătate. Autorităţile suedeze nu i-au recunoscut certificatul de naştere ca document de identitate. „Certificatul de naştere este doar o declaraţie a ceea ce este înregistrat în baza de date şi nu a putut fi utilizat ca document de identitate”, arată autorităţile suedeze în extrasul de stare civilă care atestă schimbarea numelui din Gregorian Bivolaru în Magnus Aurolsson. Şi totuşi, numele său românesc a dispărut. Foşti adepţi MISA, plecaţi între timp din mişcare dar deveniţi aprigi adversari ai fostului lor lider bănuiesc că acesta ar vrea să îşi facă urma pierdută iar schimbarea numelui este doar primul pas.

 

Mandatul

 

Potrivit unei corespondenţe între Biroul Interpol şi Judecătoria sectorului 5, respectiv Secţia Penală 1 a Tribunalului Bucureşti, Bivolaru nu poate fi extrădat de Suedia în lipsa unui mandat internaţional de arestare. Care nu se ştie dacă în acest moment este pus în aplicare. În 14 aprilie 2008, Tribunalul Bucureşti a emis un mandat internaţional însă INTERPOL-ul fie nu l-a pus în aplicare fie nu a reuşit încă să dea de urma fostului lider al MISA. „De fapt, este de remarcat faptul că inculpatul a fost Gregorian Bivolaru, în decembrie 2001 - martie 2004, împreună cu alte 17 persoane plătesc, creat în cadrul Mişcării pentru Integrare Spirituală în Absolut un grup criminal organizat, care a acţionat pe baza unui bine stabilite de piramidă ca structură ierarhică, sub conducerea autoritară a lui Gregorian Bivolaru pârâtului (ale căror comenzi au fost transmise atât verbal cât şi printr-un sistem funcţional bazat pe note scrise, pe care inculpatul a scris decizii, obligatorii pentru destinatarii), în vederea comiterii de infracţiuni traficului de persoane "prevăzute la art. 12 alin. 1 şi art. 2 lit o în legătură cu arta. 2 punctul 2 lit b din Legea nr. 678/2001 modificată prin Legea 39/2003, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod Penal, în scopul de a obţine câştiguri materiale şi financiare, constând în valoarea de sancţiuni financiare ("amenzi", "sechestru" de bunuri diverse) aplicate părţilor civile şi altor părţi vătămate, precum şi valoarea neplătite locul de muncă (numit "karma-yoga"), efectuate de persoanele menţionate anterior, practicanţii de yoga în cadrul Mişcării pentru Integrare Spirituală în Absolut, ca o consecinţă a autorităţii necontestate spirituale exercitate de către Gregorian Bivolaru, în calitatea sa de un "profesor de yoga," maestru spiritual "şi" guru”, se arată în motivarea mandatului de arestare.

 

Procesele

 

Bivolaru este cercetat în acest moment în două dosare separate. La Sibiu se judecă dosarul „uşor”. Adică cel în care trebuie să răspundă pentru contacte sexuale cu un minor, perversiune sexuală, corupţie sexuală, trafic cu minori şi tentativă de trecere frauduloasă a frontierei. Dosarul „greu” se judecă la Cluj, unde liderul MISA e cercetat, printre altele, pentru spălare de bani şi infracţiuni ce atentează la siguranţa naţională a României. Ca şi cel de la Sibiu, procesul a început la Bucureşti şi apoi a fost strămutat. În acest proces, alături de Bivolaru mai sunt cercetaţi alţi 20 de lideri ai grupării.

 

Poate deveni fantomă?

 

Temerile opozanţilor săi sunt legate de faptul că Bivolaru ar dori să dispară. Iar schimbarea numelui ar fi doar primul pas. „Oricine are dreptul să îşi schimbe numele pe cale administrativă, pe motiv întemeiat. Este obligat însă să transcrie această schimbare de nume în ţară. Procedura durează 90 de zile. Avem şi noi însă multe cazuri în care nu s-au făcut aceste transcrieri, pentru că oamenii nu au revenit în ţară”, explica Ioan Ivan de la Serviciul de Evidenţa Populaţiei Sibiu. „Nu are cum să dispară. Fiecare om are un cod numeric personal care nu poate fi schimbat. Poţi schimba orice date în buletin, mai puţin CNP-ul”, concluzionează Ivan. „Domne, cât corpul a comis o faptă penală, nu mai contează cum îl cheamă. El va continua să răspundă pentru faptele sale indiferent de numele pe care îl poartă”, spune avocatul Nicolae Ucă, unul dintre cei mai reputaţi avocaţi penalişti din România.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus